Sto Timoni

Νέο Hyundai Tucson στην Ελλάδα: υβριδικό, βενζίνη, diesel. Όλες οι τιμές

Το νέο Hyundai Tucson, που για την Hyundai αντιπροσωπεύει ένα άλμα – και όχι απλώς ένα βήμα προόδου – στην εξέλιξη του μοντέλου είναι πλέον παρόν και στην ελληνική αγορά με μια πλήρως εξηλεκτρισμένη γκάμα κινητήριων συνόλων (η οποία περιλαμβάνει κινητήρες και βενζίνης, και diesel) και έναν τιμοκατάλογο που ξεκινά από τα 24.990 ευρώ.

Το να έχεις τον γενικό διευθυντή – εν προκειμένω τον Ανδρέα Χριστοφορίδη – μιας μάρκας να σε προσκαλεί – και ταυτοχρόνως να σε προκαλεί– ως δημοσιογράφο του ειδικού τύπου να οδηγήσεις ένα εντελώς νέο SUV για να δεις πόσο «εξαιρετικά» είναι τα δυναμικά χαρακτηριστικά του, δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Σε μια εποχή που η μικροηλεκτρονική έχει ισοπεδώσει τα πάντα, δεν βλέπεις πλέον να αφιερώνει κάποιος χρόνο στη λειτουργία της ανάρτησης, που στην περίπτωση του νέου Hyundai Tucson, προσφέρεται και σε έκδοση ηλεκτρονικά ελεγχόμενη.

Χτισμένο το μια νέα πλατφόρμα, το νέο Hyunadi Tucson υπόσχεται κάτι παραπάνω στον τομέα των δυναμικών του χαρακτηριστικών.

Όπως επίσης δεν βλέπεις να μιλάει κανείς για εξελιγμένους κινητήρες εσωτερικής καύσης: εδώ τον λόγο έχει το σύστημα μεταβλητής διάρκειας του ανοίγματος των βαλβίδων της Hyundai: τo CVVD που έρχεται να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα δύο προσεγγίσεων που είδαμε από τη δεκαετία του ’90 να εξελίσσονται, από διαφορετικές εταιρίες και με διαφορετικές ονομασίες προς όφελος της απόδοσης και της οικονομίας: του CVVT (Timing-μεταβλητός χρονισμός) του CVVL (Lift-«βύθιση»).

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι έχουμε κινητήρες βενζίνης και diesel ίδιου κυβισμού, 1,6 λίτρων, τεχνολογίας Smartstream της Hyundai, με ισχύ που ξεκινά από τους 136 ίππους και φτάνει μέχρι τους 180 ίππους. Όλοι οι κινητήρες ανεξαιρέτως ενσωματώνουν ήπια υβριδική τεχνολογία 48V. Ενώ το πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης φτάνει αρκετά ψηλότερα, στους 230 ίππους – προσφέροντας ταυτόχρονα την υπόσχεση της χαμηλής κατανάλωσης. Οι συμβατικές εκδόσεις συνδυάζονται είτε με χειροκίνητο «εξάρι» είτε με «εφτάρι» αυτόματο διπλού συμπλέκτη, ενώ το υβριδικό Tucson διαθέτει αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων. Μία ακόμα plug in hybrid υβριδική έκδοση θα έρθει να προστεθεί σε αυτήν την γκάμα σε λίγους μήνες.

Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Hyundai Tucson κάνοντας κλικ εδώ

Τεχνολογική λιτότητα με απουσία οποιωνδήποτε προεξοχών στο ταμπλό και στην κονσόλα του νέου Hyundai Tucson. Όλοι οι “διακόπτες” είναι παραταγμένοι σε μια γυάλινη επιφάνεια. Ενώ δεν λείπουν και οι φωνητικές εντολές με τη βοήθεια των οποίων ο οδηγός μπορεί μεταξύ άλλων να ρυθμίσει τον κλιματισμό και να ενεργοποιήσει τα θερμαινόμενα καθίσματα.

