Sto Timoni

Skoda Sound Analyzer: Όταν τα αυτοκίνητα έχουν ακροαστικά…

Την τεχνητή νοημοσύνη επιστράτευσε η Skoda για να δημιουργήσει ειδικό application που μπορεί να “ακροαστεί” το αυτοκίνητο και να διαγνώσει τυχόν προβλήματα που αυτό εμφανίζει – με βάση τον ήχο του κινητήρα του! Η εφαρμογή αναπτύχθηκε εσωτερικά από την ομάδα λογισμικού της τσέχικης εταιρίας και μπορεί να εντοπίσει ακόμα και τις μικρότερες αλλαγές στο ηχητικό περιβάλλον του οχήματος. Το ποσοστό επιτυχίας των διαγνώσεων αυτών φτάνει το εντυπωσιακό 90%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Skoda ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις επιτυχημένες δοκιμές μιας νέας εφαρμογής για smartphone (application) που πραγματοποιεί διάγνωση της κατάστασης του οχήματος “ακροαζόμενη” με τον τρόπο της τυχόν προβλήματα του οχήματος για να προσφέρει στη συνέχεια άμεση διάγνωση στους τεχνικούς.

Πρόκειται για εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης – που ονομάζεται ŠKODA Sound Analyzer – σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τους εσωτερικούς προγραμματιστές της ŠKODA. Επιτρέπει, δε, στους τεχνικούς να εντοπίζουν γρήγορα εάν απαιτείται οποιαδήποτε εργασία σέρβις. Το σύστημα είναι τόσο ευαίσθητο που μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και τη μικρότερη ανωμαλία στον ήχο του κινητήρα και μπορεί να προτείνει μια σειρά μέτρων που ενδέχεται να απαιτούνται.

Η εφαρμογή (application) καταγράφει τους ήχους που παράγει το αυτοκίνητο και τους συγκρίνει με αποθηκευμένα μοτίβα ήχου. Σε περίπτωση ασυμφωνίας, η εφαρμογή χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να προσδιορίσει ποιο είναι το πρόβλημα και πώς μπορούν να επιλυθεί.

Για να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ένας τεχνικός χρειάζεται μόνο να καταγράψει τον ήχο του κινητήρα μέσω του μικροφώνου του smartphone του. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος συγκρίνει την εγγραφή με αποθηκευμένα μοτίβα ήχου και, βάσει αυτού, παρέχει μια περιγραφή του αποτελέσματος. Το λογισμικό είναι ήδη σε θέση να αναγνωρίσει δέκα μοτίβα ήχου – με ακρίβεια που η Skoda βεβαιώνει ότι ξεπερνά το 90% – συμπεριλαμβανομένων ηχητικών μοτίβων όχι μόνο για τον κινητήρα αλλά και για υποσυστήματα και εξαρτήματα όπως το σύστημα διεύθυνσης, ο συμπιεστής του κλιματισμού και οι συμπλέκτες σε ένα κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DSG). Η εφαρμογή έχει επίσης ρυθμιστεί για την αναγνώριση άλλων μοτίβων ήχου και θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και άλλα υποσυστήματα.

Η εφαρμογή μετατρέπει αρχικά το αρχείο ήχου σε φασματογράφημα που απεικονίζει οπτικά τα ακουστικά σήματα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, αυτή η αναπαράσταση συγκρίνεται με τις αποθηκευμένες εγγραφές για τον εντοπισμό αποκλίσεων. Επιπλέον, η εφαρμογή κατηγοριοποιεί την πιθανή ανάγκη για επερχόμενη συντήρηση ή επισκευές με βάση προκαθορισμένα μοτίβα.

Το application δοκιμάστηκε για περισσότερο από ένα χρόνο – από τον Ιούνιο του 2019 – σε 14 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας με συνολικά 245 εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους ŠKODA να συμμετέχουν στο πιλοτικό έργο, οι οποίοι συνέβαλαν στην παροχή των ηχογραφήσεων για τη «διαδικασία εκμάθησης» του λογισμικού και έχουν συμβάλει άμεσα στην ανάπτυξη της εφαρμογής.

Ο Stanislav Pekař, επικεφαλής After Sales της Skoda Auto, δήλωσε: “Το Sound Analyzer είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα των νέων ευκαιριών που μπορεί να δημιουργήσει η ψηφιοποίηση στο ŠKODA, ακόμη και σε όρους after sales. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε με συνέπεια τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια ακόμη πιο εξατομικευμένη υπηρεσία, ενισχύοντας έτσι την εμπειρία των πελατών ακόμη περισσότερο.”

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031