Sto Timoni

Νέο Opel Astra Sports Tourer: το design συναντά την χρηστικότητα

Το νέο Opel Astra Sports Tourer είναι το πρώτο station wagon της Opel που εξηλεκτρίζεται και το πρώτο, επίσης, που αποκτά το χαρακτηριστικό νέο “πρόσωπο” της μάρκας, δηλαδή τη νέα μάσκα “Opel Vizor”. Επιπλέον, το σπορ station wagon από το Rüsselsheim, το οποίο θα διατίθεται προαιρετικά με διχρωμία αμαξώματος/οροφής, αναβαθμίζεται στον τομέα της πρακτικότητας συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών της Opel.

Όπως συμβαίνει και με το εξωτερικό του πεντάθυρου μοντέλου, που σύντομα θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις Εκθέσεις Opel, η καμπίνα του Sports Tourer συνιστά επίσης ένα βήμα προόδου από κάθε άποψη. Για πρώτη φορά, ο οδηγός θα βρεθεί μπροστά στο ψηφιακό Pure Panel, την επόμενη γενιά της πλήρως συνδεδεμένης και διαισθητικά ελεγχόμενης διεπαφής ανθρώπου/μηχανής [Human Machine Interface (HMI)]. Κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης πλατφόρμας Snapdragon® Cockpit Platform της Qualcomm Technologies, το Pure Panel διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες γραφικών, πολυμέσων και τεχνητής νοημοσύνης (AI), προσφέροντας ένα πιο ολοκληρωμένο και συνεχώς προσαρμοζόμενο σύστημα cockpit, που εξελίσσεται ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού και των επιβατών.

Opel Astra L

“Χάρη στη λιτή και τολμηρή σχεδίασή του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το νέο μας Astra Sports Tourer στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Γερμανική ακρίβεια, υψηλή ποιότητα και μέγιστη πρακτικότητα. Κάθε γραμμή, κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί σχολαστικά, μετατρέποντας το νέο μας μοντέλο σε ένα κομψό, σπορ station wagon που πυροδοτεί συναισθήματα” δηλώνει ο Vice President Design της Opel, Mark Adams.

Bold & Pure με “Opel Vizor” και  διχρωμία οροφής/αμαξώματος

Όπως το πεντάθυρο hatchback αδελφάκι του, έτσι και το νέο Opel Astra Sports Tourer ξεχωρίζει για την επιβλητική του παρουσία στο δρόμο. Σημείο αναφοράς εδώ είναι το νέο “πρόσωπο” της μάρκας. Ειδικά σχεδιασμένο για τη νέα γενιά του Astra, το Opel Vizor είναι αυτό που χαρακτηρίζει το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου. Ενσωματώνοντας απρόσκοπτα νέες τεχνολογίες όπως είναι οι προβολείς Intelli-Lux LED®, αλλά και η μπροστινή κάμερα του συστήματος Intelli-Vision 360ο, το Vizor εκτείνεται σε όλο το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου κάνοντάς το να δείχνει ακόμα πιο φαρδύ.

Opel Astra Sports Tourer (2021)
Opel VIZOR design sketch

Ο ήρωας της καθημερινότητας: ελκυστική σχεδίαση και πρακτικότητα

Στόχος των σχεδιαστών για τη νέα γενιά του Astra Sports Tourer ήταν να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο που μαγνητίζει το βλέμμα, ενώ την ίδια στιγμή – όπως όλοι οι προκάτοχοί του – να αξιοποιεί πλήρως την την καταλληλότητά του για καθημερινή χρήση.

Έτσι, με τις βασικές εξωτερικές διαστάσεις να ορίζονται στα 4.642 x 1.860 x 1.480 χλστ. (Μήκος x Πλάτος x Ύψος) και διαθέσιμο ύψος φόρτωσης στον χώρο αποσκευών κοντά στα 600 mm, το πρακτικό, νέο Astra Sports Tourer ενισχύει ακόμα περισσότερο τη φήμη της Opel στην κατηγορία των station wagon και την ίδια στιγμή αποδεικνύει τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες της μάρκας στην αποδοτική αξιοποίηση χώρων.

