Sto Timoni

Nikola εναντίον Tesla! Ποιος κερδίζει;

Δύο αυτοκινητοβιομηχανίες διαφορετικού μεγέθους δανείζονται η πρώτη το όνομα και η δεύτερη το επώνυμο του μεγάλου Σέρβου φυσικού, εφευρέτη και «πατέρα» του κινητήρα εναλλασσομένου ρεύματος, Νίκολα Τέσλα, και προσπαθούν να προωθήσουν, η κάθε μια με τον τρόπο της, την ηλεκτροκίνηση. Αν και τα μεγέθη της παραγωγής δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιος έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι, το τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Δημοσιεύουμε, λοιπόν, σχετικό άρθρο που λάβαμε από τον κ. Κυριάκο Δημοσθένους, Senior Analyst της Corinth Capital*, σχετικά με την πορεία των μετοχών των δύο εταιριών και την χρηματιστηριακή τους πορεία:

«Οι πιθανότητες να ανταγωνιστεί η Nikola Corporation την Tesla φαίνεται να μειώνονται

Η Nikola Corporation, μια εταιρεία που συχνά συγκρίνεται με την Tesla, εισήλθε στο χρηματιστήριο στις 4 Ιουνίου 2020, ωστόσο η αρχική χρηματιστηριακή αξία της έχει μειωθεί σημαντικά από τότε. Εν τω μεταξύ, η αξία του πιο γνωστού ανταγωνιστή της έχει αυξηθεί και καταγράφει μάλιστα υψηλές τιμές, τις οποίες ο «νεοφερμένος» δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά την αρχική εβδομάδα διαπραγμάτευσης, οι μετοχές της Nikola αυξήθηκαν κατά 93% και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έφτασε τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η αξία της μετοχής έχει αλλάξει σημαντικά. Οι τιμές της που ήταν ακριβώς κάτω από 80 δολάρια στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, μειώθηκαν σε 41 δολάρια ανά μετοχή, γεγονός που αντιπροσωπεύει πτώση 49%. Η αρχική ευφορία στην αγορά των επενδυτών από την IPO φαίνεται να έχει εξαφανιστεί και οι μετοχές επιστρέφουν αργά σε επίπεδα παρόμοια με αυτά από τις αρχές Ιουνίου.

Η κατάρρευση συνδέεται όχι μόνο με την τρέχουσα αβέβαιη πανδημική περίοδο λόγω COVID-19, αλλά και με το γεγονός ότι, παρόλο που η κοινωνία επικεντρώνεται στην παραγωγή αυτοκινήτων με υδρογόνο, η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει αποτελέσματα. Κανένα αυτοκίνητο δεν έχει κυκλοφορήσει, κανένα μοντέλο οχήματος δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα. Η εταιρεία μάλιστα σχεδιάζει να αρχίσει να λειτουργεί το επόμενο έτος.

Για σύγκριση – στις αρχές Ιουνίου, η μετοχή της Tesla επεκτάθηκε από 886 δολάρια ανά μετοχή σε 2.000 δολάρια ανά μετοχή στις 25 Αυγούστου 2020, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 126%.

Η ανακοίνωση της Tesla ότι θα διασπάσει τις μετοχές της σε αναλογία 1:5 στα τέλη Αυγούστου για να γίνει πιο προσιτή σε περισσότερους επενδυτές, χρησίμευσε ως ώθηση για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Παρόμοια απόφαση έχει ανακοινωθεί από την Apple, ενώ η εταιρεία έχει διασπάσει τελευταία φορά τις μετοχές της πριν από έξι χρόνια.

Παρά την κρίση του κορωνοϊού, η Tesla καταφέρνει να σημειώνει επιτυχία και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία της παρέμεινε κερδοφόρα για τέσσερα τρίμηνα στη σειρά. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση για την εγγραφή στον δείκτη S&P 500. Η κεφαλαιοποίηση της Tesla άξιζε 375 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο λίγες ημέρες πριν από τη διάσπαση (25 Αυγούστου 2020).

Η πρόοδος της μετοχής της Tesla πριν τη διάσπασή της (25 Αυγούστου 2020).

Μετά τη διάσπαση των μετοχών στα τέλη Αυγούστου, η τιμή της μετοχής έπεσε και η διαπραγμάτευση με τις μετοχές της Tesla έγινε πιο προσιτή. Κατά τη διαπραγμάτευση εκείνης της ημέρας, η τιμή κυμάνθηκε γύρω στα επίπεδα των 457 δολαρίων ανά μετοχή. Η κεφαλαιοποίηση των κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά παρουσίασε σημαντική αύξηση ύψους 442,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη της  μετοχικής αξίας της Tesla μετά τη διάσπασή της

 

Για πολλά χρόνια, η Tesla έπρεπε να αγωνιστεί για να αποκτήσει μια σταθερή θέση στην αγορά μεταξύ πιο γνωστών τεχνολογικών κολοσσών και κατασκευαστών αυτοκινήτων. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που δεν θα είναι εύκολο για τη Nikola Corporation να ανταγωνιστεί την Tesla.

 

*Η Corinth Capital ΜΕΠΕ είναι εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Goldenburg Group Ltd, μιας Κυπριακής Εταιρείας Επενδύσεων, που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Η Corinth Capital προσφέρει υπηρεσίες στους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930