Sto Timoni

Το φίλτρο που σταματά αλλεργίες & μικρόβια στο αυτοκίνητο

Ένα νέο φίλτρο για το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου φαίνεται ότι μπορεί να ανακουφίσει τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα και εποχικές αλλεργίες, αλλά και να μειώσει τη μετάδοση ιών μικροβίων – σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μας λέει η Ford. Οδηγός και επιβάτες προστατεύονται από σωματίδια που είναι μικρότερα του ενός χιλιοστού του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας, χάρη σε ένα υλικό κατασκευασμένο με βάση το κιτρικό οξύ.

Ο λόγος για το φίλτρο Ford micronAir proTect, προϊόν της εξειδικευμένης στα συστήματα του είδους εταιρίας Freudenberg, το οποίο αποδεικνύεται αποτελεσματικό στη συγκράτηση ποικίλων  βλαβερών μικροβίων, αλλεργιογόνων ουσιών, ακόμα και ιών που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το εν λόγω φίλτρο είναι κατασκευασμένο από άνθρακα και διαθέτει ένα ειδικό ενεργό στρώμα βασικό συστατικό του οποίου είναι το κιτρικό οξύ. Αυτό προστατεύει από ανεπιθύμητα βακτήρια και μύκητες κλπ.

Τρόπος λειτουργίας

Το φίλτρο Ford micronAir proTect συγκρατεί σωματίδια με μέγεθος 0,05 microns – μικρότερα δηλαδή του ενός χιλιοστού του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Όταν τοποθετείται στο σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου, το φίλτρο αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα των βλαβερών σωματιδίων που εισέρχονται στην καμπίνα και να αφαιρέσει το ταχύτερο δυνατόν σταγονίδια που περιέχουν μικρόβια, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο περαιτέρω μόλυνσης και λοίμωξης.

Το φίλτρο περιλαμβάνει ένα στοιχείο ενεργού άνθρακα, σχεδιασμένο για να παρέχει πρόσθετη προστασία από βλαβερούς ρύπους όπως σωματίδια και όξινα αέρια, καθώς και ένα πολυστρωματικό μπλοκ από μικροϊνες που συγκρατεί μικρότερα σωματίδια, σκόνη και γύρη.

Επίσης το φίλτρο διαχειρίζεται και άλλες «απειλές» μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς αποδεικνύεται  αποτελεσματικό κατά 99% σε ότι αφορά την αδρανοποίηση μικροβίων που έρχονται σε επαφή με το ειδικό ενεργό στρώμα.* Μεταξύ αυτών είναι η Γρίπη των Χοίρων (H1N1) και ο HCov-229E. Οι τρέχουσες συνθήκες καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη τη δοκιμή του φίλτρου κατά του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Εντούτοις, η Freudenberg εκτιμά ότι το φίλτρο αυτό θα είναι εξίσου αποτελεσματικό με ποσοστό 99,9%.

Οι κορωνοϊοί μεταδίδονται με τα σταγονίδια που παράγονται από το φτάρνισμα, το βήχα και την αναπνοή των ασθενών και μπορεί να παραμείνουν ενεργοί σε επιφάνειες για ώρες, ακόμα και ημέρες. Οι καιρικές και θερμοκρασιακές μεταβολές και η υγρασία μπορεί να καταστήσουν αυτά τα σωματίδια αερομεταφερόμενα εκ νέου – και σε αυτή τη φάση μπορούν να παγιδευτούν από το φίλτρο.

* Φίλτρο Ford micronAir® proTect με αντιική προστασία μέσω λειτουργικού στρώματος φιλτραρίσματος βασισμένου σε εκχύλισμα φρούτου  (ενεργό συστατικό Κιτρικό Οξύ CAS-Nr. 77-92-9 και/ή 5949-29-1) για χρήση σε συστήματα διαχείρισης εξαερισμού / κλιματισμού. Ασφαλής βακτηριοστατική και μυκητοστατική προστασία εναντίον πολλών κατά Gram θετικών και αρνητικών βακτηρίων και μυκήτων και αποδεδειγμένες αντιικές ιδιότητες (Influenzavirus H1N1 και Coronavirus HCoV 229E) σύμφωνα με ISO 18184.

 

Παρατήρηση: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν του φίλτρο από τους εμπόρους της Ford, οι οποίοι αναλαμβάνουν και την τοποθέτηση. Το φίλτρο διατίθεται για τα Focus, Kuga, Mondeo, S MAX και Galaxy, και τώρα κατόπιν παραγγελίας για τα Fiesta, Puma και EcoSport, ενώ αργότερα φέτος το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν τα Transit Courier και Tourneo Courier.

 

 

 

 

 

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930