Sto Timoni

Βροχές και καταιγίδες: ο δεκάλογος της ασφαλούς οδήγησης

Καθώς ο Ντάνιελ σαρώνει τη χώρα, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε δέκα βασικούς κανόνες που δημιουργούν ένα σοβαρό πλαίσιο ασφαλείας κατά την οδήγηση υπό βροχή και καταιγίδα, έχοντας υπόψη μας πως όταν αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε σπίτι! Αν παρόλα αυτά επιβάλλεται να μετακινηθούμε τότε καλό είναι να έχουμε κατά νου τον «δεκάλογο» που παραθέτουμε.

  1. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή, φροντίστε να ενημερωθείτε για τον καιρό – και πρώτα απ’ όλα για τυχόν καταιγίδες – και την εξέλιξη των όποιων φαινομένων: για τη βροχή, τον άνεμο, την ομίχλη, αλλά και τη θερμοκρασία για να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Ενημερωθείτε, επίσης, για την κατάσταση, τόσο την «φυσική» όσο και την κυκλοφοριακή, του οδικού δικτύου των περιοχών που θα κινηθείτε.
  2. Λάβετε σοβαρά υπόψη σας τυχόν ειδοποιήσεις του 112 και συμμορφωθείτε με τις οδηγίες της Τροχαίας και των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.
  3. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε επίσης ότι όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου σας να λειτουργούν άψογα – μεταξύ των οποίων και το σύστημα πλύσης του παρμπρίζ, που θα πρέπει να είναι γεμάτο με πλυστικό υγρό.
  4. Έχετε το ρεζερβουάρ σας γεμάτο – ή έστω σχεδόν γεμάτο – με καύσιμα. Έτσι, αν χρειαστεί να κάνετε μια μεγάλη παράκαμψη δεν θα έχετε άγχος για την αυτονομία σας, ενώ αν τυχόν εγκλωβιστείτε, θα μπορείτε να έχετε τον κλιματισμό (ή τη θέρμανση) του αυτοκινήτου σε λειτουργία για αρκετές ώρες.
  5. Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης στις συνθήκες που επικρατούν και στην κατάσταση του οδοστρώματος. Προσοχή: η άσφαλτος γλιστράει περισσότερο την ώρα που αρχίζει να ψιχαλίζει, καθώς τότε σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα λάσπης, που αργότερα, όταν πέσει περισσότερη βροχή, θα ξεπλυθεί.
  6. Όταν η βροχή είναι δυνατή και το οδόστρωμα είναι καλυμμένο με νερό, το φαινόμενο της υδρολίσθησης δεν αργεί να εμφανιστεί. Μειώστε λοιπόν σημαντικά την ταχύτητά σας όταν βλέπετε νερό να λιμνάζει, καθώς είναι εύκολο να χάσουν τα ελαστικά σας την επαφή με τον δρόμο και εσείς τον έλεγχο του αυτοκινήτου! Αν κινείστε με μεγάλη ταχύτητα, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και με λίγο νερό.
  7. Αποφεύγετε τα σημεία που φαίνεται ότι το νερό λιμνάζει και δεν γνωρίζετε τι κρύβεται από κάτω. Όταν αντιμετωπίζετε μεγαλύτερα «ποτάμια» ή «λίμνες» που δεν μπορείτε να αποφύγετε, κινηθείτε με χαμηλή ταχύτητα, με πρώτη στο κιβώτιο ταχυτήτων και τον κινητήρα να λειτουργεί σε ψηλές στροφές, για να μην «μείνετε».
  8. Αν μετά από κάποια «λίμνη» νοιώσετε ότι τα φρένα σας δεν πιάνουν καλά μην τρομάξετε, πατήστε το φρένο δυο-τρεις φορές συνεχόμενα ώστε να απομακρυνθεί το νερό που μάζεψαν.
  9. Μην επιχειρήσετε να διασχίσετε «ιρλανδικές» διαβάσεις (σημεία στα οποία ο δρόμος διασταυρώνεται με ρέμα/χείμαρρο), ιδιαιτέρως αν κινείστε σε περιοχή που δεν γνωρίζετε. Ο κίνδυνος παράσυρσης από τα ορμητικά νερά είναι μεγάλος. Κάντε αναστροφή και κατευθυνθείτε προς πιο ασφαλές μέρος.
  10. Αν διαπιστώσετε ότι το φως και η ορατότητα στο δρόμο έχουν μειωθεί λόγω της βροχής, ανάψτε τη «μεσαία» σκάλα (φώτα διασταυρώσεως) ώστε να σας αντιλαμβάνονται έγκαιρα οι άλλοι οδηγοί, τόσο αυτοί που έρχονται από απέναντι όσο και αυτοί που σας ακολουθούν.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031