Sto Timoni

Lexus NX 450h+ AWD (δοκιμή): το plug in hybrid με τα περισσότερα «ηλεκτρικά» χιλιόμετρα.

Η Toyota, μέσω της «πολυτελούς» της μάρκας Lexus, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί και στην ελληνική αγορά, αποδεικνύει ότι ξέρει πως να φτιάχνει αποδοτικά υβριδικά αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Lexus NX 450h+ που καταφέρνει να κινείται, αποκλειστικά με τη μπαταρία του, χωρίς ρύπους & χωρίς να καταναλώνει βενζίνη για αρκετά χιλιόμετρα – πολύ περισσότερα απ’ ότι έχουμε δει σε άλλα plug in hybrid οχήματα.

Δεν είναι ένα οποιοδήποτε μοντέλο της Lexus το νέο NX, το οποίο λανσαρίστηκε πριν από 1,5 περίπου χρόνο, είναι το νέο μεσαίου μεγέθους SUV της ιαπωνικής εταιρίας που ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο για την πρακτικά ταυτισμένη, όπως άλλωστε και η μαμά Toyota, με την έννοια του υβριδικού αυτοκινήτου. Βλέπετε λανσάρισμα του εν λόγω μοντέλου συνοδεύτηκε από την παρουσίαση του Lexus ΝΧ450+ το οποίο είναι το πρώτο plug in hybrid μοντέλο της μάρκας. Αυτό ακριβώς το μοντέλο, το οποίο είναι διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά, αποτελεί αντικείμενο της δοκιμής μας.

Εντυπωσιακό

Δεόντως εντυπωσιακό το μεσαίο SUV της Lexus, χάρη στο έντονα αιχμηρό/δυναμικό design του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρως συμβατό με ότι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από την εταιρία. Είναι οπωσδήποτε ένα πολυτελές αυτοκίνητο με την υψηλή ποιότητα κατασκευής που χαρακτηρίζει το σαλόνι του να σε «αγκαλιάζει» γύρω-γύρω με πλαστικό καλής ποιότητας και δέρμα – και με ένα ταμπλό που δείχνει να αναπτύσσεται με επίκεντρο τον οδηγό.

Είναι ένα αυτοκίνητο που έχει πολλούς τρόπους να σε πείσει ότι είναι premium και ότι ως τέτοιο, δηλαδή ακριβό, αξίζει τα λεφτά του. Πέραν της τεράστιας ψηφιακής οθόνης που φιλοξενείται στο κέντρο του ταμπλό και του ψηφιακού πίνακα οργάνων, στοιχεία που παραπέμπουν στην ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας, υπάρχουν μία σειρά προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (υπό την ομπρέλα του “Lexus +”) που έρχονται να επιβεβαιώσουν την high-tech αίσθηση που σου δημιουργείται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Πολυτελές, άνετο και high tech

Τα συστήματα αυτά έχουν να κάνουν είτε με την προστασία από κακοτοπιές κατά την οπισθοπορεία και την έξοδο από θέση στάθμευσης, είτε με την παροχή άνεσης και ασφάλειας στο ταξίδι (παραμονή στη λωρίδα κυκλοφορίας και προσαρμοζόμενο cruise control), είτε με την αποφυγή ατυχήματος κατά το άνοιγμα της πόρτας: πρόκειται για την Υποβοήθηση Ασφαλούς Εξόδου, η οποία χρησιμοποιεί την Οθόνη Τυφλού Σημείου για την παρακολούθηση της κίνησης (π.χ. οχημάτων και ποδηλάτων, που πλησιάζουν από πίσω) και όπου απαιτείται χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό κλείδωμα e-Latch ώστε να μην ανοίγουν οι πόρτες, μειώνοντας τα σχετικά ατυχήματα κατά 95%.

Από τη θέση του οδηγού, η αλήθεια είναι ότι το Lexus NX450+ AWD δεν σου δίνει την αίσθηση της ευρυχωρίας, καθώς το ταμπλό, που όπως ήδη είπαμε σε αγκαλιάζει, ταυτοχρόνως δείχνει να σε περιορίζει. Ωστόσο όταν βρεθείς στο πίσω κάθισμα, βλέπεις ότι εκεί υπάρχει μεγάλη άνεση χώρου – ο χώρος για ψηλούς επιβάτες (και για τα γόνατα, και για το κεφάλι τους) είναι άφθονος, ενώ και το πορτμπαγκάζ με βάση αυτά που βλέπουμε αρκετά συχνά σε plug-in Hybrid αυτοκίνητα είναι σαφώς πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας (για 500 λίτρα κάνει λόγο η Lexus).

Στο δρόμο τώρα είσαι αντιμέτωπος με χαμηλά επίπεδα θορύβου, καθώς η ηχομόνωση κάνει καλά τη δουλειά της, ενώ το όλο «στήσιμο» του αυτοκινήτου σου εμπνέει εμπιστοσύνη και στις ψηλές ταχύτητες των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και όταν κινείσαι σε επαρχιακό δρόμο. Το δικό του ρόλο παίζει στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας και το σύστημα μετάδοσης κίνησης σε όλους τους τροχούς “E-FOUR”, που περιλαμβάνει έναν επιπρόσθετο ηλεκτροκινητήρα 54 hp τοποθετημένο στον πίσω άξονα, ο οποίος παρέχει στιγμιαία τη ροπή του όποτε χρειάζεται.

