Sto Timoni

Το ηλεκτρικό 500αράκι στην Αρένα του Μέλλοντος

Στη μάχη της επαγωγικής (ασύρματης) φόρτισης μπαίνει το νέο ηλεκτρικό Fiat 500e, γράφοντας  πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ, μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη “Arena Del Futuro” (Αρένα του Μέλλοντος), της οποίας η λειτουργία εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Η μήκους 1.050 μέτρων πίστα δημιουργήθηκε ειδικά για δοκιμές Δυναμικής Επαγωγικής Φόρτισης (DWPT) με τη βοήθεια της Stellantis και βρίσκεται σε χώρο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Α35 στη Μπρέσια της Ιταλίας. Τροφοδοτείται δε από ηλεκτρική ισχύ 1,0 MW.

Μετά από χρόνια εντατικών ερευνών, η πίστα “Arena Del Futuro” -που βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο A35, ο οποίος ενώνει τη Μπρέσια με το Μιλάνο- είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί με τη συμβολή της Stellantis. Η εγκατάσταση θα έχει ως σκοπό την έρευνα πάνω στην καινοτόμα τεχνολογία της δυναμικής επαγωγικής φόρτισης.

Μετά την αναγνώριση των τεχνολογιών φόρτισης μέσω του οδοστρώματος και των τελικών ρυθμίσεων στη σχεδίαση της πίστας, η 3η φάση του προγράμματος ξεκινά με την εστίαση πλέον να βρίσκεται στη δοκιμή των τεχνολογιών. Η λειτουργία της πίστας μήκους 1.050 μέτρων εγκαινιάστηκε με επιτυχία, με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MW να επιτρέπει τη χρήση της “Arena del Futuro” ως ενός καινοτόμου πεδίου δοκιμών για τη διαδικασία φόρτισης αυτοκινήτων ενώ αυτά βρίσκονται εν κινήσει.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις δοκιμές θα παίξει το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Fiat 500e, το οποίο αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης, αποτελώντας τη δημοφιλέστερη πρόταση στην κατηγορία του στην Ευρώπη. Ήδη, η ηλεκτρική βερσιόν του θρυλικού μοντέλου έχει καλύψει αρκετές εκατοντάδες χιλιομέτρων δοκιμών σε αυτή τη «φουτουριστική αρένα» με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στόχος είναι να διερευνηθεί πως η δυναμική επαγωγική φόρτιση (DWPT – Dynamic Wireless Power Transfer) θα μπορέσει να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων και ως εκ τούτου στη μείωση των εκπομπών ρύπων προς το περιβάλλον από τις μεταφορές. Για τις δοκιμές που αφορούν σε μεγαλύτερα οχήματα, χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό λεωφορείο Iveco E-Way.

Η συμμετοχή της Stellantis σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα υπογραμμίζει τη στρατηγική εξηλεκτρισμού του Ομίλου, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις 8 Ιουλίου 2021 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης EV Day. Στόχος είναι οι χρήστες να απολαμβάνουν όχι μόνο καινοτόμα οχήματα με μεγάλη αυτονομία και ταχύτατη φόρτιση, αλλά συνολικά ένα οικοσύστημα υπηρεσιών που θα καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους. Έως το 2025, η Stellantis, στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη λογισμικού, υποστηρίζοντας τα πλάνα προστασίας του πλανήτη και παράλληλα προσφέροντας κορυφαία επίπεδα ικανοποίησης πελατών.

«Πρόκειται για μια καινοτόμα λύση που δίνει πειστική απάντηση στα θέματα της αυτονομίας και της φόρτισης», σημείωσε η κ. Anne-Lise Richard, Επικεφαλής σε Παγκόσμιο επίπεδο του τομέα e-Mobility της Stellantis. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν στην EV Day τον περασμένο Ιούλιο, η κ. Anne-Lise Richard συμπλήρωσε: «Επιταχύνουμε το ρόλο μας στη διαμόρφωση της αυτοκίνησης του μέλλοντος. Η τεχνολογία DWPT δείχνει πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών. Η φόρτιση των οχημάτων ενώ αυτά βρίσκονται εν κινήσει προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς το χρόνο φόρτισης και το μέγεθος των μπαταριών.»

Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρουν συστήματα όπως το DWPT θα συμβάλουν στον να πετύχει η Stellantis τους φιλόδοξους στόχους της που ανακοινώθηκαν στο EV Day: περισσότερες από το 70% των πωλήσεων του Ομίλου στην Ευρώπη και περισσότερες από το 40% στις Η.Π.Α. να προέρχονται από οχήματα χαμηλών ρύπων (LEV) έως το 2030.

Εργοστασιακές φωτογραφίες του ηλεκτρικού Fiat 500e

 

Με το σύστημα DWPT, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να φορτίζουν ασύρματα ενώ κινούνται στις ηλεκτροδοτούμενες λωρίδες, με τις σχετικές υποδομές να βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα οχήματα που φέρουν τον κατάλληλο αποδέκτη, ο οποίος μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από το οδόστρωμα στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Την ίδια στιγμή, το σύστημα θα συνεργάζεται με προηγμένες λύσεις συνδεσιμότητας συμβάλλοντας και στην ασφάλεια τον οχημάτων που κινούνται κατά μήκος της εγκατάστασης. Τέλος, η επιφάνεια του οδοστρώματος με την κατάλληλα προεργασία θα προσφέρει υψηλή αντοχή, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά στην αποδοτικότητα και την επαγωγική φόρτιση.

Η σημαντικότητα του προγράμματος “Arena Del Futuro”, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το νέο ηλεκτρικό FIAT 500, τονίστηκε και από το περιοδικό Time, το οποίο συμπεριέλαβε αυτή την τεχνολογική καινοτομία στον τομέα των μεταφορών στις 100 πιο σημαντικές εφευρέσεις του 2021.

Πηγή: Stellantis

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031