Sto Timoni

Kia Motors τέλος, καλημέρα Kia με 500.000 ηλεκτρικά το χρόνο

Δεν είναι θέμα αισθητικής το νέο και ομολογουμένως μοντέρνο λογότυπο της Kia. H κορεατική εταιρία, αφού κατάφερε να γίνει δεόντως ευρωπαϊκή με μια πλήρη γκάμα από ανταγωνιστικά και αξιόπιστα μοντέλα, επανατοποθετείται στο αυτοκινητιστικό στερέωμα. Με το “Plan S”, που παρουσίασε σε μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση, δηλώνει ότι στοχεύει όχι μόνο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και σε λύσεις και υπηρεσίες βιώσιμης κινητικότητας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kia, Ho Sung Song.

Η Kia Motors λοιπόν εκσυγχρονίζεται με πανηγυρικό τρόπο και με το καινούριο, πιο απλό όνομα Kia, έρχεται να διεκδικήσει μια προνομιακή θέση στην αυτοκινητοβιομηχανία και την κινητικότητα που αλλάζουν. Έχοντας καθιερωθεί επί 50 χρόνια με το σλόγκαν “power to surprise” (η δύναμη που εκπλήσσει) η Kia Motors αλλάζει το όνομά της σε Kia, το οποίο συνοδεύει τώρα με το νέο της μότο: “Movement that inspires” (κίνηση που εμπνέει).

Το αυτοκίνητο παραχωρεί τη θέση του στις υπηρεσίες κινητικότητας

Βεβαίως η προσθήκη της κίνησης στο σλόγκαν της Kia δεν είναι τυχαία. Είναι αυτή η κίνηση που αν το δει κανείς από φιλοσοφική σκοπιά καθορίζει την ίδια τη ζωή – είναι συνδεδεμένη με την ίδια τη ζωή, γιατί χωρίς κίνηση δεν υφίσταται τίποτα έμβιο. Ενώ από την άλλη πλευρά, την καθαρά πρακτική, δηλώνει επίσης και την στροφή στη μελλοντική κινητικότητα. Αυτή την κινητικότητα για την οποία σήμερα μιλούν όλοι, καθώς η έννοια της μετακίνησης διαμορφώνεται με ένα διαφορετικό τρόπο.

Το ζητούμενο δεν είναι πλέον – ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο – το αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, το αυτοκίνητο που έχουμε παρκαρισμένο έξω από το σπίτι μας ή στο γκαράζ του σπιτιού μας και μας πηγαίνει όπου θέλουμε & όποτε θέλουμε. Το ζητούμενο είναι η ευελιξία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε λιγότερα, μικρότερα, πιο ευέλικτα και οπωσδήποτε φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα στα αστικά κέντρα. Είναι αυτή που θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ενός άλλου τοπίου στην προσωπική μετακίνηση.

Εδώ λοιπόν έρχονται οι υπηρεσίες κινητικότητας να δώσουν τη λύση και την απάντηση στο ζήτημα του κόστους των αυτοκινήτων – γιατί μη γελιόμαστε τα αυτοκίνητα είναι καταδικασμένα να είναι πιο ακριβά για αρκετά χρόνια από τώρα. Ενώ, ακόμα και όταν δούμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να ανταγωνίζεται πλέον ευθέως σε τιμή το συμβατικό – και να γίνεται πιο συμφέρον – η επιδίωξη θα είναι και πάλι λιγότερα ιδιωτικά αυτοκίνητα στην κυκλοφορία (τουλάχιστον στα αστικά κέντρα).

Το Plan S της Kia και η αυριανή κινητικότητα

Άρα, λοιπόν, η Kia, μια εταιρία που δίνει το παρών στον κλάδο της «μετακίνησης» για περισσότερα από 75 χρόνια βλέπει μακριά. Η Kia ξεκίνησε από την παραγωγή των πρώτων εγχώριων ποδηλάτων της Κορέας και συνέχισε με την κατασκευή μοτοσυκλετών και φορτηγών διανομών για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως. Και τώρα μετατρέπεται, πλέον, σε μία εταιρεία που δεν προσφέρει μόνο αυτοκίνητα αλλά και λύσεις κινητικότητας.

Στρατηγικός στόχος, λοιπόν, του “Plan S” είναι το να διαφοροποιήσει η Kia τις δραστηριότητές της για να προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον υπηρεσίες κινητικότητας, με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση σε μεγάλα, παγκόσμια αστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Kia έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες με επιχειρήσεις που παρέχουν παγκόσμιες λύσεις κινητικότητας, όπως η Grab, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς, παράδοσης φαγητού κλπ. στη Νοτιοανατολική Ασία και η Ola, μια ινδική εταιρεία που προσφέρει κοινή χρήση οχημάτων (peer-to-peer ridesharing), υπηρεσίες ταξί και άλλες υπηρεσίες κινητικότητας.

