Sto Timoni

Αυτό είναι το νέο Toyota C-HR και έρχεται το φθινόπωρο

Δεν απαρνείται τη σχεδιαστική του κληρονομιά το νέο Toyota CHR, που επανέρχεται δριμύτερο στο προσκήνιο σταθερά υβριδικό και με την προσθήκη στην γκάμα του, για πρώτη φορά, μία επαναφορτιζόμενης plug-in hybrid έκδοσης. Παραγγελίες από το φθινόπωρο, άφιξη στα τέλη της χρονιάς.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Toyota C-HR είναι το αυτοκίνητο που καθιέρωσε σε ένα βαθμό την έννοια του Coupe SUV. Γιατί, βεβαίως, Coupe SUV υπήρξαν και πριν από την εμφάνιση του C-HR. Ωστόσο λίγα είναι εκείνα που πουλήθηκαν σε τέτοιες ποσότητες όσο το συγκεκριμένο Toyota – τουλάχιστον στη χώρα μας.

H αλήθεια είναι το Toyota C-HR έδωσε, από την εμφάνιση ακόμα της πρώτης του γενιάς, ένα διαφορετικό στίγμα ως προς τη σχεδιαστική προσέγγιση της ιαπωνικής εταιρείας. Και ήταν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που με αυτή την ιδιαιτέρως αιχμηρή εμφάνιση του κατάφερε να αγγίξει με ένα διαφορετικό τρόπο το ευρωπαϊκό κοινό. Τώρα λοιπόν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το δημοφιλές SUV της Toyota και οι Ιάπωνες παρουσιάζουν τον διάδοχό του, ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο που βασισμένο στην επιτυχία του πρώτου Toyota C-HR διατηρεί και αυτό το σχεδιαστικό προφίλ ενός σύγχρονου σπορ coupe SUV, με το εμπρός του τμήμα να αντανακλά το νέο πρόσωπο των SUV της Toyota, όπως το είδαμε ήδη στο αμιγώς ηλεκτρικό bZ4X αλλά και στο νέο Prius. Και όπως μας διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι της Toyota το νέο C-HR σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται στην Ευρώπη, με γνώμονα τον Ευρωπαίο πελάτη.

Νέο Toyota CHR: Εκσυγχρονισμός ποιότητας και τεχνολογίας

Και αν το πρώτης γενιάς Toyota C-HR σηματοδότησε μια αναβάθμιση στον τομέα της «αντιληπτής» ποιότητας, το νέο μοντέλο είναι εφοδιασμένο με ένα εσωτερικό που έχει ακόμη πιο premium αίσθηση και εμφάνιση. Όλα τα όργανα ελέγχου είναι συγκεντρωμένα στον χώρο του οδηγού, ενώ η οριζόντια διάταξη του πίνακα οργάνων και η εσωτερική σχεδίαση δίνουν στους επιβάτες την αίσθηση ότι η καμπίνα τους αγκαλιάζει. Σημειώστε ότι το Toyota C-HR διαθέτει ένα νέο, πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3” με γραφικά υψηλής ανάλυσης και οι ευανάγνωστες ενδείξεις. Ενδεικτικό δε της τεχνολογικής αναβάθμισης του C-HR είναι το γεγονός ότι το νέο μοντέλο θα διατίθεται με ένα σύστημα ψηφιακού κλειδιού, όπου ο χρήστης χρειάζεται μόνο να έχει το τηλέφωνό του μαζί του για πρόσβαση και εκκίνηση του οχήματος.

Σημειώστε ότι το νέο Toyota C-HR θα διατίθεται με το πακέτο πολυμέσων Toyota Smart Connect, που περιλαμβάνει (ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου) οθόνη αφής 8” ή 12,3”, ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto. Το σύστημα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρική αυτονομία και τους τοπικούς σταθμούς φόρτισης στη λειτουργία POI (Σημεία Ενδιαφέροντος). Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή MyT για smartphone για απομακρυσμένο έλεγχο των λειτουργιών του οχήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του συστήματος κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της καμπίνας πριν από το ταξίδι. Το υψηλό επίπεδο καινοτομίας του νέου Toyota C-HR περιλαμβάνει μια μοναδική στην κατηγορία λειτουργία αυτόματης στάθμευσης. Θα διατίθεται επίσης μια εφαρμογή που θα επιτρέπει την πλήρως ελεγχόμενη από απόσταση διαδικασία στάθμευσης, με τον οδηγό εκτός του οχήματος, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα πιο ακριβείς ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους.

