Sto Timoni

Οι νέες διαστάσεις της τεχνολογίας φωτισμού

 

Η ψηφιοποίηση στον τομέα του φωτισμού στην αυτοκίνηση φέρνει μια πραγματική επανάσταση, αυξάνοντας την ορατότητα του οδηγού τη νύχτα – και κατά συνέπεια την άνεση και την ασφάλεια – ενώ παράλληλα ανοίγει πολύπλευρα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του δρόμου.

Τα τελευταία χρόνια, η Audi με στρατηγικές και καλά μελετημένες κινήσεις, έχει ανεβάσει την τεχνολογία φωτισμού σε ανώτερο επίπεδο. Αρχικά, ο φωτισμός των οχημάτων εξυπηρετούσε κυρίως τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας, για όλους τους χρήστες του δρόμου.

Η ψηφιοποίηση, τόσο για τους προβολείς όσο και τα πίσω φώτα, έχει φέρει πραγματική επανάσταση, αυξάνοντας την άνεση, την ασφάλεια και την αλληλεπίδραση, παρέχοντας στους πελάτες νέες επιλογές στυλ και εξατομίκευσης.

Η τεχνολογία φωτισμού έχει εξελιχθεί αλματωδώς. Από τους λαμπτήρες αλογόνου στο πέρασμα στους προβολείς xenon και τελικά στην τεχνολογία LED, με αποκορύφωμα τις OLED υλοποιήσεις της Audi σήμερα, μεσολάβησαν λιγότερο από δύο δεκαετίες. Εκτός από τη συνεχή βελτίωση της ορατότητας, παράγοντα άνεσης και ασφάλειας, ο φωτισμός Audi καθορίζει το «πρόσωπο» των μοντέλων της, ενισχύοντας την ταυτότητα της μάρκας.

Audi TT RS with OLED rear lights

Ο μετασχηματισμός των λαμπτήρων βελτίωσε τόσο τον φωτισμό όσο και την ενεργειακή απόδοση. Σήμερα, η ψηφιοποίηση κάνει το φως έξυπνο. Μέσω φωτεινών σημάτων, το αυτοκίνητο πλέον αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Στο εγγύς μέλλον, ένας πεζός που πρόκειται να διασχίσει κάθετα το δρόμο θέτοντας τον εαυτό του και τους γύρω του σε κίνδυνο, θα βλέπει μία φωτεινή προειδοποίηση στο οδόστρωμα από ένα μοντέλο της Audi που τον προσεγγίζει.

Έλεγχος των φώτων και των μοτίβων φωτισμού από το 2003 έως σήμερα

Ήδη από το 2003, το A8 πρόσφερε προσαρμοζόμενο φως με αυτόματο-δυναμικό έλεγχο φάσματος προβολέων, πριν εμφανιστεί η κάμερα στο παρμπρίζ που εντόπιζε άλλους χρήστες του δρόμου, το 2010.

Δύο χρόνια αργότερα, στο R8 πρωτοπαρουσιάστηκαν τα δυναμικά φλας που σήμερα τείνουν να γίνουν κανόνας, κάνοντας αντιληπτές τις υποδεικνυόμενες αλλαγές κατεύθυνσης από τη γωνία του ματιού, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό κέρδος στην ασφάλεια.

Το 2017, η Audi παρουσίασε προβολείς LED με τεχνολογία HD Matrix με το λέιζερ ως πρόσθετο φως μεγάλης ακτίνας – άλλη μια παγκόσμια καινοτομία στη μαζική παραγωγή. Σήμερα, ο premium κατασκευαστής ψηφιοποιεί τους προβολείς LED Matrix προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία.

Rear light digital OLED* technology

Οι ψηφιακοί οπίσθιοι λαμπτήρες OLED στο νέο Q5, κάνουν δυνατή την επικοινωνία Car-to-X και, για πρώτη φορά, δίνουν τη δυνατότητα επιλογής νέων σχεδίων πίσω φώτων κατά την παραγγελία του οχήματος.

Ο έξυπνος φωτισμός του δρόμου είναι η μία παράμετρος. Εξίσου σημαντική τη σημερινή εποχή είναι η εξατομίκευση. Η Audi χρησιμοποιεί διακριτές υπογραφές και δυναμικά σενάρια φωτισμού ενώ στους πελάτες προσφέρονται διάφορες επιλογές υπογραφής φωτισμού, ανάλογα με το μοντέλο. Στο μέλλον, οι τεχνολογίες φωτισμού θα κάνουν την οδήγηση ακόμα πιο ασφαλή, την εξατομίκευση κάθε μοντέλου ακόμα πιο αισθητή ενώ η επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον θα γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική.

Σταθμοί στην εξέλιξη της τεχνολογίας φωτισμού στην Audi

 • 1994 Προβολείς xenon δεύτερης γενιάς στο Audi A8
 • 2004 LED φώτα ημέρας στο Audi A8
 • 2008 Full LED προβολείς, διαθέσιμοι σήμερα σε πολλά μοντέλα
 • 2010 Σύνδεση προβολέων LED με δεδομένα πλοήγησης
 • 2012 Δυναμικά φλας
 • 2013 Full LED φώτα στο Audi A3
 • 2014 Υιοθέτηση του λέιζερ ως πρόσθετη τεχνολογία στη μεγάλη σκάλα
 • 2015 Εγκαίνια του Lighting Assistance Center της Audi, με τούνελ φωτισμού μήκους 120 μέτρων
 • 2016 Πίσω φώτα OLED στο Audi TT RS
 • 2017 HD Matrix LED προβολείς με τεχνολογία λέιζερ
 • 2019 Digital Matrix LED προβολείς (DML) στο Audi e-tron και e-tron Sportback
 • 2020 Ψηφιακές υπογραφές φωτισμού ημέρας στο Audi A3, ψηφιακή τεχνολογία OLED στο Audi Q5

Πηγή: Audi / Kosmocar

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031