Opel Astra Sports Tourer (2021)

Στη προκειμένη περίπτωση και για να διατηρηθεί χαμηλά το κατώφλι φόρτωσης, η πινακίδα κυκλοφορίας δεν βρίσκεται εγκατεστημένη στον προφυλακτήρα, όπως συμβαίνει στο πεντάθυρο μοντέλο, αλλά στην πίσω πόρτα, γεγονός που διευκολύνει τη διαδικασία φόρτωσης του εντελώς επίπεδου πίσω τμήματος με αποσκευές ή εξοπλισμό. Και παρά το αισθητά μακρύτερο μεταξόνιο των 2.732 mm (+70 mm), που είναι κατά 57 mm μεγαλύτερο από αυτό του νέου 5θυρου Astra, για μεγαλύτερη άνεση των επιβατών στην καμπίνα, το νέο Astra Sports Tourer είναι κατά 60 mm μικρότερο σε συνολικό μήκος από το απερχόμενο μοντέλο, χάρη στον πολύ κοντό εμπρός πρόβολο.

Opel Astra Sports Tourer (2021)

«Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του, το νέο Astra Sports Tourer μοιάζει με ένα Insignia ως προς το μήκος, παρότι είναι πολύ μικρότερο. Πετυχαίνουμε αυτή την οπτική εντύπωση χρησιμοποιώντας ρέουσες, κομψές γραμμές, σε συνδυασμό με μία χαρακτηριστική δίχρωμη οροφή, που διατίθεται για πρώτη φορά στην κατηγορία συμπαγών station wagon» δηλώνει ο Mark Adams. Η διχρωμία οροφής/αμαξώματος δεν είναι μόνο κάτι καινούργιο για το Astra Sports Tourer, αλλά και μία καινοτομία στην κατηγορία station wagon, που χαρίζει στο νέο μοντέλο μία ακόμα πιο κομψή και επιβλητική σιλουέτα στο δρόμο.

Opel Astra Sports Tourer (2021)

PurePanel με πλήρη συνδεσιμότητα και διαισθητική λειτουργία

Η τολμηρή και λιτή προσέγγιση, με έμφαση στα απολύτως απαραίτητα, βρίσκει εφαρμογή και στο εσωτερικό. Το πλήρως ψηφιακό και οδηγοκεντρικό Pure Panel μυεί τον οδηγό σε έναν εντελώς νέο κόσμο. Το Pure Panel, το οποίο μπορεί να είναι πλήρως καλυμμένο με τζάμι, ανάλογα με την έκδοση, περιλαμβάνει σε οριζόντια διάταξη δύο οθόνες 10 ιντσών, καθώς και τον αεραγωγό στην πλευρά του οδηγού. Και χάρη σε ένα στρώμα που θυμίζει κλείστρο, το οποίο εμποδίζει την αντανάκλαση στο παρμπρίζ, καθίσταται περιττή η παρουσία καλύμματος πάνω από τα όργανα και τις οθόνες αφής, όπως συναντάμε στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Opel Astra L

Η βασική αρχή για τη σχεδίαση του εσωτερικού αποτυπώνεται ιδανικά με το σλόγκαν “αποτοξίνωση στον μέγιστο βαθμό”. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Opel έχουν φροντίσει ώστε ο οδηγός να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και συγχρόνως να έχει στη διάθεσή του χρήσιμες λειτουργικές επιλογές, χωρίς όμως να κατακλύζεται από περιττά δεδομένα ή λειτουργίες.

Με τα φυσικά χειριστήρια να περιορίζονται στο ελάχιστο με τη μορφή περίτεχνων πλήκτρων, το Pure Panel πετυχαίνει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ ψηφιοποίησης και διαισθητικού ελέγχου, απαλλαγμένης από ενοχλητικά οπτικά ερεθίσματα και χωρίς την ανάγκη για υπομενού.

Opel Astra L

Χάρη στην πλατφόρμα Snapdragon® Cockpit Platform, το πλήρως ψηφιοποιημένο Pure Panel είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει διαισθητικές εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), υποστηρίζοντας την εξατομίκευση των προτιμήσεων οδηγού και επιβατών, την εικονική υποβοήθηση, τον έλεγχο φυσικής ομιλίας, την κατανόηση γλώσσας, και τις προσαρμοζόμενες διεπαφές ανθρώπου/μηχανής.

Opel Astra L

Στο εσωτερικό του νέου Astra Sports Tourer τα καλώδια είναι περιττά, αφού η νέα γενιά των συστημάτων ενημέρωσης & ψυχαγωγίας μπορεί να συνδέεται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου με τα Apple CarPlay και Android Auto μέσω συμβατών smartphones. Και εδώ, ζητούμενο δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία μιας καθαρής, πλήρως λειτουργικής, high-tech σχεδίασης που δεν δείχνει ψυχρή και απρόσωπη, αλλά αποπνέει μία αίσθηση ασφάλειας.

Η Opel σύντομα θα ξεκινήσει να δέχεται παραγγελίες για το νέο Astra Sports Tourer.

Πηγή: Opel

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930