Sto Timoni

Nissan – NEXT-E: εκατοντάδες νέοι ταχυφορτιστές στην Ευρώπη

Η κοινοπραξία NEXT-E έχει εγκαταστήσει μια πλήρως ολοκληρωμένη και προσβάσιμη υποδομή φόρτισης στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Ρουμανία στο πλαίσιο του έργου NEXT-E. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Nissan ένωσε τις δυνάμεις της με τις ZSE, E.ON, HEP, PETROL, MOL Group και BMW για να διευκολύνει την ευρεία υιοθέτηση των EVs, προωθώντας  την ηλεκτροκίνηση.

Συνολικά, εγκαταστάθηκαν 222 σταθμοί ταχείας  φόρτισης πολλαπλών προτύπων και 30 σταθμοί υπερταχείας φόρτισης. Αυτό δημιουργεί την κρίσιμη υποδομή που απαιτείται για να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων και να βοηθήσει τους εν δυνάμει αγοραστές στη μετάβασή τους σε ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον. Οι λύσεις βιώσιμης φόρτισης και η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν μέρος της φιλοδοξίας της Nissan για ουδετερότητα άνθρακα.

Nissan LEAF

Επιπλέον, στο όνομα της ενεργειακής απόδοσης, η Nissan μαζί με τους συνεργάτες της στην κοινοπραξία προσάρμοσαν επίσης τους σταθμούς φόρτισης ειδικά για τις ανάγκες των πελατών. Η κοινοπραξία υιοθέτησε φορτιστές με παραγωγή ηλιακής ενέργειας και  αποθήκευση της ενέργειας σε μπαταρία, σε τοποθεσίες όπου δεν υπήρχε σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η εισαγωγή στεγασμένων σταθμών επέτρεψε την εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών στους σταθμούς, επιτρέποντας τη μέγιστη αξιοποίηση του χώρου και μεγαλύτερη οικονομική απόδοση.

Η κοινοπραξία αναγνώρισε επίσης ότι οι πελάτες απαιτούν ευέλικτες μεθόδους πληρωμής και αυξημένο βαθμό  προσβασιμότητας. Η υποδομή φόρτισης  NEXT-E βασίζεται σε ευρέως αποδεκτές επιλογές πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών μεθόδων πληρωμής, συνδρομών για πελάτες με μηνιαίο πρόγραμμα, καρτών πληρωμής και ανέπαφων λειτουργιών.

Στο έργο απονεμήθηκε η μεγαλύτερη επιχορήγηση ηλεκτρονικής κινητικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) για έργα ηλεκτρικών οχημάτων, το NEXT-E έλαβε συνιστώμενη συγχρηματοδότηση ύψους 18,84 εκατομμυρίων ευρώ.

Για να υποστηρίξει την υιοθέτηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων στην περιοχή, το έργο επισήμανε  τις πιο στρατηγικές και οικονομικά αποδοτικές προσεγγίσεις για τη μεταρρύθμιση της υποδομής και την ανάπτυξη υπηρεσιών. Αυτή η προσπάθεια έκτοτε συνέδεσε πανευρωπαϊκές περιοχές και παρείχε μια απρόσκοπτη, άνετη, εμπειρία οδήγησης σε μεγάλες αποστάσεις βασισμένη 100% στην ηλεκτρική ενέργεια. Το NEXT-E έχει εμπλουτίσει το υπάρχον δίκτυο στις χώρες του έργου και δημιούργησε νέους “εξηλεκτρισμένους” διαδρόμους μεταφορών, για έναν συνεκτικό οδικό χάρτη ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ηλεκτροκίνηση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στον έξυπνο σχεδιασμό πόλεων με τα ηλεκτρικά οχήματα να ενσωματώνονται στο σύστημα μεταφορών. Οι σταθμοί φόρτισης είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα EVs και οι τοποθεσίες τους είναι κρίσιμες για την προσβασιμότητά τους. Η Nissan συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με ηγέτες του κλάδου και κυβερνητικούς φορείς για να αυξήσει την προσβασιμότητα και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο οικοσύστημα για την κινητικότητα και όχι μόνο, αναπτύσσοντας τάχυ-φορτιστές στους βασικούς Ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους.

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

Στην Ελλάδα, η Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. προχωρά σε μια νέα φάση του σχετικού στρατηγικού της πλάνου. Ένα νέο  έργο που ξεκινάει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα αφορά στην επέκταση των φωτοβολταϊκών της συγκροτημάτων, με επιπλέον ηλιακά πάνελ στις εγκαταστάσεις της στην  Αθήνα. Με την επέκταση της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά πάνελ, η εταιρεία θα καλύψει ένα ποσοστό που θα αγγίζει πλέον το 80% των υφιστάμενων ενεργειακών αναγκών της (από 70% που είναι σήμερα) και με απώτερο στόχο την πλήρη ενεργειακή κάλυψη.

Πηγή: Nissan

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031