Sto Timoni

ACC: Δικές τους μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι

Mercedes-Benz και Stellantis (PSA/Peugeot-Citroen-Opel & FCA/Fiat-Chrysler) βαδίζουν από κοινού – με όχημα την Automotive Cells Company (ACC) – προς ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα: τις ευρωπαϊκές μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας της γηραιάς ηπείρου από τους Κινέζους.

Οι Stellantis, TotalEnergies και Mercedes-Benz έφτασαν σε συμφωνία, καλωσορίζοντας την Mercedes-Benz ως νέο συνεργάτη στην Automotive Cells Company (ACC). Με αυτή την εξέλιξη, τα μέρη συμφώνησαν να αυξήσουν τη δυναμικότητα της ACC τουλάχιστον στις 120 GWh μέχρι το 2030. Η εφαρμογή της συμφωνίας υπόκειται στις τελικές ρυθμίσεις και νομικές εγκρίσεις.

Η Automotive Cells Company (ACC) είναι το αποτέλεσμα μια πρωτοβουλίας που πήραν οι Stellantis και TotalEnergies με την υποστήριξη των Γαλλικών, Γερμανικών και Ευρωπαϊκών αρχών, ώστε να δημιουργηθεί μια κορυφαία Ευρωπαϊκή εταιρεία για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Η ένταξη της Mercedes-Benz στην ACC αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη της εξέλιξης του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του, τα οποία πλέον ενισχύονται περαιτέρω.

Σκοπός της Automotive Cells Company (ACC), είναι να εξελίξει και να παράγει στοιχεία μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, με εστίαση στην ασφάλεια, την απόδοση και την ανταγωνιστικότητα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Το αναθεωρημένο πλάνο χωρητικότητας, θα κινητοποιήσει μια επένδυση άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δημιουργία αυτού του Ευρωπαϊκού κολοσσού στις μπαταρίες, θα υποστηρίξει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση στις μεταφορές και θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ενός βασικού στοιχείου για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

 

H ACC θα υποστηριχθεί από τις τρεις εταιρείες συνδυάζοντας:

  1. Την υψηλή γνώση στην εξέλιξη μπαταριών μέσω της Saft, εταιρείας που ανήκει στην TotalEnergies και διαθέτει περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας στον τομέα.
  2. Έναν ηγέτη στον τομέα των μετακινήσεων όπως είναι η Stellantis, η οποία έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για την προσφορά τεχνολογιών αιχμής οι οποίες θα οδηγήσουν σε ελκυστικούς, προσιτούς και βιώσιμους τρόπους αυτοκίνησης.
  3. Τη γνώση της Mercedes-Benz στους τομείς της έρευνας και της εξέλιξης, αλλά και την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής της ACC, με τα αδιαμφησβήτητα στάνταρτ ποιότητας της μάρκας.

 

Mercedes-Benz eVans

«Το να έχουμε μαζί μας την Mercedes-Benz, αποτελεί ένα ορόσημο για την ACC», δήλωσε ο κ. Yann Vincent, CEO της ACC. «Η Mercedes-Benz θα φέρει μια ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογική μας πορεία και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, η οποία θα ενισχύσει σημαντική την επιχειρηματική δυναμική της ACC και θα στηρίξει το φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης μας. Αυτή είναι η συμβολή μας σε ένα ηλεκτρικό και βιώσιμο μέλλον».

  • Η Mercedes-Benz γίνεται ισότιμος μέτοχος της ACC μαζί με τις Stellantis και TotalEnergies, με το κάθε μέρος να κατέχει το 1/3 των μετοχών.
  • Η Mercedes-Benz θα συμβάλει με την παροχή τεχνολογίας και τεχνογνωσία παραγωγής.
  • Η νέα δομή θα επιταχύνει την ανάπτυξη της ACC με στόχο την επίτευξη χωρητικότητας τουλάχιστον 120 GWh  μέχρι το 2030.

«Η Mercedes-Benz επιδιώκει ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο αλλαγής και αυτή η επένδυση σηματοδοτεί ένα ορόσημο στο δρόμο μας προς την ουδετερότητα στις εκπομπές CO2. Μαζί με την Automotive Cells Company (ACC) θα αναπτύξουμε αποδοτικά στοιχεία μπαταριών στην Ευρώπη, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Mercedes-Benz.», ανέφερε ο Ola Källenius, CEO των Daimler AG και Mercedes-Benz AG. «Αυτή η νέα συνεργασία μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό, να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακος και να προσφέρουμε στους πελάτες μας κορυφαία τεχνολογία μπαταριών. Επιπλέον, μπορούμε να βοηθήσουμε να παραμείνει η Ευρώπη στο κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ακόμα και στην ηλεκτρική εποχή. Με την Mercedes-Benz, η ACC στοχεύει να διπλασιάσει τη χωρητικότητας της στα εργοστάσια της Ευρώπης και να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο σχεδιασμό και παραγωγή στοιχείων μπαταριών».

«Καλωσορίζουμε τη Mercedes-Benz ως στρατηγικό συνεργάτη που μοιράζεται τη φιλοδοξία μας για επιτάχυνση της ηγετικής πορείας της ACC», σημείωσε ο Carlos Tavares, CEO της Stellantis. «Η στρατηγική εξηλεκτρισμού της Stellantis βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί το επόμενο βήμα για το σχέδιο μας να βρισκόμαστε στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας με τις 14 μάρκες μας να δεσμεύονται να προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τους απαιτητικούς μας πελάτες. Αυτή η συνεργασία βασίζεται στην τεχνική γνώση και τις προηγμένες μεθόδους παραγωγής και εξασφαλίζει ότι η Stellantis οδηγεί την πορεία του κόσμου σε μια πιο αποδοτική, προσιτή και βιώσιμη εποχή».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την Mercedes-Benz, ως το νέο συνεργάτη της Automotive Cells Company (ACC). Αυτό αποδεικνύει τη σημασία της πρωτοβουλίας που πήραμε ένα χρόνο πριν με τη Stellantis και υποστηρίζει τη φιλοδοξία μας να δημιουργήσουμε έναν Ευρωπαϊκό ηγέτη στις μπαταρίες. Όλοι μαζί φέρνουμε τη γνώση και την εμπειρία μας για μια πιο βιώσιμη αυτοκίνηση. Αυτό το νέο βήμα αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της αλλαγή της TotalEnergies σε μια ευρεία ενεργειακή εταιρεία και τη θέληση της να επεκταθεί στην ηλεκτροκίνηση. Η TotalEnergies θα αξιοποιήσει την εμπειρία της θυγατρικής της Saft στις μπαταρίες και τη βιομηχανική γνώση των συνεργατών της στα ηλεκτρικά οχήματα.», δήλωσε ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της TotalEnergies.

Σχετικά με την ACC

Η Automotive Cells Company (ACC) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2020 και σήμερα συνδυάζει τις δυνατότητες τριών κορυφαίων εταιρειών με διαφορετικά πεδία δράσης. Φιλοδοξία της ΑCC είναι να αποτελέσει τον ηγέτη στις μπαταρίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που θα επιτρέψουν την καθαρή και αποδοτική μετακίνηση για όλους. Οι εγκαταστάσεις έρευνας και εξέλιξης στη Nouvelle-Aquitaine αποτελούν μόνο την αρχή.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031