3+1 συστήματα κίνησης για το νέο Toyota CHR: στην πρίζα και χωρίς αυτήν

Το νέο Toyota C-HR θα λανσαριστεί με τρεις + μία επιλογές εξηλεκτρισμένων συστημάτων κίνησης που συγκροτούν μία γκάμα που καταδεικνύει την πολυτεχνολογική προσέγγιση της Toyota για τη μετάβαση στην ανθρακική ουδετερότητα. Η Toyota πιστεύει ότι πρέπει να προσφέρονται ποικίλες επιλογές ώστε οι πελάτες να έχουν πρόσβαση σε προσιτά και πρακτικά οχήματα που θα επιταχύνουν τον ρυθμό μείωσης των εκπομπών CO2 από τώρα και θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί η επιτυχής μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η γκάμα, λοιπόν, του νέου Toyota C-HR περιλαμβάνει πλήρως υβριδικές (HEV – Hybrid Electric Vehicle) αυτοφορτιζόμενες εκδόσεις 1,8 και 2,0 λίτρων τις Hybrid 140 και Hybrid 200, καθώς και ένα επαναφορτιζόμενο υβριδικό (PHEV – Plug in Hybrid Electric Vehicle) μοντέλο 2,0 λίτρων, το Plug-in Hybrid 220. Ενώ η έκδοση Hybrid 200 θα διατίθεται επιπλέον με την επιλογή έξυπνης τετρακίνησης (AWD-i).

Τα νέα μοντέλα επωφελούνται από την πιο πρόσφατη hybrid electric τεχνολογία πέμπτης γενιάς της Toyota, η οποία συνδυάζει με ιδιαίτερα αποδοτικό τρόπο την αυξημένη ισχύ με τις χαμηλές εκπομπές ρύπων, καλύπτοντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πελατών της κατηγορίας C-SUV. Κάτι που επιτεύχθηκε μέσω της επανασχεδίασης των βασικών εξαρτημάτων του hybrid electric συστήματος με στόχο τη μείωση του μεγέθους και του βάρους, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διαφορικού, μιας νέας μονάδας ελέγχου ισχύος (PCU) καθώς και μιας ισχυρότερης μπαταρίας υψηλής τάσης.

Έτσι, το σύστημα κίνησης Hybrid 140, που επίσης διατίθεται με τη νέα οικογένεια Corolla, εστιάζει στις οικολογικές επιδόσεις, αλλά αποδίδει σημαντικά περισσότερη ισχύ σε σχέση με το τρέχον υβριδικό ηλεκτρικό Toyota C-HR των 1,8 λίτρων. Ενώ το Hybrid 200 είναι μια ακόμη ισχυρότερη πρόταση, με την αυξημένη ισχύ του να προσφέρει περισσότερη απόλαυση στην οδήγηση, χωρίς συμβιβασμούς στην αποδοτικότητα.

Το Plug-in Hybrid 220 – κορυφαίο στην κατηγορία του – έχει διττό DNA: παρέχει αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση για καθημερινή χρήση και εξαιρετικές επιδόσεις για μακρινά ταξίδια. Το σύστημα εξασφαλίζει πιο ξέγνοιαστη οδήγηση, κορυφαία αυτονομία και Regeneration Boost – μια εμπειρία τύπου “one pedal” driving – με τρία επίπεδα λειτουργίας- για άνετες μετακινήσεις σε αστικό περιβάλλον. Επίσης, ρυθμίζει αυτόματα το προφίλ οδήγησης για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, αναγνωρίζοντας τις καλύτερες ευκαιρίες για επαναφόρτιση κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέσω του συστήματος πλοήγησης του αυτοκινήτου. Χάρη στην εισαγωγή μιας νέας λειτουργίας geofencing, το Toyota C-HR PHEV θα μεταβεί αυτόματα σε λειτουργία EV όταν το αυτοκίνητο εισέλθει σε ζώνη χαμηλών εκπομπών (LEZ), βελτιστοποιώντας τη χρήση της μπαταρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η επιλογή AWD-i που διατίθεται με το Hybrid 200 παρέχει πρόσθετη πρόσφυση και σταθερότητα κατά την εκκίνηση, στις στροφές ή σε ολισθηρές επιφάνειες, με την υποστήριξη ενός ακόμα συμπαγούς ηλεκτροκινητήρα-γεννήτρια υψηλής ροπής στον πίσω άξονα του αυτοκινήτου. Αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα ευρύ φάσμα ταχυτήτων του οχήματος και οδικών συνθηκών.

Αναβαθμισμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού

Όλες οι εκδόσεις του νέου Toyota C-HR θα μπορούν να επωφεληθούν από την πιο πρόσφατη σουίτα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, του Toyota Safety Sense, οι δυνατότητες των οποίων έχουν διευρυνθεί για να παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία. Ενώ για μεγαλύτερη ευκολία, οι μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού του συστήματος μπορούν να παρέχονται over-the-air, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κάποιο service της εταιρίας.

Σημαντική εξέλιξη είναι η νέα λειτουργία Acceleration Suppression που επιβραδύνει κάθε ξαφνική χρήση του γκαζιού όταν ανιχνεύεται κίνδυνος σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα. Επίσης, το νέο σύστημα Proactive Driving Assist (PDA) λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες, παρέχοντας ομαλή επιβράδυνση όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι καθώς πλησιάζει ένα πιο αργό προπορευόμενο όχημα ή εισέρχεται σε στροφή. Παρέχει επίσης Υποβοήθηση Διεύθυνσης (Steering Assist), που αναγνωρίζει μία επερχόμενη στροφή μπροστά και προσαρμόζει τη ροπή διεύθυνσης για να βοηθήσει τον οδηγό να στρίψει πιο ομαλά και σταθερά.

Οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν ένα προηγμένο πακέτο ασφάλειας για το αυτοκίνητό τους, το οποίο θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως Lane Change Assist με Front Cross Traffic Alert, Κάμερα Παρακολούθησης Οδηγού (Driver Monitor Camera) που ενισχύει την απόδοση του EDSS, Αυτόματο Σύστημα Μεγάλης Σκάλας Φώτων (Automatic High-Beam System) με έλεγχο της κάμερας για την προσαρμογή της κατανομής του φωτός και, όπου το επιτρέπουν οι τοπικοί κανονισμοί, hands-free οδήγηση για αυτόματη παρακολούθηση του προπορευόμενου οχήματος σε μποτιλιάρισμα με συνεχείς στάσεις-εκκινήσεις.

 

Η ώρα του λανσαρίσματος

Το νέο Toyota C-HR θα λανσαριστεί με δύο ειδικά μοντέλα Premiere Edition.

Η έκδοση GR SPORT Premiere Edition θα διαθέτει κάποιες έξτρα στιλιστικές λεπτομέρειες GR, όπως μοτίβο G-mesh στη μάσκα, ζάντες αλουμινίου 20” νέας σχεδίασης, σήματα GR, διακοσμητικά “Liquid Black” στην κεντρική κονσόλα και σπορ εμπρός καθίσματα με το λογότυπο GR ανάγλυφο στα προσκέφαλα. Το χαρακτηριστικό του χρώμα είναι το Precious Silver στη νέα διχρωμία που επεκτείνει το μαύρο φινίρισμα από την οροφή σε όλο το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Η έκδοση High Premiere Edition θα προσφέρεται με ένα χαρακτηριστικό δίχρωμο εξωτερικό Sulphur – θα διατίθενται όμως και με άλλα χρώματα.

Οι παραγγελίες για το νέο Toyota C-HR για τη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου, με τις πρώτες παραδόσεις πελατών να πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους.

Tεχνικά χαρακτηριστικά Toyota C-HR

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031