Sto Timoni

Fiat 500 RED (δοκιμή): το «σωστό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στο σωστό χρώμα!

Small is beautiful σκέπτεσαι αντιστρέφοντας το εκ της άλλης πλευράς του Ατλαντικού προερχόμενο ρητό όταν βλέπεις το μικρό Fiat 500 RED. Ειδική έκδοση ενός ζωντανού θρύλου, του διαχρονικά γοητευτικού Fiat 500, το αποκλειστικά κόκκινο Fiat 500 RED αποτελεί μια ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση ενός σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου που λόγω του συνδυασμού μεγέθους/ευελιξίας, επιδόσεων/αυτονομίας, αλλά και της αποστολής που καλείται να φέρει σε πέρας διεκδικεί τον τίτλο του ιδανικού μηδενικών ρύπων οχήματος.

Το να χαρακτηρίσεις όμορφο το Fiat 500 RED είναι μάλλον περιττό, αφού παρόλο που από την αναβίωση στον 21ο αιώνα του μικρού μοντέλου, του οποίου οι απαρχές βρίσκονται στη δεκαετία του ’50, έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια ο μικρός θρύλος εξακολουθεί να γοητεύει. Έχοντας μάλιστα κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα του εξοπλισμού και της ποιότητας κατασκευής από το 2007 που λανσαρίστηκε, αλλά και έχοντας πλέον προ πολλού διαβεί το κατόφλι της ηλεκτροκίνησης, το 500αράκι σήμερα διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στην ανερχόμενη αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτή η ειδική έκδοση του αποκλειστικά ηλεκτρικού πλέον που περιλαμβάνεται στην γκάμα των προτάσεων προς τον υποψήφιο αγοραστή είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο κάτοικος μιας μεγάλης πόλης.

Fiat 500 RED: κυρίαρχος της πόλης

Ως πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, λοιπόν, το μικρό είναι ευέλικτο 500αράκι είναι ό,τι πρέπει για τη μάχη του… (αστικού) κέντρου. Tο Fiat 500 RED, διαθέτοντας ηλεκτροκινητήρα ισχύος 87 kW (118 HP) και αυξημένη μέγιστη ροπή (220 Nm) η οποία αποδίδεται από την εκκίνηση (δηλαδή στις μηδέν στροφές ανά λεπτό, με το πρώτο πάτημα του γκαζιού) δεν έχει πρόβλημα να κινείται σβέλτα χαρίζοντας στον οδηγό του την ικανοποίηση της άμεσης απόκρισης στο γκάζι. Ενώ η μπαταρία του μπορεί να αποθηκεύσει 42 kWh ενέργειας η οποία εξασφαλίζει θεωρητική αυτονομία έως και 460 χλμ. σε αστικές συνθήκες και 320 χλμ. σε μικτές συνθήκες (τυποποιημένες μετρήσεις WLTP) με την εργαστηριακή κατανάλωση περιορίζεται στα 13,8 kWh/100 km. Και παρόλο που στην πράξη η αυτονομία είναι μικρότερη, εξακολουθεί να είναι υπερεπαρκής για ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται κυρίως σε ένα αστικό κέντρο, όσο μεγάλο και αν είναι αυτό.

Εδώ λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο θηριώδες και πανάκριβο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με «άπειρους» ίππους, έχουμε ένα αποτελεσματικότατο μεταφορικό μέσο για την καθημερινότητά μας που οδηγείται “φρένο-γκάζι”, όπως ένα τυπικό «αυτόματο» διευκολύνοντας απίστευτα τον οδηγό του.

Μεγάλο πλεονέκτημα του Fiat 500 RED αποτελεί η ταχύτητα φόρτισης αφού σε 11-12 ώρες – και ξεκινώντας από ένα επίπεδο φόρτισης 20-30% – μπορείς με τη βοήθεια μιας απλής πρίζας σούκο να έχεις γεμάτη τη μπαταρία του Fiat. Ενώ ο ενσωματωμένος φορτιστής δίνει τη δυνατότητα φόρτισης 0-80% -σε κατάλληλο δίκτυο-  σε μόλις 35 λεπτά, με τη σύνδεση για 5 λεπτά να αρκεί για την ανάκτηση αυτονομίας 50 χιλιομέτρων.

Πολύ ωραίο στιλ

Το Fiat 500 RED, όπως ήδη είπαμε, είναι και πανέμορφο – άλλωστε έτσι το είχαμε χαρακτηρίσει και στην «απλή» έκδοσή του που είχαμε οδηγήσει παλιότερα – με αυτό το διαχρονικό design του να καταφέρνει ακόμα και τώρα να συγκινεί. Ενώ οι παρεμβάσεις που έγιναν στο εσωτερικό του δίνουν σίγουρα έναν premium αέρα, όσο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει premium ένα αυτοκίνητο σαν το 500, με την μεγάλη οριζόντιας διάταξης οθόνη αφής να δεσπόζει στο κέντρο του ι καλαίσθητου ταμπλό και έναν πάρα πολύ χρηστικό πίνακα οργάνων, ο οποίος είναι επίσης ψηφιακός και διαμορφώσιμος.

