Sto Timoni

Tο 4Χ4 γεννήθηκε την 4η Απριλίου (4/4: ημέρα της Jeep)

Jeep, 4Χ4: η 4η ημέρα του 4ου μήνα του χρόνου είναι η επίσημη μέρα της αμερικανικής μάρκας που έχει γίνει συνώνυμο με τις εκτός δρόμου εξορμήσεις. Για το 2020 η ημέρα της Jeep είναι αφιερωμένη στην πιστοποίηση “Trail Rated” που αφορά τις εκδόσεις των μοντέλων της μάρκας με τις «απόλυτες» εκτός δρόμου δυνατότητες. Κάθε “Trail Rated” Jeep πρέπει να «σκοράρει» καλά σε 5 κύρια σημεία: πρόσφυση, διέλευση υδάτινου κωλύματος, ευελιξία, ελευθερία άρθρωσης της ανάρτησης και απόσταση από το έδαφος, πριν καταφέρει να κατακτήσει αυτή τη μοναδική διάκριση.

Για να «κερδίσει» μία έκδοση ενός μοντέλου το λογότυπο Trail Rated θα πρέπει έμπρακτα να αποδείξει τις ικανότητες της στα παραπάνω σημεία. Μόνο όταν μια έκδοση περάσει απροβλημάτιστα όλες τις δοκιμασίες μπορεί να κατακτήσει τη διάκριση που το κατατάσσει στα οχήματα με τις κορυφαίες εκτός δρόμου δυνατότητες.

Αυτή τη χρονιά η μάρκα θα γιορτάσει την ημέρα μένοντας στο σπίτι με τα hashtags #4x4Day και #stayofftheroad

Παρά το ότι οι δύσκολες συνθήκες που περνάμε περιορίζουν την επιθυμία για περιπέτεια, η Jeep, γιορτάζει την ημέρα με στόχο να ενισχύσει τη σχέση της με την κοινωνία και να περάσει ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Jeep, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητες του μένοντας στο σπίτι σε μια σειρά διαδικτυακών δοκιμασιών στους παρακάτω συνδέσμους: https://www.facebook.com/JeepOlllllllOpeople/ και https://www.instagram.com/jeepeurope/ με τα hashtags #4x4Day και #stayofftheroad.

Το είναι όμως το “Trail Rated” της Jeep;

Η διαδικασία δοκιμών ξεκινά από το παγωμένο Βόρειο Μίσιγκαν και καταλήγει στο Rubicon Trail, τη δυσκολότερη εκτός δρόμου διαδρομή δοκιμών σε όλο τον κόσμο. Η μεθοδολογία δημιουργήθηκε από το Κέντρο Δοκιμών Αυτοκινήτων της Νεβάδα (NATC) και η ομάδα εξέλιξης της Jeep τη χρησιμοποίησε ώστε να έχει ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης για τις εκτός δρόμου δυνατότητες των μοντέλων της μάρκας. Ο συνδυασμός μια σειράς δοκιμών σε τεχνητό και φυσικό περιβάλλον και η παράλληλη αξιολόγηση μέσω προσομοιώσεων σε υπολογιστές δίνουν στη συγκεκριμένη μεθοδολογία μια αξιόπιστη και σταθερή εκτίμηση των εκτός δρόμου δυνατοτήτων ενός οχήματος.

Για τα νέα Plug-in Hybrid μοντέλα, Renegade και Compass 4xe, τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην αγορά, ακολουθείται η ίδια μεθοδολογία. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και οι Plyg-in υβριδικές εκδόσεις των δημοφιλών Renegade και Compass θα διαθέτουν εκδόσεις με την πιστοποίηση Trail Rated.

Σημειώστε ότι η νέα Plug-in Hybrid τεχνολογία της Jeep βελτιώνει περαιτέρω τις εκτός δρόμου δυνατότητες των μοντέλων της Jeep χάρη στην υψηλότερη ροπή που προσφέρει ο ηλεκτροκινητήρας σε συνδυασμό με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στη νέα τεχνολογία 4xe της Jeep, η κίνηση στους πίσω τροχούς δεν μεταφέρεται πλέον μέσω ενός άξονα μετάδοσης, αλλά απευθείας από τον ηλεκτροκινητήρα. Η συγκεκριμένη επιλογή επιτρέπει η μεταφορά της ροπής να περνά ανεξάρτητα σε κάθε άξονα με πολύ πιο άμεσο και αποδοτικό τρόπο από οποιοδήποτε άλλο μηχανικό σύστημα.

 

Στη σύγχρονη γκάμα της Jeep, οι εκδόσεις Trailhawk των μοντέλων Renegade, Compass, Cherokee, καθώς βεβαίως και όλα τα Jeep Wrangler φέρουν περήφανα την πιστοποίηση Trail Rated.

Τα 5 κριτήρια της πιστοποίησης Trail Rated:

Πρόσφυση

Τα Trail Rated μοντέλα της Jeep διαθέτουν συστήματα τετρακίνησης που είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις πλέον ακραίες εκτός δρόμου καταστάσεις. Η πρόσφυση που παρέχουν συμβάλει στο να διατηρείται ο έλεγχος του οχήματος σε κάθε επιφάνεια (χιόνι, λάσπη, άμμος, κτλ.). Οι δοκιμές πρόσφυσης περιλαμβάνουν δοκιμασίες σε διάφορα ολισθηρά οδοστρώματα με μεγάλη κλίση, ενώ η «κοντή» σχέση μετάδοσης αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό που βοηθά τα Trail Rated Jeep να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.

Διέλευση υδάτινου κωλύματος

Τα μοντέλα Trail Rated της Jeep διαθέτουν τροποποιημένα ηλεκτρικά συστήματα και στεγανοποίηση του αμαξώματος, αλλά και ψηλότερα τοποθετημένη εισαγωγή για τον κινητήρα, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν μέσα από νερό σημαντικού βάθους που δεν θα μπορούσαν καν να πλησιάσουν άλλα οχήματα.

Ευελιξία

Η δυνατότητα να πραγματοποιείς ελιγμούς σε στενά και δύσβατα σημεία αποτελεί κρίσιμης σημασίας στοιχείο στις εκτός δρόμου αποδράσεις. Τα Trail Rated Jeep διαθέτουν τροποποιημένα συστήματα διεύθυνσης, αλλά και το βέλτιστο μεταξόνιο που τους επιτρέπουν να ελίσσονται ακόμα και σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Ελευθερία άρθρωσης

Για να κινηθεί ένα όχημα, οι τροχοί του θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος. Όταν ένας ή και περισσότεροι τροχοί είναι στον αέρα, η καλή ελευθερία άρθρωσης επιτρέπει στους υπόλοιπους να διατηρήσουν την επαφή τους με το έδαφος και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη πρόσφυση. Οι αναρτήσεις των Trail Rated Jeep διαθέτουν μεγάλες διαδρομές και ευελιξία ώστε να επιτρέπουν στους τροχούς να βρίσκονται σε επαφή με τη γη ακόμα και σε εξαιρετικά μεγάλες κλίσεις.

Απόσταση από το έδαφος

Η απόσταση από το έδαφος, αλλά και οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής επιτρέπουν στα Trail Rated Jeep να ξεπερνούν ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια με απόλυτη ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα το αμάξωμα και τα μηχανικά μέρη.

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930