Sto Timoni

MINI: Οδηγώντας στα βήματα του Ernest Hemingway

Τί σχέση μπορεί να έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με τον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα, Ernest Hemingway; Μια διαδρομή μηδενικών ρύπων με προορισμό το Key West, το σπίτι-μουσείο του συγγραφέα, το νοτιότερο άκρο των ΗΠΑ. Μια περιοχή όπου ο Hemingway κάποτε γευόταν θαλασσινά σε ατμοσφαιρικά, τοπικά εστιατόρια απολαμβάνοντας τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα…

Και μπορείς σήμερα να φτάσεις ως εκεί, έχοντας προηγουμένως με τη σειρά σου “γευτεί” μοναδικές εικόνες, οδηγώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο – στη συγκεκριμένη περίπτωση το αμιγώς ηλεκτρικό MINI – με το οποίο οι άνθρωποι του BMW Group πραγματοποίησαν αυτήν την όμορφη «απόδραση». Αφού πλέον η ηλεκτροκίνηση έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορείς να πραγματοποιήσεις και ταξίδια, εφόσον τηρήσεις κάποιους κανόνες σε σχέση με την ταχύτητα και εφόσον προγραμματίσεις σωστά τη φόρτιση της μπαταρίας σου.

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι η ανακοίνωση της MINI συνοδεύεται και από την παρατήρηση, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων προφανώς, ότι: «Το road trip του ηλεκτρικού MINI από το Μαϊάμι στο Key West πραγματοποιήθηκε πριν το ξέσπασμα του COVID-19. Η MINI και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης τους και δεν επικροτούν ένα τέτοιο ταξίδι την εποχή αυτή, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία και ευημερία όλων.»

Ας αφήσουμε λοιπόν την περιγραφή των ταξιδιωτών και τις όμορφες εικόνες να μας πάνε για λίγο μακριά από την πανδημία του κορωνοϊού και τον εγκλεισμό…

42 γέφυρες…

Όσοι αποφασίσουν να κατηφορίσουν από το Μαϊάμι στα νησιά του αρχιπελάγους Florida Keys μέσω του αυτοκινητόδρομου Overseas Highway, θα ανακαλύψουν ότι η πραγματικότητα επισκιάζει ακόμα και τις πιο ελκυστικές καρτ-ποστάλ: λευκές παραλίες, πολύχρωμα σπίτια, σμαραγδένια νερά και αειθαλείς φοίνικες.

Όσοι μάλιστα έχουν το χρόνο να απολαύσουν αυτή τη διαδρομή, τηρώντας παράλληλα τα αμερικανικά όρια ταχύτητας, θα διαπιστώσουν επίσης ότι η αυτονομία του νέου, πλήρως ηλεκτρικού MINI Cooper SE είναι υπέρ αρκετή για να μεταφερθούν από την φασαρία της μεγαλούπολης στη μαγεία της Καραϊβικής. Το ταξίδι από μόνο του είναι μία εμπειρία…

42 γέφυρες συνδέουν μεταξύ τους τα νησιά του αρχιπελάγους Florida Keys. Η αλυσίδα των νησιών που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Πολιτείας της Florida είναι ένα πολύ ξεχωριστό hotspot για τουρίστες. Οι ντόπιοι κάτοικοι θεωρούν τους εαυτούς τους αντισυμβατικά ελεύθερα πνεύματα και φημίζονται ότι ακολουθούν τις δικές τους αρχές περί φιλοξενίας και αυτονομίας, διακατέχονται από πάθος για ζωή, επιδεικνύουν ανοχή και ζουν κοντά στη φύση. Οδηγώντας κατά μήκος του Overseas Highway από την ενδοχώρα στο Key West, η απίστευτη μαγεία των νησιών είναι ορατή σε κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής.

Ιδιαίτερο οπωσδήποτε το ταξίδι, ιδιαίτερο και το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που αποτελεί ποικιλοτρόπως γέφυρα του παρελθόντος με το με μέλλον. Πέρα από τις παραπομπές στη δεκαετία του 60, με το διαχρονικό ντιζάιν που γοήτευσε και γοητεύει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το MINI στην μηδενικών ρύπων εκδοχή του, αποκτά ένα ακόμα χαρακτηριστικό που το κάνει ξεχωριστό.

Το road trip μηδενικών εκπομπών ρύπων ξεκινά από το South Beach, την πιο δημοφιλή παραλία του Μαϊάμι. Το ταξίδι, από αυτό το σημείο καλύπτει 260 χλμ. μέχρι την άφιξη στο Key West, το νοτιότερο άκρο όπου και καταλήγει το Overseas Highway. Η διαδρομή θα μπορούσε να γίνει με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία υψηλής τάσης χωρίς ενδιάμεση στάση, καθώς η αυτονομία του νέου MINI Cooper, κυμαίνεται, SE σύμφωνα με τον επίσημο κύκλο δοκιμών μεταξύ 235 και 270 χλμ. Για κάτι τέτοιο βέβαια θα έπρεπε ο οδηγός να δείξει εξαιρετική αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την ταχύτητα κίνησης και το πάτημα του γκαζιού.

