Sto Timoni

Όταν η Sony συνάντησε τη Honda και άρχισαν να φτιάχνουν αυτοκίνητα

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα συστήματα ήχου και εικόνας, τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές συσκευές με τα αυτοκίνητα; Στο ερώτημα αυτό απαντά η ανακοίνωση της ίδρυσης της εταιρίας κινητικότητας “Sony Honda Mobility Inc.” από δύο μεγάλες ιαπωνικές εταιρίες: τη Sony και τη Honda.

H αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Sony μας βάζει στη διαδικασία να αναζητήσουμε τη σχέση της με το αυτοκίνητο. H αρχή είχε γίνει πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με την παρουσίαση στην περίφημη έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών στο Las Vegas (CES 2020) του ηλεκτρικού πρωτοτύπου Sony Vision-S 01. Eνώ ένα χρόνο αργότερα η εταιρία είχε επανέλθει – και πάλι στην έκθεση του Las Vegas – για να επιβεβαίωσει με τον τρόπο αυτό την απόφαση της να εμπλακεί στο χώρο της κινητικότητας, με ένα τετράθυρο, αρκετά αεροδυναμικό, σεντάν – που δεν μπορούσε να ήταν τίποτε άλλο παρά πλήρως ηλεκτρικό. Ενώ φέτος, στην ίδια πάντα έκθεση CES 2022 προχώρησε στην παρουσίαση του Sony Vision-S 02, της SUV εκδοχής του αρχικού μοντέλου.

Ο καιρός πέρασε, οι συνθήκες ωρίμασαν και από ότι φαίνεται ήρθε η ώρα η Sony να κάνει το επόμενο βήμα. Και επειδή η ισχύς εν τη ενώσει, η μεγάλη αυτή η ιαπωνική εταιρεία έσπευσε να συναντηθεί με μία επίσης μεγάλη και επίσης ιαπωνική εταιρεία από το χώρο του αυτοκινήτου, προκειμένου καθεμία να συνεισφέρει με τον τρόπο της στον κοινό σκοπό. Που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την εξέλιξη νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων…

Στην επίσημη ανακοίνωση λοιπόν αναφέρεται ότι:

«Η Sony Group Corporation (“Sony”) και η Honda Motor Co., Ltd. (“Honda”) ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας κοινοπραξίας για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, η οποία θα ασχοληθεί με την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την παροχή υπηρεσιών για την κινητικότητα. Η ανακοίνωση είναι το αποτέλεσμα συζήτησης μιας στρατηγικής συμμαχίας για την κινητικότητα μεταξύ των μερών, όπως αναφέρεται στο κοινό δελτίο τύπου με τίτλο “Sony και Honda Υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για Στρατηγική Συμμαχία στον Τομέα της Κινητικότητας” στις 4 Μαρτίου, 2022.

Η νέα εταιρεία θα έχει ως στόχο να συνδυάσει τις τεχνολογίες αιχμής για το περιβάλλον και την ασφάλεια, τις δυνατότητες ανάπτυξης κινητικότητας, την τεχνολογία κατασκευής αμαξωμάτων και την εμπειρία διαχείρισης υπηρεσιών μετά την πώληση της Honda, με την τεχνογνωσία της Sony στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών απεικόνισης, ανίχνευσης, τηλεπικοινωνιών, δικτύων και ψυχαγωγίας, για την υλοποίηση μιας νέας γενιάς κινητικότητας και υπηρεσιών που θα είναι άμεσα συνυφασμένες με την ευχρηστία και το περιβάλλον και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται στο μέλλον.

Η Sony και η Honda σχεδιάζουν να ιδρύσουν τη νέα εταιρεία μέσα στο 2022 και να ξεκινήσουν την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων και την παροχή υπηρεσιών για την κινητικότητα το 2025. Η ίδρυση της νέας εταιρείας και η έναρξη των εργασιών υπόκεινται στις σχετικές εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.»

 Επισκόπηση Νέας Εταιρείας

Όνομα εταιρείας:        Sony Honda Mobility Inc.

