Sto Timoni

BMW i Vision Circular: Βιωσιμότητα πολυτελείας…

Το τετραθέσιο πρωτότυπο είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο BMW i Vision Circular, που το BMW Group παρουσίασε στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου IAA Mobility 2021, δείχνει τον τρόπο που η βαυαρική εταιρία φαντάζεται μία μελλοντική compact – προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα και (όπως είναι φυσικό) στην πολυτέλεια – BMW για το 2040. Πρόκειται για ένα ευρύχωρο εσωτερικά, αλλά compact εξωτερικά αυτοκίνητο με μήκος περίπου τεσσάρων μέτρων – όσο και ένα σύγχρονο σουπερμίνι, που, επιπλέον, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας.

Το Vision Vehicle έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας από κάθε άποψη. Στόχος η χρήση 100% ανακυκλωμένων υλικών / 100% ανακυκλωσιμότητα.

Η σχεδίαση, εξέλιξη και η διαδικασία παραγωγής του BMW i Vision Circular βασίστηκαν στην κυκλικότητα (φιλοσοφία ‘κυκλικής σχεδίασης’).

Σε ό,τι αφορά τα υλικά, το BMW i Vision Circular χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά (αρχή “secondary first”) που μπορούν να αποσυναρμολογούνται γρήγορα και εύκολα στο τέλος του προϊοντικού κύκλου ζωής.

Το ζήτημα της αποσυναρμολόγησης είναι σημαντικό, εξ ου και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Οι ταχυσύνδεσμοι στους τροχούς, τα καθίσματα και το ταμπλό οργάνων, αλλά και ένας ιμάντας πρόσδεσης στον πίσω πάγκο καθισμάτων δείχνουν την ευκολία με την οποία αποσπώνται τα υλικά και μαζί με την ελκυστική αισθητική συνθέτουν το λεγόμενο “joyful fusion” (τον τέλειο συνδυασμό).

Αντί φινιρίσματος βαφής, για τις επιφάνειες του BMW i Vision Circular έχει επιλεγεί  ένα ανοιχτό χρυσαφί ανοδιωμένο δευτερογενές αλουμίνιο. Το πλαίσιο στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου προσφέρει ένα εντυπωσιακό χρωματικό παιχνίδι μπλε-μωβ επιφανειών, που δημιουργείται από τη θερμική επεξεργασία του ατσαλιού.

Το εσωτερικό του BMW i Vision Circular δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον με την κυκλικότητα και τη στοχευμένη επιλογή υλικών – και το είδος της αισθητικής που μπορεί να προκύψει.

Μονοϋλικά και έξυπνες νέες τεχνικές σύνδεσης που αποφεύγουν τη χρήση κόλλας διασφαλίζουν μέγιστη ευκολία αποσυναρμολόγησης και ταξινόμησης σε ομάδες σε μετέπειτα στάδιο. Για ελαχιστοποίηση της ποσότητας αποβλήτων και υπολειμμάτων, όλα τα εξαρτήματα και υλικά θα κατασκευάζονται για ακριβή εφαρμογή με χρήση διαδικασιών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση. Τα όποια πλεονάζοντα υλικά θα ανατροφοδοτούνται συστηματικά στον κύκλο υλικών.

Οι πλάτες των λεπτών εμπρός καθισμάτων κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο πλαστικό με φινίρισμα τύπου μωσαϊκού. Το σύστημα ταχυσυνδέσμων φιλοσοφίας ‘joyful fusion’ επιτρέπει τον εύκολο διαχωρισμό του μετάλλου από το ύφασμα, την ταξινόμηση σε ομάδες υλικών και στη συνέχεια την επαναχρησιμοποίηση.

Η μπαταρία στερεού ηλεκτρολύτη (solid-state) του BMW i Vision Circular είναι 100% ανακυκλώσιμη και κατασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά με υλικά από τον κύκλο ανακύκλωσης. Θα πετυχαίνει πολύ υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα με αισθητά μειωμένη χρήση πολύτιμων φυσικών πόρων.

Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο στο δρόμο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα εμπεριέχει την έξυπνη χρήση των διαθέσιμων δεδομένων κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και μακροπρόθεσμα για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Εάν τα δεδομένα των αισθητήρων και οι πληροφορίες που συλλέγονται από ανεξάρτητα οχήματα διαμοιράζονται με ολόκληρο το στόλο (με συγκατάθεση των χρηστών), όλα τα οχήματα θα μπορούν να επωφεληθούν από την επακόλουθη νοημοσύνη σμήνους (swarm intelligence).

Οι υποδείξεις ταχύτητας μπορούν να βελτιστοποιούνται για καλύτερη χρήση των φάσεων των φαναριών (“πράσινο κύμα”), οι ροές της κυκλοφορίας να προβλέπονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και οι περίοδοι κυκλοφοριακής συμφόρησης να ελαχιστοποιούνται ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας των οχημάτων μεταξύ τους και με τo περιβάλλον τους. Οι εκπομπές CO2 που προκαλούνται από τα συνεχή σταμάτα-ξεκίνα (stop-start traffic) ή ακόμα και από την αναζήτηση χώρου στάθμευσης θα μειωθούν σημαντικά σε πολλούς χρήστες.

Πηγή: BMW Hellas

 

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031