Τη διαφορά πάντως στο Fiat 500 RED δεν την κάνει μόνο το χρώμα, αλλά και η διχρωμία των καθισμάτων οδηγού-συνοδηγού, που δεν έχουν τοποθετηθεί κατά… λάθος, αλλά είναι ένα συνειδητό αισθητικό παιχνίδι: το κάθισμα και με το ένα να είναι κόκκινο (του οδηγού) και το άλλο μαύρο (του συνοδηγού). Είναι, λοιπόν, αυτό το παιχνίδι του κόκκινου με το μαύρο που κάνει το εσωτερικό του 500 Red να έχει μία ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εξαιρετικό και το πανέμορφο δερμάτινο τιμόνι με τις δύο ακτίνες, που φιλοξενεί και αρκετά χειριστήρια – ανάμεσά τους και τα κρυμμένα πίσω από τις δύο ακτίνες του (στα πρότυπα της Jeep) χειριστήρια του ηχοσυστήματος.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Fiat 500 RED
Ηλεκτροκινητήρας Ισχύς: 118 PS (87 kW)
Ροπή: 220 Nm
Μπαταρία Ιόντων λιθίου 48 kWh
Χρόνοι φόρτισης 28 ώρες με πρίζα σούκο (10%-100%)

4 ώρες (15-80%) με wallbox (AC 7,4 kW)

35 λεπτά (από 10% μέχρι 80%)

με ταχυφορτιστή DC 85kW

0-100 km/h 9,0’’
Ταχύτητα (km/h) 150
Αυτονομία* Πόλης 460 km / Μικτή 320 km
M x Π x Y (mm) 3.632 × 1.683[1.900]** × 1.527 mm
Βάρος 1365 kg
Πορτμπαγκάζ (lit.) 185
Τιμή** € 26.250
*Τυποποιημένη WLTP
**

 

 

Στο ταμείο

Το Fiat 500 RED αποτελεί μέλος της νέας γκάμας του ηλεκτρικού 500, η οποία έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία του μοντέλου και να κάνει πραγματικότητα την «ηλεκτρική εξατομίκευση». Χάρη στην επιλογή τριών αμαξωμάτων (hatchback, cabrio και 3+1), τριών έξυπνα διαμορφωμένων πακέτων εξοπλισμού (STYLE, TECH και COMFORT), αλλά και δύο ειδικών εκδόσεων (RED και la Prima by Bocelli), η νέα γκάμα του ηλεκτρικού Fiat 500 δίνει τη δυνατότητα απόλυτης εξατομίκευσης με έναν ιδιαίτερα απλό και πρακτικό τρόπο.

Η νέα γκάμα του Fiat 500 διατηρεί στο ακέραιο την προσέγγιση της FIAT για την προσφορά έξυπνων, προηγμένων, αλλά και προσιτών λύσεων αυτοκίνησης, με τις τιμές της νέας σειράς του ηλεκτρικού 500 να ξεκινούν από τις 25.250 ευρώ, μέσω τον προνομίων του κρατικού προγράμματος επιδότησης, Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ. Tο σύνολο της νέας γκάμας του ηλεκτρικού Fiat 500 καλύπτεται από 5ετή εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 200.000 χλμ., ενώ η κάλυψη της μπαταρίας είναι 8ετης και για έως 160.000 χλμ.

Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο της Fiat κάνοντας κλικ εδώ

*Παρατήρηση: το κόκκινο (RED) δεν προέκυψε απλώς από το χρώμα. Στην ιστοσελίδα της η Fiat μας εξηγεί τι συμβαίνει:

INSPI(RED) BY THE HUMAN FAMILY

(RED) και Fiat: μια μοναδική συνεργασία που βοηθά στην καταπολέμηση έκτακτων υγειονομικών κρίσεων και της πανδημίας με την αγορά κάθε οχήματος (FIAT)RED Family. Ο (RED) είναι ένας οργανισμός που καταπολεμά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι το AIDS και ο COVID· κάθε φορά που αγοράζετε ένα προϊόν (RED), η αγορά σας ενεργοποιεί μια δωρεά στο Παγκόσμιο Ταμείο για την υποστήριξη μιας σειράς ενεργειών πρόληψης, θεραπείας, συμβουλευτικής, δοκιμών, εκπαίδευσης και υπηρεσιών φροντίδας στις κοινότητες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενωθήκαμε με υπερηφάνεια με αυτήν την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε την (FIAT)RED Family: για να σας δώσουμε την ευκαιρία να γίνετε και εσείς μέρος αυτής.

Η Fiat, η Jeep και η RAM έχουν δεσμεύσει, μέσω της συνεργασίας τους με την (RED) και μέσω αυτής, να δωρίσουν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Ταμείο μεταξύ 2021 και 2023 ώστε να βοηθήσουν στην καταπολέμηση έκτακτων αναγκών υγείας όπως ο COVID-19 και το AIDS. Κάθε όχημα (FIAT)RED είναι ένα Προϊόν (RED) και αποτελεί μέρος αυτής της δέσμευσης.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031