Προχώρησε επίσης, η Kia, στην ίδρυση της WiBLE, μιας κοινοπραξίας κοινής χρήσης αυτοκινήτων με τη Repsol, τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ισπανίας, στη Μαδρίτη. H Wible, που δραστηριοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2018 έχοντας ήδη περισσότερα από 130.000 μέλη, αξιοποιεί 500 Kia Niro PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) μέσω μιας διαδικασίας που επιτρέπει στους χρήστες να τα νοικιάζουν χωρίς δεσμεύσεις και να τα επιστρέφουν εντός της περιοχής εξυπηρέτησης.

Ενώ η νέα υπηρεσία KiaMobility, παρουσιάστηκε σε Ιταλία και Ρωσία το Σεπτέμβριο του 2020, επιταχύνοντας το μετασχηματισμό της εταιρείας σε πάροχο λύσεων κινητικότητας.

Ο εξηλεκτρισμός και η διαφοροποίηση της γκάμας των μοντέλων της Kia

Ένας άλλος πολύ σημαντικός πυλώνας του Plan S είναι η ενίσχυση του ηλεκτρικού προφίλ της Kia. H εταιρία στρέφεται στα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας (Battery Electric Vehicles – BEVs) και σχεδιάζει να ενισχύσει την παγκόσμια γκάμα προϊόντων της με την παρουσίαση επτά νέων πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων έως το 2027. Στα εντελώς νέα αυτά μοντέλα θα περιλαμβάνονται διαφόρων μεγεθών SUV και MPV. Ενώ όλα τους θα διαθέτουν την απαραίτητη, για αυξημένη αυτονομία και ταχεία φόρτιση, υψηλή τεχνολογία με την αξιοποίηση της νέας παγκόσμιας μεταβλητής ηλεκτρικής πλατφόρμας (E-GMP) του Hyundai Motor Group.

Η Kia ανακοίνωσε επίσης ότι εξελίσσει, στο πλαίσιο πάντα του Plan S, μια γκάμα νέων ειδικών οχημάτων (Purpose-Built Vehicles – PBVs) για εταιρικούς πελάτες. Αυτά τα εξειδικευμένα οχήματα θα βασίζονται σε ευέλικτες πλατφόρμες τύπου «skateboard» και θα έχουν σπονδυλωτά (modular) αμαξώματα, σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες κινητικότητας ενός ευρέος φάσματος εταιρικών στόλων και εταιρικών πελατών. Η συνεργασία με τις αμερικανικές εταιρίες Canoo και Arrival σημαίνει ότι τα Kia PBV θα μπορούν να προσφέρουν διαφορετικά αμαξώματα προσαρμοσμένα σε μια πλατφόρμα «skateboard» που ενσωματώνει τα πάντα και είναι προσαρμοσμένη στις λειτουργικές απαιτήσεις των χρηστών.

Η ζήτηση για PBV αναμένεται να πενταπλασιαστεί έως το 2030 λόγω της ταχείας και διαρκούς ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών κοινής χρήσης αυτοκινήτων. Τα Kia PBVs θα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των εταιρειών και των πελατών του στόλου οχημάτων. Για παράδειγμα, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυτοκίνητα κοινής χρήσης, οχήματα εφοδιασμού με χαμηλό δάπεδο και οχήματα διανομών.

Νέα γενιά πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων της Kia

Στο πλαίσιο του Plan S, εντάσσεται και το πρώτο από τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα επόμενης γενιάς της Kia, το οποίο θα παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. Χτισμένο πάνω στη νέα πλατφόρμα E-GMP του Hyundai Group και αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία που αυτή ενσωματώνει, το εντελώς νέο αυτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα διαθέτει design που θα παραπέμπει σε crossover, αυτονομία άνω των 500 χιλιομέτρων και δυνατότητα ταχείας φόρτισης υψηλών ταχυτήτων διάρκειας κάτω των 20 λεπτών. Το όχημα αυτό θα είναι και το πρώτο μοντέλο της Kia που θα φέρει το νέο λογότυπο της εταιρίας.

Διευρύνοντας την γκάμα των ηλεκτρικών της μοντέλων η Kia στοχεύει σε μερίδιο 6,6% της παγκόσμιας αγοράς BEV έως το 2025 και παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις 500.000 BEV έως το 2026.

Σημειώστε ότι τις επόμενες εβδομάδες η Kia θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη νέα φιλοσοφία σχεδίασης των μελλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών της, η οποία θα αντικατοπτρίζει το μετασχηματισμό της μάρκας. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2021 η Kia θα παρουσιάσει ένα ηλεκτρικό μοντέλων υψηλών επιδόσεων – κάτι που αποκάλυψε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Ho Sung Song.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031