Δυνατός παίκτης σε δύσκολη κατηγορία

Είναι λοιπόν το εντελώς νέο Hyundai Tucson, ο παραδοσιακός εκπρόσωπος της κορεατικής εταιρίας στην μεγάλη κατηγορία των «μεσαίων» SUV (ή αν θέλετε των C-SUV), που έρχεται να υποσχεθεί πίστη στην έννοια του αυτοκινήτου το οποίο θέλει και οφείλει να οδηγείται, προσφέροντας και τη λεγόμενη οδηγική απόλαυση. Και που θέλει επίσης να τοποθετηθεί με μια πιο premium διάθεση, όχι για να ανταγωνιστεί τον κραταιό γερμανικό ανταγωνισμό (Mercedes, BMW, Audi και Volvo) αλλά για να ξεχωρίσει από ένα αξιόλογο πλήθος ανταγωνιστών.

Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι μιλάμε για μια κατηγορία στην οποία «παίζουν μπάλα» τα Peugeot 3008 (που παρεμπιπτόντως επανέρχεται στην αγορά δριμύτερο, έχοντας μόλις ανανεωθεί), Citroen C5 Aircross, Toyota RAV4, Renault Kadjar, Seat Ateca, Volkswagen Tiguan, το εντελώς νέο Ford Kuga, το διαχρονικό best seller Nissan Qashqai (του οποίου ο αντικαταστάτης αναμένεται φέτος), αλλά και το ομόσταβλο με το Tucson, Kia Sportage. Μια κατηγορία που καταγράφει συνεχή άνοδο και έχοντας ξεκινήσει από το 6,7% της αγοράς άγγιξε το 2020 το 20%, εκτοπίζοντας από αυτήν τα συμβατικά «μεσαία» σεντάν.

Είναι οπωσδήποτε ένας δύσκολος χώρος, ωστόσο οι άνθρωποι της Hyundai δηλώνουν ότι το μόνο που του εμποδίζει είναι η… διαθεσιμότητα αυτοκινήτων από το εργοστάσιο. Αν λοιπόν δεν υπάρξει καμία άλλη περίεργη εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας και αν ομαλοποιηθούν τα πράγματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τότε το διψήφιο ποσοστό στην «πίτα» της κατηγορίας το θεωρούν δεδομένο.

Βίντεο από τη διεθνή ψηφιακή παρουσίαση του νέου Hyundai Tucson μπορείτε να παρακαλουθήσετε κάνοντας κλικ εδώ

Αυτή την εκτίμηση τη βασίζουν στο νέο value for money που αντιπροσωπεύει το νέο Hyundai Tucson μεταξύ των SUV. Το ιδιαίτερο design είναι ένα στοιχείο που σίγουρα θα καταστήσει το νέο SUV πιο ελκυστικό, αλλά από κει και πέρα υπάρχει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από πάσης φύσεως στοιχεία εξοπλισμού ασφάλειας και άνεσης που δικαιολογεί τον τιμοκατάλογο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το νέο Hyundai Tucson και διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

Η εξέλιξη της κατηγορίας των “μεσαίων” SUV εξηγεί το γιατί όλοι οι κατασκευαστές δίνουν το παρών στην κατηγορία. Ταυτοχρόνως εξηγεί και το γιατί η Hyundai δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο νέο Tucson.

Ένας λογικός τιμοκατάλογος

Οι τιμές ξεκινούν από τα 24.990 ευρώ της «βασικής» βενζινοκίνητης έκδοσης “Exclusive” των 150 ίππων, ενώ με σχεδόν ενάμιση χιλιάρικο επιπλέον περνάς στην επόμενη έκδοση “Premium” κερδίζοντας και 30 ίππους επιπλέον. Το πλουσιότερο βενζινοκίνητο Tucson, με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7DCT και τετρακίνηση στην έκδοση “Distinctive” φτάνει τα 32.790 ευρώ. Η αντίστοιχη πετρελαιοκίνητη έκδοση φτάνει τα 35.590 ευρώ, έχοντας όμως κινητήρα 136 ίππων, που βασίζεται στη ροπή για να προσφέρει τις «σωστές» επιδόσεις και τη χαμηλότερη κατανάλωση. Ενώ στην κορυφή συναντάμε την πλήρως υβριδική έκδοση με αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων που ως προσθιοκίνητη ξεκινά από τα 35.990 ευρώ και ως τετρακίνητη από τα 38.490 ευρώ.

Από τον τιμοκατάλογο απουσιάζει η plug in hybrid έκδοση του νέου Hyundai Tucson που αναμένεται προς το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021.

Δείτε αναλυτικά τις εκδόσεις και τον εξοπλισμό του νέου Hyundai Tucson κάνοντας κλικ εδώ

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

1 comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031