Το κομμάτι της άνεσης επηρεάζεται, βέβαια, ελαφρά (στις απότομες καθημερινές ανωμαλίες του οδοστρώματος) από τις 20άρες ζάντες που διέθετε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, οι οποίες όμως από την άλλη μεριά λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης των δυναμικών χαρακτηριστικών του SUV της Lexus.

55 χιλιόμετρα μηδενικών ρύπων στην πράξη

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα κίνησης του Lexus NX στηρίζεται στο γνωστό υβριδικό σύστημα της Toyota, όταν θα ζητήσεις πλήρη ισχύ δεν αντιμετωπίζεις την υπερβολική, πολλές φορές, αύξηση των στροφών λειτουργίας του κινητήρα που χαρακτηρίζει «παραδοσιακά» το εν λόγω σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι ο δείκτης του στροφόμετρου με το γκάζι «σανιδωμένο» θα πλησιάσει το κόκκινο και σίγουρα τότε κάποιος θόρυβος θα γίνει αισθητός στην καμπίνα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα κρατήσει πολύ – και αρκεί να αφήσεις ελάχιστα το γκάζι για να πέσουν οι στροφές σε ομαλά επίπεδα. Εννοείται ότι μπορείς να ταξιδέψεις με υψηλή ταχύτητα και χαμηλές στροφές στον κινητήρα.

Ο οδηγός έχει στη διάθεση του τις παρακάτω ρυθμίσεις για το σύστημα κίνησης: Normal, Eco ή Sport και Sport Plus. Με βάση αυτές μπορεί λοιπόν να προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του συστήματος. Ενώ από την άλλη μεριά μπορεί να επιλέξει μεταξύ πλήρως ηλεκτρικής και υβριδικής λειτουργίας, κατά την οποία πολύ συχνά βρίσκεσαι να κινείσαι με τον 2,5 λίτρων βενζινοκινητήρα σβηστό. Και εφόσον κανείς έχει ως στόχο την κίνηση αποκλειστικά με τους ηλεκτροκινητήρες του Lexus και την πλήρη αξιοποίηση της ενέργειας της μπαταρίας, μπορεί να διαπιστώσει ότι το ιαπωνικό πολυτελές plug in hybrid SUV, μπορεί κινηθεί όσο λίγα ανταγωνιστικά οχήματα (για πάνω από 55 χιλιόμετρα, προσεγγίζοντας σε εξαιρετικό βαθμό τις προδιαγραφές) μέχρι να χρειαστεί να πάρει μπρος ο βενζινοκινητήρας.

Αξίζει να πούμε ότι ακόμα και με την ελάχιστη εναπομείνασα ηλεκτρική αυτονομία της τάξης των 5 χιλιομέτρων μπορείς να δεις ότι το σύστημα κρατάει τον βενζινοκινητήρα σβηστό.

Σημειώστε ότι στην ηλεκτρική λειτουργία μπορεί κανείς να κινηθεί με ταχύτητες και πάνω από τα 100 km/h χωρίς πρόβλημα (έως 135 km/h) κάτι που σημαίνει κίνηση μηδενικών ρύπων ακόμα και όταν οι καθημερινές μας μετακινήσεις περιλαμβάνουν και αυτοκινητόδρομο.

Σημειώστε τέλος ότι σε όλα τα Hybrid μοντέλα της Lexus προσφέρονται: 6 χρόνια/180.000 km Εγγύηση Κατασκευαστή, 6 χρόνια Οδική βοήθεια, 11-ετής κάλυψη Υβριδικής Μπαταρίας και Υβριδικών Εξαρτημάτων, Δωρεάν Ετήσιος Έλεγχος Υγείας Υβριδικού Συστήματος και οι Εφαρμογές My Lexus & Lexus Link.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Lexus NX 450h+ AWD
Υβριδικό σύστημα
Συνδυασμένη ισχύς 309 PS (227 kW)
Βενζινοκινητήρας 2487 cm3
Ισχύς (PS [kW]/ rpm) 185 [136]/ 6000
Ροπή βενζινοκινητήρα 227 Nm/3200-3700 rpm
Ηλεκτροκινητήρας 134 kW εμπρός/ 40 kW πίσω
Ροπή Ηλεκτροκινητήρα 270 Nm εμπρός/ 121 Nm πίσω
Μπαταρία 18,1 kWh
Αυτονομία ηλεκτροκίνησης 65 χλμ. (80 χλμ. στην πόλη)
0-100 km/h: 6,3’’
Ταχύτητα: 200 km/h
Κατανάλωση: 1,1 – 0,9 lit./100 km
Εκπομπές CO2: 26 – 20 g/km
M x Π x Y: 4.660 X 1.865 X 1.660 mm
Πορτμπαγκάζ: 545/1436 λίτρα
Τιμή:** € 68.900
*Τυποποιημένη, συνδυασμένος κύκλος

**Τιμή της βασικής έκδοσης Executive.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930