Τουρισμός και οικολογία

Διάφορες γειτονιές της πόλης όπως οι Wynwood Art District, South Beach και Midtown Design District φημίζονται για τις πολύχρωμες τοιχογραφίες τους – πραγματικά έργα τέχνης ζωγραφισμένα πάνω σε τοίχους σπιτιών που αξίζει να δει κανείς. Ανώνυμοι ζωγράφοι τοίχων αλλά και διάσημοι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει κάποια έργα αθάνατα στο χρόνο: τοιχογραφίες εξίσου δημοφιλείς για τα φωτογραφικά τους θέματα με τα art-deco κτίρια στην περιοχή του Miami Beach.

 

Το Highway 1 περνά από το ζωολογικό κήπο με κατεύθυνση νότια του Μαϊάμι, διασχίζει την πόλη Homestead και στη συνέχεια εκτείνεται πάνω από τον ωκεανό. Στο Key Largo, το βορειότερο και μεγαλύτερο νησί η τουριστική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει την περιοχή γίνεται εμφανής για πρώτη φορά με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με θέα στον ωκεανό. Ταυτόχρονα, έχουμε και δείγματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας: το Key Largo φιλοξενεί την έδρα του Reef Environmental Education Foundation (REEF), ενός διεθνούς ερευνητικού και εκπαιδευτικού ιδρύματος που ασχολείται με τη θαλάσσια οικολογία.

«Ανεφοδιασμός» και ανάπαυση

Είναι καιρός το ηλεκτρικό MINI να κατευθυνθεί σε ένα σταθμό ταχείας φόρτισης στο πάρκινγκ. Όσοι δεν ξεκίνησαν με πλήρως φορτισμένη μπαταρία, μπορούν να αξιοποιήσουν το μεσημεριανό διάλειμμα για «ανεφοδιασμό». Το νέο MINI Cooper SE έχει τις προδιαγραφές για φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC) έως 50 kW. Επομένως, ακόμα και μία εντελώς άδεια μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε λιγότερο από μιάμιση ώρα. Για τη στάση στο Key Largo αυτό σημαίνει ότι όσο οι ταξιδιώτες αποθηκεύουν θερμίδες απολαμβάνοντας το κλασικό επιδόρπιο του νησιού, την πεντανόστιμη Key Lime Pie (ελληνιστί τάρτα λάιμ).

Η αυτονομία ελάχιστα μειώνεται τα επόμενα χιλιόμετρα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα όρια ταχύτητας. Πραγματικά, δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις καθόλου την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 135 kW/184 hp για οποιαδήποτε τολμηρή προσπέραση που συνοδεύεται από αναπόφευκτη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Καλό είναι οι οδηγοί να υιοθετούν ένα χαλαρό ρυθμό όταν περνούν από νησάκια όπως το Islamorada, το Tavernier ή το Duck Key για να μην χάνουν τα μαγευτικά τοπία που μπορούν να απολαύσουν κατά μήκος του Overseas Highway. Αναμφίβολα, ο κλιματισμός είναι απολύτως απαραίτητος. Αλλά όπως μας διαβεβαιώνει η MINI στο ηλεκτρικό Cooper SE λειτουργεί ιδιαίτερα οικονομικά, χάρη στην καινοτόμα τεχνολογία αντλίας θερμότητας.

Απολαμβάνοντας το τοπίο

Οι επόμενες πόλεις που συνδυάζουν τον τουριστικό χαρακτήρα με την ευαισθητοποίηση για την προστασία της φύσης είναι το Grassey Key και το Marathon. Το Dolphin Research Center είναι ένα ειδικό κέντρο έρευνας και προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών. Οι εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των θηλαστικών και τη διεξαγωγή ερευνητικών projects χρηματοδοτούνται κατά ένα μέρος από τα εισιτήρια εισόδου των επισκεπτών. Αυτοί μπορούν να παρακολουθούν τους ερευνητές ακόμα και να κολυμπούν (αφού προηγηθεί η σχετική εγγραφή) με προσεκτικά επιλεγμένα δελφίνια υπό αυστηρή επίβλεψη. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, κτηνίατροι και βιολόγοι φροντίζουν άρρωστες ή τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες στο Turtle Hospital, οι οποίες αφού έχουν πλήρως αναρρώσει επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Λίγο έξω από τη συνοριακή πόλη Marathon, η διαδρομή την οποία διανύει το ηλεκτρικό MINI περνά από την Seven Mile Bridge. Η μεγαλύτερη γέφυρα των Keys συνδέει το Marathon με το Bahia Honda, δημοφιλές κυρίως στους τουρίστες που  αναζητούν μέρη για να κολυμπήσουν και να κάνουν σερφ. Είναι αρκετά δύσκολο να φτάσει κάποιος στις πανέμορφες παραλίες του Bahia Honda και επιπλέον, στις περισσότερες, η είσοδος επιτρέπεται αφού πληρώσεις ένα σχετικό αντίτιμο.

