Sto Timoni

Ένας φουτουριστικός ήχος στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας: ENYAQ iV

Το ολοκαίνουργιο Skoda ENYAQ iV, το πρώτο ηλεκτρικό SUV της τσέχικης εταιρίας, εκπέμπει έναν χαρακτηριστικό τεχνητό ήχο, ώστε να γίνεται αντιληπτό από τους πεζούς, όταν κινείται σε χαμηλές ταχύτητες.

Ως πεζοί, είμαστε εκπαιδευμένοι να αντιλαμβανόμαστε ότι ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται εκτός του οπτικού μας πεδίου μας πλησιάζει, καθώς και από ποια κατεύθυνση έρχεται, δια της ακοής. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σχεδόν αθόρυβα στις μικρές ταχύτητες. Για το λόγο αυτό, σχετική ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεώνει να εκπέμπουν έναν προειδοποιητικό ήχο, τον αποκαλούμενο “E-Noise”, όταν κινούνται, ιδίως με χαμηλές ταχύτητες.

Η τελευταία προσθήκη στη γκάμα της Skoda, το ηλεκτρικό ENYAQ iV, έχει το δικό του προειδοποιητικό ήχο, ο οποίος είναι πολύ χαρακτηριστικός. Κάτι αναμενόμενο, καθώς στις μέρες μας, ο ήχος ενός αυτοκινήτου έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του design του.

Ο προειδοποιητικός ήχος του Skoda ENYAQ iV

Ο ήχος του ENYAQ iV δημιουργήθηκε από τους μηχανικούς ακουστικής της Skoda σε συνεργασία με συνθέτες μουσικής και τελειοποιήθηκε σε εργαστήρια ήχου του Volkswagen Group. Ο ήχος είναι συμπαγής στο εύρος ταχυτήτων 0-25 χλμ./ώρα και ο χαρακτήρας του, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι «συναισθηματικός». Από την αρχή της εξέλιξής του ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα ήταν μίμηση του μηχανικού θορύβου ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Προτιμήθηκε ο ήχος αυτός να έχει πιο ηλεκτρονική χροιά, να επικοινωνεί έναν πιο φουτουριστικό χαρακτήρα.

Η τεχνική λύση που επιλέχθηκε για την εγκατάσταση της γεννήτριας ήχου στην ηλεκτρική πλατφόρμα MEB είναι επίσης καινοτόμα. Το ηχείο ευρέος φάσματος συχνοτήτων και τα ηλεκτρονικά που το συνοδεύουν είναι πλήρως ενσωματωμένα σε ένα κουτί όγκου ενός λίτρου και μικρού βάρους, το οποίο ονομάζεται OneBox. Τοποθετήθηκε πολύ κοντά στη μονάδα ψύξης, χρησιμοποιώντας τρεις ελαστικές βάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο τέλειος ήχος αλλά και η ελάχιστη αντήχηση.

Οι πρώτες δοκιμές στην πράξη έδειξαν πως αυτή η λύση ήταν η σωστή – ο ήχος απλώθηκε ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές του μπροστινού μέρος του αυτοκινήτου ενώ δημιούργησε μια ευχάριστη αντήχηση στο εσωτερικό.

Αρχικά, ο τεχνητός ήχος του νέου Skoda ENYAQ iV δοκιμάστηκε από μια επιλεγμένη ομάδα ατόμων, ενώ στη συνέχεια πήρε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Skoda AUTO. Ακολούθησαν μετρήσεις εντός του αυτοκινήτου και έλεγχος της συμμόρφωσης του ακουστικού ορίου με τη νομοθεσία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απόκτηση πιστοποιητικού αναγνώρισης από ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο πιστοποίησης, βασική προϋπόθεση για την κυκλοφορία του νέου μοντέλου στην αγορά.

Όμως, πώς ακούγεται άραγε το ηλεκτρικό Skoda ENYAQ iV; Ακούστε τον “φουτουριστικό” προειδοποιητικό ήχο του νέου Skoda ENYAQ iV κάνοντας κλικ εδώ

Το Skoda ENYAQ iV στην ελληνική αγορά με επιδότηση

Σε λίγους μήνες, το ολοκαίνουργιο Skoda ENYAQ iV θα κάνει την εμφάνισή του και στους ελληνικούς δρόμους. Οι παραγγελίες για το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό SUV της μάρκας, που βασίζεται στην σπονδυλωτή (modular) πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group ειδικά για ηλεκτρικά μοντέλα, έχουν ξεκινήσει. Η τιμή των 29.523 €, όπως προκύπτει από την αρχική των 35.200 €, μετά την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για το Skoda ENYAQ iV 50, με κινητήρα 109 kW, πίσω κίνηση και αυτονομία έως 340 χλμ., καθιστά το 4,65 μέτρων ηλεκτρικό SUV μία ενδιαφέρουσα πρόταση στο μηδενικών ρύπων τμήμα της ελληνικής αγοράς.

Πηγή: Skoda/Kosmocar

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930