Τοποθεσία:                    Τόκιο, Ιαπωνία

Κεφάλαιο:                      10 δις yen

Αναλογία επένδυσης:   Sony Group Corporation 50%, Honda Motor Co., Ltd. 50%

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου:

  • Yasuhide Mizuno, Representative Director, Chairman & CEO
  • Izumi Kawanishi, Representative Director, President & COO Shugo Yamaguchi, Director and Deputy President
  • Kojiro Okabe, Director & Executive Vice President Manabu Ozawa, Director (Honda Motor Co., Ltd.) Naoya Horii, Director (Sony Group Corporation)

Δυο λόγια για το Sony Vision-S 01

Το Sony Vision-S είναι ένα αρκετά μεγάλων διαστάσεων (ΜxΠxΥ: 4895x1900x1450 mm) τετράθυρο σεντάν, με αεροδυναμικό σχήμα που παραπέμπει σε Tesla και όχι μικρό βάρος – φτάνει τα 2.350 κιλά. Ενώ το αυξημένο μεταξόνιο (3.030 mm) εξασφαλίζει ένα ευρύχωρο σαλόνι που προσφέρει στους επιβαίνοντες πανοραμική ηλιοροφή (παρόμοια με του Tesla Model 3) αλλά και μια ενιαία ευρεία οθόνη που εκτείνεται σε ολόκληρο το ταμπλό, όπως αυτή του crossover Byton M-Byte.

Το πρωτότυπο Vision-S της Sony διαθέτει επίσης αερανάρτηση με διπλά ψαλίδια μπρος-πίσω και δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες 200 kW ο καθένας, που τοποθετημένοι ένας σε κάθε άξονα εξασφαλίζουν από τη μια την τετρακίνηση και από την άλλη εντυπωσιακές επιδόσεις: 0-100 km/h σε 4,8’’ και τελική ταχύτητα 240 km/h.

Το Sony Vision-S χρησιμοποιεί 35 αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων 12 καμερών, τριών αισθητήρων lidar, και μιας σειράς από σχεδόν 20 ραντάρ και αισθητήρες υπερήχων προκειμένου να λειτουργήσουν τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας με τα οποία το αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρωτότυπο Sony προσφέρει ήδη αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 (διαθέτει, εκτός των άλλων, και ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας) – το οποίο, όμως, μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα μέχρι το επίπεδο 4, μέσω ενημερώσεων λογισμικού.

Είπαν…

Σχόλιο του Kenichiro Yoshida, Εκπροσώπου Διευθύνοντα Συμβούλου, Προέδρου Δ.Σ., Προέδρου & CEO, Sony Group Corporation

«Με βάση το όραμά μας να ‘καταστήσουμε το χώρο της κινητικότητας συναισθηματικό,’ οι πρωτοβουλίες της Sony στον κλάδο της κινητικότητας επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: την ασφάλεια, την ψυχαγωγία και την προσαρμοστικότητα. Καθώς συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας, είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε τώρα ένα συνεργάτη, τη Honda, με πολλά παγκόσμια επιτεύγματα και γνώσεις, και με την υπογραφή της συμφωνίας κοινοπραξίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Μελλοντικά, στοχεύουμε να συνεισφέρουμε στην εξέλιξη της κινητικότηττας συνδυάζοντας τις τεχνολογίες αιχμής για το περιβάλλον και την ασφάλεια, τις δυνατότητες ανάπτυξης κινητικότητας, την τεχνολογία κατασκευής αμαξωμάτων και την εμπειρία διαχείρισης υπηρεσιών μετά την πώληση της Honda, με την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών απεικόνισης, ανίχνευσης, τηλεπικοινωνιών, δικτύων και ψυχαγωγίας,»

Σχόλιο του Toshihiro Mibe, Διευθυντή, Προέδρου, Εκπροσώπου Διευθύνοντα Συμβούλου & CEO, Honda Motor Co., Ltd.

«Η Honda συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε νέες προκλήσεις όσον αφορά το περιβάλλον και την ασφάλεια καθώς και άλλους προηγμένους τομείς προκειμένου να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για κοινωνική αλλαγή μέσω της κινητικότητας, και να ‘γίνει η δύναμη που θα υποστηρίζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν πράγματα με δική τους πρωτοβουλία.’ Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπογράψαμε μία συμφωνία κοινοπραξίας με τη Sony, η οποία είναι ισχυρή στην προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, και με την οποία μοιραζόμαστε την ίδια επιθυμία για την ανάληψη νέων προκλήσεων. Από το Μάρτιο που ανακοινώθηκε, πολλοί έχουν εκφράσει τις προσδοκίες τους γι’ αυτή την κοινοπραξία. Στη νέα εταιρεία, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νέα αξία μέσω της ‘μίξης’ που θα προκύψει από το συνδυασμό των διαφορετικών εταιρειών μας, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να περιμένετε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.»

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031