Sto Timoni

Dacia Duster: πώς κατάφερε αυτό το SUV να πουλήσει 2,0 εκατομμύρια κομμάτια;

Γιατί άραγε το Dacia Duster κατάφερε να γίνει Success Story και να γεμίσει τους δρόμους σε 60 χώρες μετά από 2,0 εκατομμύρια πωλήσεις; Η προσιτή τιμή έπαιξε το δικό της ρόλο, καθώς αυτό το SUV ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα. Αλλά δεν ήταν μόνο η τιμή, ήταν και η απόδοση. Γιατί το Dacia Duster δεν ήταν απλώς φθηνό, αλλά και ικανότατο εκτός δρόμου, τη στιγμή που προσέφερε και όλες τις ανέσεις που θα ήθελε κανείς στην άσφαλτο. To Duster έγινε δημοφιλές γιατί ήταν και είναι ένα μοντέλο με εξαιρετικά υψηλό Value for Money.

Η ιστορία της Dacia χαρακτηρίζεται από ένα σερί επιτυχιών βασισμένων σε αυτό το περίφημο και πολυσυζητημένο “value for money”. Μετά τη δημιουργία του Logan το 2004, ακολούθησε ένα νέο αστέρι της Dacia που έκανε την εμφάνισή του στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2010: Και αυτό είναι το Dacia Duster. Ένα προϊόν το οποίο κατάφερε να κάνει δημοφιλή και προσιτά τα SUV και βρέθηκε να διασχίζει από την παγωμένη Σιβηρία μέχρι την έρημο του Μαρόκου.

Ένα στιβαρό όχημα με εμφάνιση και ικανότητες πραγματικού 4WD, σχεδιασμένο με γνώμονα τις οικογενειακές ανάγκες και έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Φέτος, το Dacia Duster γιορτάζει τα 2 εκατομμύρια πωλήσεις, σε σχεδόν 60 χώρες. Αυτή είναι η ιστορία μιας 10ετούς και πλέον πορείας, την οποία οι μηχανικοί, οι σχεδιαστές και ειδικά οι πελάτες δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ.

Ενώ η αγορά των SUV γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, τα περισσότερα μοντέλα είναι είτε πολύ ακριβά και σοφιστικέ, ή πολύ απλοϊκά και «φτωχά». Και ξάφνου ήρθε το Duster. Προσιτό, στιβαρό και στιλάτο, σε πλήρη αρμονία με τις τάσεις της κοινωνίας και αυτό που πραγματικά αναζητούν οι πελάτες. Ένα αυτοκίνητο που έγινε γρήγορα ένα μοντέλο σύμβολο, τόσο για τη Dacia, όσο και για ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία. Από το 2010, το Duster μοντέλο έχει γνωρίσει τεράστια εμπορική επιτυχία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα 2 εκατομμύρια πωλήσεις που έχει καταγράψει παγκοσμίως. Ας απολαύσουμε παρέα τη διαδρομή!

Όταν η επιλογή των «απαραίτητων» είναι τρόπος ζωής

Οι πελάτες του Dacia Duster είναι όλοι ετερόκλητοι και βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα «απαραίτητα» θεωρούνται γι΄ αυτούς τρόπος ζωής. Εδώ ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε:

  • Στη Μεγάλη Βρετανία οι γυναίκες αγοραστές του Dacia Duster είναι περισσότερες, ποσοστιαία, από τους άνδρες.
  • Η Τουρκία έχει τους νεότερους ηλικιακά αγοραστές Duster (42 ετών κατά μέσο όρο), ενώ είναι κυρίως οικογενειάρχες (κατά 62% με παιδιά).
  • Στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι αγοραστές Duster αγαπούν την ύπαιθρο: το 23% λατρεύει το περπάτημα και την πεζοπορία, το 12% το ποδήλατο και το 9% τα ταξίδια.
  • Στις πέντε αυτές χώρες, το 44% των πελατών ζει σε αγροτικές περιοχές, το 30% σε μικρές πόλεις, το 10% σε μεσαίες/μεγάλες πόλεις και το 11% στα προάστια.
  • Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πελάτες αγοράζουν Duster, είναι η τιμή του (κατά 56%), ο σχεδιασμός του (κατά 20%) ή η αξιοπιστία του (κατά 16%).

Duster: ένας παγκόσμιος στόχος

Ας πάμε λίγο πίσω, στη γέννηση του H79 – το κωδικό όνομα που δόθηκε στο Duster 1ης γενιάς! Η αποστολή που ανατέθηκε στις προϊοντικές ομάδες ήταν σαφής: πάρτε ένα λευκό χαρτί και δημιουργήστε ένα όχημα που δεν υπάρχει στην αγορά. Αυτό έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες ανθρώπων από όλο τον κόσμο και επομένως να κινείται με άνεση είτε σε παγωμένα κλίματα ή σε χώρες με αποπνικτική ζέστη. Και όλα αυτά σε ασυναγώνιστη τιμή, που θα άφηνε μακριά τους ανταγωνιστές. Συνοπτικά, θα έπρεπε να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα στιβαρό, αξιόπιστο και ευέλικτο μοντέλο που να μοιάζει και να έχει τις ικανότητες ενός 4WD.

