Sto Timoni

Σχολείο με ασφάλεια: 13 συμβουλές για γονείς & οδηγούς

Σε πείσμα των δυσκολιών που επιβάλλουν τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19 τα σχολεία είναι και πάλι ανοιχτά. Η παρουσία των παιδιών/μαθητών στους δρόμους θα είναι, πλέον, πιο έντονη γεγονός που επιβάλει την αύξηση της προσοχής των οδηγών, αλλά και των γονέων που συνοδεύουν τα παιδιά τους.

 1. Μειώστε ταχύτητα όταν είστε κοντά σε σχολείο. Η σχετική τριγωνική πινακίδα ισοδυναμεί με «καμπανάκι». Έχετε το νου σας για κάποιο παιδί που μπορεί να είναι «κρυμμένο» ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μπορεί να «πεταχτεί» στο δρόμο. Σκεφτείτε ότι λόγω ύψους τα μικρά παιδιά είναι αθέατα. Θυμηθείτε: το 17% των θανατηφόρων τροχαίων αφορά πεζούς!
 2. Συνεργαστείτε με τους σχολικούς τροχονόμους. Μην δυσανασχετείτε, συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις τους. Προσπαθούν να κάνουν τις μετακινήσεις των παιδιών (μας) πιο ασφαλείς.
 3. Οδηγείτε με αυξημένη προσοχή όταν κινείστε κοντά σε στάση λεωφορείου, ιδιαίτερα τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης στο σχολείο, καθώς πολλοί μαθητές, μεγαλύτερων ηλικιών, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 4. Αν πηγαίνετε το παιδί σας στο σχολείο με τα πόδια, έχετε το παιδί σας στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή – και όχι την πιο κοντινή. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να μάθει και να ακολουθεί το παιδί σας αν χρειαστεί να πάει στο σχολείο και μόνο του. Δείξτε στο παιδί σας όλα τα επικίνδυνα σημεία της διαδρομής αυτής.
 5. Τηρείτε – και ως πεζοί – τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, διασχίζετε το δρόμο από διαβάσεις πεζών όπου υπάρχουν (φανάρια, απλές διαβάσεις, πεζογέφυρες, υπόγειες διαβάσεις).
 6. Μάθετε στο παιδί σας να ελέγχει αριστερά και δεξιά το δρόμο πριν τον διασχίσει, ακόμα και στις διαβάσεις πεζών, έστω και αν το φανάρι είναι πράσινο, καθώς δεν λείπουν και οι απρόσεκτοι/παραβάτες οδηγοί.
 7. Διασχίζετε το δρόμο πάντα κάθετα – είναι η συντομότερη διαδρομή – χωρίς να τρέχετε, με κανονικό βήμα.
 8. Προσπαθήστε να διατηρείτε οπτική επαφή με τους οδηγούς ώστε να βεβαιωθείτε ότι σας έχουν αντιληφθεί. Μην διασχίζετε το δρόμο ξεκινώντας ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα – και σε καμία περίπτωση πίσω από λεωφορεία.
 9. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με έντονα χρώματα βοηθούν τους οδηγούς να βλέπουν το παιδί σας, ενώ το βράδυ θα βοηθήσει η τοποθέτηση κάποιου ανακλαστικού στην τσάντα του.
 10. Αν η διαδρομή σπίτι-σχολείο γίνεται με αυτοκίνητο, έχετε το παιδί σας προσεκτικά δεμένο στο τοποθετημένο στο πίσω κάθισμα ειδικό κάθισμα ασφαλείας, που είναι υποχρεωτικό μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Φοράτε και εσείς πάντα τη ζώνη ασφαλείας – εκτός των άλλων, δίνετε το καλό παράδειγμα.
 11. Μάθετε στα παιδιά σας να βγαίνουν από το αυτοκίνητο με προσοχή, πάντα προς την πλευρά του πεζοδρομίου – και να μην ανοίγουν την πόρτα αν δεν αν δεν έχουν πάρει έγκριση από εσάς, που βεβαίως έχετε ελέγξει το δρόμο.
 12. Αν η μετακίνηση γίνεται με σχολικό λεωφορείο, βεβαιωθείτε ότι αυτό διαθέτει ζώνες ασφαλείας και ότι ο/η συνοδός φροντίζει όλα τα παιδιά να είναι δεμένα στις θέσεις τους.
 13. Παραλαμβάνοντας το παιδί σας από σχολικό λεωφορείο – και εφόσον πρέπει να διασχίσετε το δρόμο για να πάτε σπίτι σας – περιμένετε να απομακρυνθεί το όχημα, ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα.

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 • ΠΕΖΟΙ
  • Επιλέγουμε την πιο ασφαλή διαδρομή
  • Στο πεζοδρόμιο, κρατάμε τα παιδιά από την εσωτερική πλευρά
  • Διασχίζουμε το δρόμο πάντα κάθετα, ποτέ πίσω από λεωφορείο
  • Ελέγχουμε πριν περάσουμε απέναντι, ακόμα και σε διάβαση με πράσινο φανάρι
 • ΟΔΗΓΟΙ
  • Μειώνουμε ταχύτητα κοντά σε σχολεία – οδηγούμε με αυξημένη προσοχή
  • Στο αυτοκίνητο, τα παιδιά δεμένα στο ειδικό κάθισμα
  • Αποβίβαση πάντα προς την πλευρά του πεζοδρομίου
  • Ζώνη ασφαλείας και στα σχολικά λεωφορεία

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031