Sto Timoni

HVO100 εναντίον CO2: υδρογονωμένο φυτικό έλαιο στις μεταφορές

 Το μαγειρικό λάδι συναντά το υδρογόνο για να μηδενίσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των κινητήρων diesel, μέσω του πολλά υποσχόμενου καυσίμου HVO100 (hydrotreated vegetable oil). Πρόκειται για ένα καύσιμο που χρησιμοποιεί το BMW Group στα logistics του – στο πλαίσιο πιλοτικού project – το οποίο θεωρείται και ανανεώσιμο, και καθαρό

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα τέσσερα πετρελαιοκίνητα φορτηγά με τα χαρακτηριστικά πράσινα αυτοκόλλητα “Ich tanke HVO100, um CO2 -Emissionen zu senken” (“Καταναλώνω HVO100 για να εξοικονομήσω εκπομπές CO2“) που χρησιμοποιεί η BMW για τις μεταφορές εξαρτημάτων στην περιοχή του Μονάχου «καίνε» περίπου… τηγανόλαδο, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρόκειται για έναν τύπο ανανεώσιμου diesel με τον κωδικό HVO100 που χρησιμοποιούν τα λόγω οχήματα που αναφέραμε – τα οποία πηγαινοέρχονται αρκετές φορές την ημέρα, εδώ και κάποιους μήνες, μεταξύ του εργοστασίου της BMW στο Μόναχο και του Landau an der Isar, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της βαυαρικής πρωτεύουσας, μεταφέροντας διάφορα εξαρτήματα.

Και αυτό συμβαίνει από τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος διάρκειας ενός έτους για τη δοκιμή του νέου καυσίμου. Τον Μάρτιο του 2023 ο δοκιμαστικός στόλος οχημάτων που λειτουργούν με HVO100 επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας άλλα έξι φορτηγά. Τα φορτηγά αυτά πραγματοποιούν δρομολόγια στο Κέντρο Προμηθειών του BMW Group στο Eching, βόρεια του Μονάχου, για την παράδοση εξαρτημάτων αποθήκης στο εργοστάσιο της πόλης τα οποία προορίζονται για την παραγωγή – ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής μήκους 40 χιλιομέτρων κάθε φορά.

Τα αρχικά HVO σημαίνουν “υδρογονωμένο φυτικό έλαιο” ((hydrotreated vegetable oil) και το “100” στην ονομασία του καυσίμου επιβεβαιώνει ότι τα συμβατικά οχήματα diesel μπορούν να τροφοδοτηθούν κατά 100% με το καθαρό ανανεώσιμο καύσιμο. Το HVO100 παρασκευάζεται από διάφορα απόβλητα, υπολείμματα και ανανεώσιμες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του χρησιμοποιημένου μαγειρικού ελαίου. Σε σύγκριση με το ορυκτό diesel, παράγει έως και 90% λιγότερο CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής του. Κατά μέσο όρο, η κατανάλωση καυσίμου είναι περίπου 3% υψηλότερη με το HVO100, αλλά τα δέκα φορτηγά που χρησιμοποιούν επί του παρόντος πιλοτικά το καύσιμο (γνωστό και ως “Neste MY Renewable Diesel”, που παράγεται από τη φινλανδική Neste) για το BMW Group, αναμένεται να εκπέμπουν έως και 800 τόνους λιγότερο CO2 ετησίως από ό,τι θα συνέβαινε χρησιμοποιώντας συμβατικό diesel.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό project HVO100 είναι το επόμενο βήμα στη συνεπή εφαρμογή της στρατηγικής Green Transport Logistics του BMW Group, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του BMW iFACTORY. Ο Michael Nikolaides (Μιχαήλ Νικολαΐδης), Επικεφαλής του Δικτύου Παραγωγής και Logistics του BMW Group, είναι πεπεισμένος: «Κάθε γραμμάριο CO2 που μπορούμε να εξοικονομήσουμε μετράει». Υπέρμαχος του να είναι κανείς ανοιχτός και δεκτικός σε όλες τις τεχνολογίες, πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα από τις μεταφορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας μέσω διαφόρων μέτρων». Το BMW Group χρησιμοποιεί ήδη ηλεκτροκίνητα φορτηγά αλλά και οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο σε διάφορες εγκαταστάσεις, ενώ στο Κέντρο Τεχνογνωσίας Υδρογόνου στη Λειψία οι επιδαπέδιοι κυλιόμενοι διάδρομοι μεταφοράς τροφοδοτούνται με υδρογόνο για τις καθημερινές λειτουργίες.

Ο Νικολαΐδης βλέπει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα στην απλή χρήση του HVO100: τα οχήματα και οι κινητήρες δεν χρειάζονται τροποποιήσεις για να λειτουργούν με το φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο και το HVO μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 100% ή αναμεμειγμένο με ορυκτό καύσιμο σε οποιαδήποτε αναλογία. Μπορεί επίσης να παρέχεται μέσω της υπάρχουσας υποδομής πρατηρίων καυσίμων.

Συνεργάτης του BMW Group στο τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα HVO100 είναι η φινλανδική εταιρεία Neste. Το υδρογονωμένο φυτικό τους έλαιο βασίζεται στην κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία NEXBTL και παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, με τα φυτικά έλαια να μετατρέπονται σε υδρογονάνθρακες μέσω μιας καταλυτικής αντίδρασης με υδρογόνο. Ωστόσο, το diesel HVO δεν είναι ίδιο με το βιοντίζελ, το οποίο έχει διαφορετική χημική σύσταση και παράγεται μέσω μιας διαφορετικής διαδικασίας.

Με τη χρήση του νέου καυσίμου σε logistics μεταφορών, το BMW Group σκοπεύει να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο το ανανεώσιμο diesel λειτουργεί και αποδίδει στην καθημερινή χρήση και πόσο αποδοτικό είναι σε επίπεδο κόστους. Για το σκοπό αυτό, μια ομάδα ειδικών του BMW Group αξιολογεί πτυχές όπως η κατανάλωση καυσίμου με διαφορετικά φορτία, σε διαφορετικές ταχύτητες, σε ποικίλες καιρικές συνθήκες και σε μικρότερες και μεγαλύτερες αποστάσεις.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031