Sto Timoni

MINI Recharged: Έτσι γίνεται ηλεκτρικό το κλασικό Mini

Η ώρα των μηδενικών ρύπων φτάνει και για τα ιστορικά αυτοκίνητα: μια ομάδα τεχνικών του εργοστασίου της MINI στην Οξφόρδη αναλαμβάνει να μετατρέψει σε πλήρως ηλεκτρικά παλιά, κλασικά Mini. Με τον τρόπο αυτό οι λάτρεις του κλασικού αυτοκινήτου μπορούν να συνδυάζουν την ιδιαίτερη αίσθηση που δίνει το περιβάλλον ενός κλασικού μοντέλου, με το βιώσιμο χαρακτήρα της ηλεκτροκίνησης

Εάν ο Άλεκ Ισηγόνης μπορούσε να σχεδιάσει ξανά σήμερα το κλασικό Mini λαμβάνοντας υπόψη τα περιβαλλοντικά προτάγματα της εποχής, το εμβληματικό μικρό αυτοκίνητο, θα είχε κατά πάσαν πιθανότητα ηλεκτροκινητήρα. Άλλωστε, το πρώτο Mini που λανσαρίστηκε το 1959 δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης και βασίστηκε στην ιδέα της εξοικονόμησης καυσίμου και της μεταφοράς τεσσάρων ατόμων και των αποσκευών τους με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα. Μέχρι σήμερα, το MINI παραμένει πιστό στις αρχές του σχεδιαστή Ισηγόνη αναφορικά με τη δημιουργική χρήση χώρου και τη διασκεδαστική οδήγηση. Το MINI Recharged είναι ένα εγχείρημα που επιτρέπει τη συνέχιση της ιστορίας του κλασικού Mini τον 21ο αιώνα με βιώσιμο τρόπο.

Η μετατροπή των κλασικών Mini σε ηλεκτροκίνητα συνδυάζει παραδοσιακές αξίες με τεχνολογίες προσανατολισμένες στο μέλλον. Η ιδέα γεννήθηκε πριν καν ο Βρετανός κατασκευαστής πολυτελών οχημάτων αρχίσει να προσφέρει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τη μορφή του MINI Cooper SE (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 17,6 – 15,2 kWh/100 km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP). Ένα κλασικό Mini Electric κατασκευάστηκε το 2018 σε έκδοση one-off και παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο θετικές, ώστε μία ειδική ομάδα από το εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη στρώθηκε στη δουλειά και ανέπτυξε ένα σχέδιο προκειμένου να δημιουργήσει και να καταστήσει διαθέσιμο κάτι αντίστοιχο σε κατόχους κλασικών Mini.

Για να προσφέρει την παραδοσιακή αίσθηση go-kart με ένα κινητήρα μηδενικών ρύπων, ο αρχικός βενζινοκινητήρας του κλασικού Mini αντικαθίσταται από ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτροκίνησης.

Σημειώστε ότι μόνον αναστρέψιμες αλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται στο όχημα κατά τη διαδικασία μετατροπής που προβλέπει το MINI Recharged. Η προσεκτική διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς είναι σημαντικό μέρος της ιδέας. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η επαναφορά του κλασικού Mini στην αρχική του κατάσταση κάποια στιγμή στο μέλλον, εάν φυσικά κάτι τέτοιο απαιτηθεί. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής, ο αρχικός κινητήρας κάθε οχήματος επισημαίνεται και αποθηκεύεται ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στην περίπτωση μιας μελλοντικής μετασκευής του κλασικού Mini.

«Η πρόταση που εξελίσσει η ομάδα του project διατηρεί το χαρακτήρα του κλασικού Mini και επιτρέπει στους φίλους του αυτοκινήτου να απολαμβάνουν αμιγώς ηλεκτρικές επιδόσεις. Με το MINI Recharged, συνδέουμε το παρελθόν με το μέλλον της μάρκας», σχολιάζει ο Bernd Körber, Επικεφαλής Μάρκας MINI.

Με το MINI Recharged, η ζωή ενός οχήματος μπορεί να παραταθεί με βιώσιμο τρόπο. Ένα κλασικό Mini μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή ζωής, συνοδεύοντας τον ιδιοκτήτη του στο μέλλον και διατηρώντας ταυτόχρονα την πολυαγαπημένη κληρονομιά του.

Την κίνηση προσφέρει ένας σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας που παράγει συνεχή ισχύ έως 90 kW και επιταχύνει το ηλεκτροκίνητο κλασικό Mini από 0 στα 100 km/h σε σχεδόν εννέα δευτερόλεπτα. Την ενέργεια παρέχει μία μπαταρία υψηλής τάσης, που μπορεί να φορτίζεται με ισχύ έως 6,6 kW και παρέχει εκτιμώμενη αυτονομία περίπου 160 km.

Επιπλέον, κάθε ηλεκτροκίνητο κλασικό Mini του προγράμματος MINI Recharged αποκτά τον χαρακτηριστικό, κεντρικό πίνακα οργάνων, γνώριμο από την εποχή του κλασικού, όπου τώρα προβάλλονται η θερμοκρασία λειτουργίας, η επιλεγμένη σχέση του κιβωτίου, η αυτονομία και η ταχύτητα.

Οι θιασώτες του MINI Recharged απολαμβάνουν μία εντελώς νέα οδηγική εμπειρία: ένα αθόρυβο σύστημα κίνησης με άμεση επιτάχυνση και τη δυνατότητα εισόδου σε ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων σε πόλεις, στις οποίες δεν θα είχαν πρόσβαση με οχήματα εξοπλισμένα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Για παράδειγμα, το ηλεκτρικό κλασικό Mini μπορεί να κινηθεί στην Oxford Street ή στο Piccadilly Circus στο Λονδίνο, και να αποτελέσει και πάλι μέρος του αστικού τοπίου, χωρίς ο οδηγός να πληρώσει περιβαλλοντικό τέλος (τέλος κυκλοφοριακής συμφόρησης). Επιπλέον, η ηλεκτρική μετατροπή του κλασικού δεν χρειάζεται νέα ταξινόμηση.

Η εξατομικευμένη επαναχρησιμοποίηση (upcycling) του κλασικού Mini από την σύγχρονη εταιρία MINI πραγματοποιείται αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε τροποποιημένο όχημα αποκτά ξεχωριστό αριθμό που το καθιστά μοναδικό. «Η εξατομίκευση διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο MINI Recharged», δηλώνει ο Sebastian Beuchel, Επικεφαλής Παγκόσμιας Διαχείρισης Μάρκας MINI. «Μοναδικά κλασικά μοντέλα Mini ανέκαθεν δημιουργούνταν, συμπεριλαμβανομένων αληθινών έργων τέχνης σε τροχούς. Γι’ αυτό, προγραμματίζονται επίσης μελλοντικές συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος MINI Recharged, που θα επιτρέπουν σε διάσημους καλλιτέχνες να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους με ειδικά σχεδιασμένα κλασικά μοντέλα Mini».

Πηγή: MINI

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930