Η προληπτική οδήγηση συνιστάται ανεπιφύλακτα στους δρόμους του Big Pine Key. Ανακοινώσεις και πινακίδες προειδοποιούν τους επισκέπτες να έχουν το νου τους για ελάφια. Και πραγματικά, ένα είδος άγριου ελαφιού που ζει στην περιοχή αρέσκεται να βόσκει στο χορτάρι στο πλάι του δρόμου. Πρέπει πάντα να  είσαι σε ετοιμότητα για να πατήσεις φρένο. Αν τώρα έχεις επιλέξει την ανάκτηση ενέργειας με μέγιστη απόδοση, μπορείς να επιβραδύνεις αρκετά αποτελεσματικά και άμεσα, απλώς σηκώνοντας το πόδι από το γκάζι.

Με τέτοιες συνθήκες, τα αποθέματα ενέργειας της μπαταρίας φέρνουν τους οδηγούς στο ιστορικό κέντρο του Key West, όπου εύκολα θα βρουν ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης.

To Key West και ο Hemingway

Το πλήρωμα του MINI Electric κάνει την υπόλοιπη εξερεύνηση με τα πόδια. Από το ‘Νοτιότερο Σημείο των Ηπειρωτικών ΗΠΑ’, το ταξίδι συνεχίζεται κατά μήκος της Whitehead Street και της Duval Street στη βόρεια περιοχή της πόλης όπου βρίσκεται το λιμάνι.

Εδώ οι ταξιδιώτες μπορούν να ακολουθήσουν με όλη τη σημασία της λέξης τα βήματα του Ernest Hemingway. Ο μετέπειτα νομπελίστας έζησε στο Key West για δέκα περίπου χρόνια από το 1928 και μετά. Το μέρος αυτό τον ενέπνευσε να γράψει μερικά διάσημα έργα του, όπως το bestseller “To Have and Have Not” (‘Να έχεις και να μην έχεις’). Το σπίτι του συγγραφέα και το αγαπημένο του μπαρ “Sloppy Joe’s” είναι τώρα τουριστικά αξιοθέατα. Υπάρχουν πολλά, ατμοσφαιρικά τοπικά εστιατόρια στην γειτονιά που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε μεγάλες ταράτσες.

Η αυτοπεποίθηση των νησιωτών είναι παροιμιώδης και εκδηλώνεται με χιούμορ και υπερηφάνεια σε όλο το Key West. Για παράδειγμα, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στις 23 Απριλίου. Την ημέρα αυτή, οι κάτοικοι του νοτιότερου νησιού των Florida Keys γιορτάζουν την ίδρυση της Δημοκρατίας του Conch το 1982. Εκείνη την εποχή, διακήρυξαν μία συμβολική ανεξαρτησία, διαμαρτυρόμενοι για ένα συνοριακό φυλάκιο ελέγχου που εγκατέστησε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ στον Overseas Highway. Επισήμως, η εξέγερση διήρκεσε μόνο ένα λεπτό, αλλά στην πραγματικότητα έβαλε τέλος στους ελέγχους, οι οποίοι ήταν πολύ επιζήμιοι για τον τουρισμό. Σήμερα, η σημαία της Δημοκρατίας του Conch, η οποία πήρε το όνομά της από το μεγάλο κοχύλι που συναντάται συχνά στην περιοχή των Keys, είναι ένα δημοφιλές σουβενίρ.

 

Το ανεξάρτητο lifestyle στο Key West συνδέεται επίσης με μία τελετουργία που πραγματοποιείται κάθε βράδυ στην Mallory Square. Ενώ το ηλεκτρικό MINI επαναφόρτιζε τις μπαταρίες του στο σταθμό φόρτισης προετοιμαζόμενο για την επιστροφή του στο Μαϊάμι, ντόπιοι και επισκέπτες συνέρρεαν στην προκυμαία, βορειοδυτικά της πόλης. Κρατώντας ένα ποτήρι με δροσιστικό περιεχόμενο, είχαν στραμμένο το βλέμμα στη θάλασσα περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα. Και μόλις ο ήλιος βυθίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού, ξέσπασαν χειροκροτήματα. Η μαγεία της φύσης αποθεώνεται και είναι ευτυχία να βιώνεις αυτό το θαύμα σε ένα πολύ ξεχωριστό μέρος.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031