Sto Timoni

Υβριδικό σύστημα Nissan e-POWER: εκτόξευση της απόδοσης στο 50%

Αναβαθμίζοντας, με τη βοήθεια του καινοτόμου συστήματος STARC την απόδοση του βενζινοκινητήρα που εντάσσεται στο ηλεκτρικό/υβριδικό σύστημα σειριακής λειτουργίας e-POWER, η Nissan πέτυχε μια εντυπωσιακή αύξηση της θερμικής απόδοσης του συστήματος που τώρα φτάνει το 50%.

Το σύστημα e-POWER της Nissan χρησιμοποιεί έναν ενσωματωμένο βενζινοκινητήρα για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη μπαταρία του κινητήριου συνόλου e-powertrain. Η τελευταία προσέγγιση της Nissan στην ανάπτυξη κινητήρων έχει ανεβάσει τον πήχη σε κορυφαία επίπεδα παγκοσμίως, ξεπερνώντας τον ισχύοντα μέσο όρο της αυτοκινητοβιομηχανίας με 40% θερμική απόδοση και  καθιστώντας με αυτό τον τρόπο δυνατή την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 των οχημάτων.

“Επιδιώκοντας την ουδετερότητα του άνθρακα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας έως το 2050, η Nissan στοχεύει στον εξηλεκτρισμό όλων των νέων μοντέλων που θα κυκλοφορούν στις μεγάλες αγορές, έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030”, δήλωσε ο Toshihiro Hirai, ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος μηχανολογίας και κινητήριων συνόλων EV. “Η στρατηγική ηλεκτροκίνησης της Nissan, προωθεί την ανάπτυξη e-powertrains και μπαταριών υψηλής απόδοσης για EVs, με το e-POWER να αντιπροσωπεύει έναν επιπλέον σημαντικό στρατηγικό πυλώνα.”

Με γνώμονα την βέλτιστη απόδοση

Τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) απαιτούν την παροχή ισχύος σε ένα ευρύ φάσμα στροφών (RPM) και φορτίων. Αυτή η βασική προϋπόθεση σημαίνει ότι οι συμβατικοί κινητήρες δεν μπορούν να επιτύχουν τη βέλτιστη απόδοσή, τους ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα e-POWER της Nissan χρησιμοποιεί έναν ενσωματωμένο βενζινοκινητήρα για τη λειτουργία μιας γεννήτριας ηλεκτρικής ενέργειας για το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Έτσι, η λειτουργία του κινητήρα περιορίζεται στο πιο αποδοτικό εύρος των στροφών λειτουργίας του, ενώ παράλληλα με βέλτιστο τρόπο γίνεται η διαχείριση της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία.

Με αυτήν την ειδική προσέγγιση και την εξέλιξη της τεχνολογίας της μπαταρίας και των τεχνικών διαχείρισης ενέργειας, η Nissan κατάφερε να βελτιώσει τη θερμική απόδοση πέρα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η ανάπτυξη του συστήματος e-POWER επόμενης γενιάς συνεχίζει αυτήν την πορεία της υψηλής απόδοσης, μέσω του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ενός κινητήρα αποκλειστικά για το e-POWER της Nissan.

 STARC concept

Για να επιτύχει 50% θερμική απόδοση, η Nissan ανέπτυξε ένα πρωτότυπο κινητήριο σύνολο που ονομάζεται “STARC”. Το “STARC” επιτρέπει τη βελτίωση της θερμικής απόδοσης ενισχύοντας τη ροή του μίγματος αέρα – καυσίμου εντός του κυλίνδρου και την ανάφλεξη, καίγοντας με αξιόπιστο τρόπο ένα πιο αραιωμένο μείγμα αέρα-καυσίμου, σε υψηλό λόγο συμπίεσης.

Σε έναν συνηθισμένο κινητήρα, υπάρχουν περιορισμοί στον έλεγχο του επιπέδου αραίωσης του μείγματος αέρα-καυσίμου για την απόκριση στα μεταβαλλόμενα φορτία οδήγησης, με αρκετές αντισταθμίσεις μεταξύ διαφόρων συνθηκών λειτουργίας, όπως ροή μίγματος σε κύλινδρο, μέθοδος ανάφλεξης και αναλογία συμπίεσης,  που μπορούν να θυσιάσουν την  αποδοτικότητα για την παραγωγή ισχύος.

Ωστόσο, ένας αποκλειστικός κινητήρας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργεί με βέλτιστο εύρος στροφών και φορτίου, καθιστά δυνατή τη δραματική βελτίωση της θερμικής απόδοσης.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, η Nissan πέτυχε θερμική απόδοση 43% όταν χρησιμοποιούσε τη μέθοδο αραίωσης EGR και 46% όταν χρησιμοποιούσε λιτή καύση, με έναν πολυκύλινδρο κινητήρα. Ένα επίπεδο 50% επιτεύχθηκε με τη λειτουργία του κινητήρα σε σταθερές στροφές ανά λεπτό και με φορτίο σε συνδυασμό με τεχνολογίες ανάκτησης θερμότητας.

 Το σύστημα Nissan e-POWER

Το e-POWER κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2016 με το Nissan Note. Στον πυρήνα της  η συγκεκριμένη τεχνολογία  είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται στο αμιγώς ηλεκτρικό Nissan LEAF, προσφέροντας άμεση ροπή, ισχύ, απόδοση και ενθουσιασμό. Το σύστημα αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα με γεννήτρια ισχύος, μετατροπέα, μπαταρία και ηλεκτρικό κινητήρα.

Σε αντίθεση με ένα συμβατικό υβριδικό σύστημα, το e-POWER επιτρέπει την χρήση του ενσωματωμένου βενζινοκινητήρα αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαχωρίζοντας την έξοδο ισχύος του κινητήρα από τους τροχούς.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, η Nissan παρουσίασε το ολοκαίνουργιο Note στην αγορά της Ιαπωνίας. Το ολοκαίνουργιο Nissan Note διατίθεται στην Ιαπωνία αποκλειστικά με το e-POWER και έχει ήδη  περισσότερες από 20.000 παραγγελίες. Ως το μοντέλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Nissan στην εγχώρια αγορά της, το Note διαδραματίζει βασικό ρόλο στο παγκόσμιο σχέδιο μετασχηματισμού Nissan NEXT.

Παράλληλα, υποστηρίζοντας τον στόχο της Nissan να επιτύχει 50% “εξηλεκτρισμένες” πωλήσεις στην Ευρώπη έως το 2024, το νέο Nissan Qashqai που αποκαλύφθηκε πρόσφατα,  θα είναι διαθέσιμο εκτός από τον κινητήρα βενζίνης 1.3 DiG-T που είναι εξοπλισμένο αφενός με ήπια υβριδική τεχνολογία και αφετέρου με το βραβευμένο σύστημα e-POWER.

Δείτε περισσότερα για το νέο Nissan Qashqai στο https://www.nissan.gr/…/new-vehicles/new-qashqai-2021.html

Δείτε βίντεο με την λειτουργία του “STARC” concept

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930