Sto Timoni

Team Fordzilla P1: Ένα ψηφιακό supercar παίρνει σάρκα και οστά

Μία μοναδική διαδικασία συνεργασίας οδήγησε στο ντεμπούτο του αγωνιστικού υπεραυτοκίνητου Team Fordzilla P1. Πρόκειται για το πρώτο εικονικό αγωνιστικό αυτοκίνητο που γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία της κοινότητας των gamers και ενός κατασκευαστή αυτοκινήτων. Τώρα, η esports ομάδα Team Fordzilla της Ford μπαίνει ξανά δυναμικά στο παιχνίδι αποκαλύπτοντας σήμερα σε livestream μετάδοση ένα πραγματικό μοντέλο πλήρους κλίμακας του συναρπαστικού Team Fordzilla P1.

Αν και είναι συνηθισμένο να βλέπουμε πραγματικά αυτοκίνητα να πρωταγωνιστούν σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, εν τούτοις είναι η πρώτη φορά που ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων σε συνεργασία με την κοινότητα των gamers σχεδίασε πρώτα εικονικά ένα αυτοκίνητο (που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα σε κάποιο videogame) και στη συνέχεια δημιούργησε ένα φυσικό μοντέλο.

Το ταξίδι για το Team Fordzilla P1 ξεκίνησε φέτος το Μάρτιο, όταν ζητήθηκε από τους gamers να ψηφίσουν στο Twitter για τη διάταξη και τα χαρακτηριστικά του οχήματος, όπως η σχεδίαση του cockpit αλλά και η θέση τόσο των καθισμάτων, όσο και του κινητήρα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής σχεδόν 250.000 οπαδοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους μέσω της σχετικής διαδικτυακής ψηφοφορίας.

Team Fordzilla P1: η ουσία της απόλαυσης

Οι εξωτερικές επιφάνειες του καινοτόμου Team Fordzilla P1 φέρουν τη δημιουργική υπογραφή του Arturo Ariño, ενώ ένας ακόμα σχεδιαστής της Ford, ο Robert Engelmann, έχει συμβάλει με το δικό του όραμα στη μορφή του εσωτερικού του.

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι δομημένο γύρω από ένα πλαίσιο, το οποίο καλύπτεται μερικώς από μια μεγάλη, ιδιαίτερα διαφανή κρυστάλλινη επιφάνεια που παραπέμπει σε καλύπτρα πολεμικού αεροσκάφους, ενώ προστατεύει τον οδηγό και το συνοδηγό. Το διαφανές κάλυμμα καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού, ενώ συγχρόνως αναδεικνύει και τη θέση οδήγησης του αγωνιστικού αυτοκινήτου που παραπέμπει σε εκείνη ενός μονοθεσίου της F1.

Το εξωτερικό συνδυάζει ένα κομψό εμπρός τμήμα τύπου GT με ελκυστικά σμιλεμένα εμπρός φτερά και ανάγλυφα πάνελ αμαξώματος. Οι χαρακτηριστικές πλαϊνές δοκοί που δίνουν την αίσθηση ότι περιστρέφονται και αιωρούνται συνδέουν οπτικά το cockpit με τους πίσω τροχούς. Το πίσω τμήμα είναι πλήρως εκτεθειμένο στην κοινή θέα τονίζοντας την αεροδυναμική και αγωνιστική φιλοσοφία του αυτοκινήτου.

Στο cockpit, υπάρχουν προειδοποιητικές λυχνίες LED που ενημερώνουν οδηγό και συνοδηγό για την κατάσταση που επικρατεί στην πίστα. Επιπλέον, μία ενσωματωμένη οθόνη στο τιμόνι, επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με τη ομάδα στα pits. Όλο το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο για να ελαχιστοποιεί την διάσπαση της προσοχής του οδηγού κατά τη διάρκεια του αγώνα απογειώνοντας έτσι την απόλαυση της οδήγησης.

Από τη σχεδίαση μέσω υπολογιστή (CAD)  στην πραγματικότητα σε επτά εβδομάδες

Το Team Fordzilla P1 είναι το πρώτο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ford ψηφιακά χωρίς αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπλεκομένων σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας της πανδημίας, το Team Fordzilla P1 σχεδιάστηκε από μία ομάδα σε πέντε διαφορετικές ηπείρους που δεν συναντήθηκε ποτέ και εργάστηκε από απόσταση. Κατασκευάστηκε σε μόλις επτά εβδομάδες – σε λιγότερο από το μισό του χρόνου που συνήθως διαρκεί η διαδικασία – και πρόκειται για ένα μοντέλο κανονικών διαστάσεων, εντός και εκτός, με extreme αναλογίες και πραγματικά μοναδικό χαρακτήρα.

Έχοντας δημιουργηθεί σε συνεργασία με την κοινότητα των gamers για τους gamers, το υπεραυτοκίνητο έχει μερικές ξεχωριστές λεπτομέρειες που μιλάνε τη γλώσσα στη γλώσσα του sim-racing.

Στο πάτωμα, μπροστά από το κάθισμα του συνοδηγού, υπάρχει ένα μήνυμα AFK (Away From Keyboard), υπενθυμίζοντας με εύσχημο τρόπο σε όποιον κάθεται εκεί να μην πλησιάζει το πληκτρολόγιο. Ένα γραφικό #levelup αναγνωρίζει ότι οι gamers και οι οδηγοί αγώνων στοχεύουν στο να βελτιώνονται κάθε φορά που παίζουν ή αγωνίζονται, ενώ ένα γραφικό #liftoff αποτελεί μια υπενθύμιση της μετάβασης αυτού του αγωνιστικού αυτοκινήτου από έναν εικονικό κόσμο στον πραγματικό.

Στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου, δίπλα στο κάτω σπόιλερ, υπάρχει το σημαντικότερο μήνυμα: πρόκειται για το GLHF (Good luck have fun) που εύχεται σε κάθε παίκτη και οδηγό αγώνων, καλή επιτυχία και μία διασκεδαστική, απολαυστική εμπειρία.

Οι διαστάσεις του Team Fordzilla P1 είναι:

  • Μήκος: 4731 mm
  • Πλάτος: 2000 mm
  • Ύψος: 895 mm
  • Τροχοί: Εμπρός ελαστικά 315 x 30 x r21. Πίσω ελαστικά 355 x 25 x r21

Μιλούν οι πρωταγωνιστές

«Τι καταπληκτικό αυτοκίνητο. Λατρεύω το κάθε τι πάνω του. Το κρίσιμο για μένα, όταν μελετούσαμε διάφορα σχέδια νωρίτερα μέσα στη χρονιά ήταν ότι έπρεπε να έχει αναγνωρίσιμη ταυτότητα Ford. Και το Team Fordzilla P1 σίγουρα πληροί αυτά τα κριτήρια: δείχνει συναρπαστικό και αποφασιστικό. Και είναι καινοτόμο από πολλές απόψεις, και κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε: προϊόν συνεργασίας μεταξύ μιας παθιασμένης και άρτια ενημερωμένης κοινότητας gamers και της ομάδας εξαιρετικά ταλαντούχων σχεδιαστών μας.»

Stuart Rowley, President, Ford of Europe

«Η απόλαυση βρίσκεται στη καρδιά της καθαρά ανθρωποκεντρικής σχεδίασης. Δεν είναι συγκλονιστικό να το κοιτάζεις, να βρίσκεσαι μέσα σ’ αυτό και να το οδηγείς; Λοιπόν στην περίπτωση του Team Fordzilla P1, η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι ένα ηχηρό ΝΑΙ!»

Amko Leenarts, Design director, Ford of Europe

«Αυτό το project συγκεντρώνει πολλές πρωτιές. Ήταν το πρώτο, πλήρως ψηφιακό project για εμάς. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε δημόσια, με πλήρη διαφάνεια και το πρώτο που σχεδιάσαμε από απόσταση με τους σχεδιαστές μας να βρίσκονται σε πέντε διαφορετικές ηπείρους, κάποιοι από τους οποίους ποτέ δεν συναντήθηκαν ‘πρόσωπο με πρόσωπο’. Το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από το μισό χρόνο από αυτόν που συνήθως απαιτείται αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη των ικανοτήτων  της ομάδας και του πάθους που την διακατείχε για το project.»

Boris Ferko, Design Manager, Ford of Europe

«Από τότε που λανσαρίστηκε το Team Fordzilla το 2019 ακολουθήσαμε διαφορετική διαδικασία, αξιοποιώντας τα δυνατά μας σημεία και προσεγγίζοντας τον κόσμο του gaming με πρωτοποριακό τρόπο. Το καινοτόμο αγωνιστικό μας αυτοκίνητο P1 είναι το τέλειο παράδειγμα, όπου κάνοντας χρήση της αυτοκινητιστικής τεχνογνωσίας μας καταφέραμε να ‘παντρέψουμε’ τον πραγματικό με τον εικονικό κόσμο.»

Emmanuel Lubrani, Team Fordzilla

Team Fordzilla links


Σχετικά με τη Ford Motor Company

Η Ford Motor Company είναι μία παγκόσμια εταιρεία με έδρα στο Dearborn, Michigan. Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει, εμπορεύεται και εξυπηρετεί τεχνικά όλη τη γκάμα αυτοκινήτων, φορτηγών, SUV& ηλεκτρικών οχημάτων Ford και πολυτελών οχημάτων Lincoln, παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της Ford Motor Credit Company και επιδιώκει κορυφαίες θέσεις στους τομείς ηλεκτροκίνησης, λύσεων μετακίνησης συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων οχημάτων και συνδεδεμένων υπηρεσιών. Η Ford απασχολεί περίπου 187.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Ford, τα προϊόντα της και τη Ford Motor Credit Company, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο corporate.ford.com

Η Ford Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, πώληση και συντήρηση οχημάτων μάρκας Ford σε 50 ανεξάρτητες αγορές ενώ απασχολεί περίπου 45.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις πλήρους ιδιοκτησίας της και κοινοπραξίες και περίπου 58.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον της Ford Motor Credit Company, οι δραστηριότητες της Ford Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ford Customer Service Division και 18 εγκαταστάσεις παραγωγής (12 πλήρους κυριότητας και επτά μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων). Τα πρώτα αυτοκίνητα Ford έφτασαν στην Ευρώπη το 1903 – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Ford Motor Company. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεκίνησε το 1911.

Πηγή: Ford Motor Hellas

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031