Το concept-car Dacia Duster, όπως παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, το 2009

Κατά τη διαδικασία της εξέλιξης του μοντέλου έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια: το κιβώτιο ταχυτήτων, το σύστημα μετάδοσης, η θέση των τροχών και άλλα πολλά. Οι ομάδες τα θυμούνται όλα αυτά ακόμα και σήμερα. Ειδικά το σημείο  που αφορούσε το crawling (δηλαδή την αργή κίνηση σε δύσβατα εδάφη) με 1η σχέση στο κιβώτιο, όπου το αυτοκίνητο θα μπορούσε να κινηθεί προς τα εμπρός με μόλις 5,79 km/h και μόλις 1000 σ.α.λ. Όπως οι στρατιώτες του Πεζικού περπατούν δίπλα από τα στρατιωτικά οχήματα για να καθαρίζουν το δρόμο, ο Loïc Feuvray – διευθυντής προϊόντος  του Duster 1 – ακολούθησε ένα παρόμοιο πρωτόκολλο: «Περπατούσα δίπλα στο αυτοκίνητο για να βεβαιωθώ ότι είχαμε πετύχει μια ταχύτητα που ήταν τόσο αργή, όσο αυτή που θα περίμενε κάποιος από ένα τετρακίνητο όχημα παντός εδάφους». Όπως αποδεικνύεται από τα αμέτρητα ταξίδια εκτός δρόμου που έκανε το Duster από το λανσάρισμά του, αυτή ήταν μια πρόκληση που οι σχεδιαστές ξεπέρασαν.

Λογική σχεδίασης που δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό του κόστους

Ενώ το Duster 1ης γενιάς έγινε best seller, ξεπεράστηκε σε πωλήσεις από τη 2η γενιά του. Αυτή κυκλοφόρησε περίπου επτά χρόνια αργότερα, το 2017, ενώ και πάλι το brief για τη σχεδίασή του ήταν ξεκάθαρο: «διατηρήστε το αρχικό DNA και βασιστείτε στο παρελθόν, προσφέροντας, τελικά, ένα καλύτερο προϊόν». Μετά από πλήθος εσωτερικών διαγωνισμών σχεδίασης και μερικά πολύ συναρπαστικά σχέδια, ένα μόνο ήταν αυτό που ξεχώρισε αμέσως: ένα πιο μυώδες design, με υπερυψωμένη γραμμή ώμων, με ψηλότερα τοποθετημένα πίσω παράθυρα και μια πιο δυναμική γρίλια.

Πιο μυώδες design για το Duster 2ης γενιάς

 

Διεθνής Δημοσιογραφική Παρουσίαση του Dacia Duster 2ης γενιάς στην Ελλάδα, το 2017

Δεν λείπουν τα ανέκδοτα σχετικά με τη σχεδίαση του αυτοκινήτου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για καινοτομίες, αλλά και για προσιτές και αξιόπιστες λύσεις. Αυτό είναι μέρος της νοοτροπίας Design-to-Cost που πρεσβεύει η Dacia. Πάρτε για παράδειγμα το κάθετο, μαύρο, πλευρικό διακοσμητικό εξάρτημα που φιλοξενεί το φλας και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Duster. Ο David Durand, Επικεφαλής Εξωτερικής Σχεδίασης μας λέει την ιστορία: «Έπρεπε να καταλήξουμε σε αυτό το σχέδιο λόγω των τεχνικών περιορισμών. Οι τροχοί είναι αρκετά μετατοπισμένοι σε σχέση με τις πόρτες και είναι αδύνατο να αποκόψουμε μέρη που ταιριάζουν στο συνολικό σχήμα. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα πλαστικό διακοσμητικό που τοποθετήθηκε ανάμεσα στα φτερά και τις πόρτες. Αυτό είναι πολύ λειτουργικό, καθώς παρέχει ιδανική προστασία από τα χαλίκια και λάσπες, ενώ επιτυγχάνει περιορισμό του κόστους, προσθέτοντας ένα μοναδικό στιλιστικό στοιχείο που χαρίζει στο Duster αυτή την περιπετειώδη εμφάνιση».

Οι χαρακτηριστικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες στο προφίλ του Duster 2ης γενιάς

Ακολούθως, το Duster 2ης γενιάς είναι το μόνο μοντέλο της Dacia που διαθέτει τρεις – όχι δύο – αεραγωγούς στο κέντρο του ταμπλό. Για ακόμα μια φορά, αυτή δεν είναι απλώς μια ιδέα που προέκυψε από το πουθενά, αλλά η επιλογή της έγινε με γνώμονα την αισθητική και την άνεση των επιβατών.

Στο εσωτερικό του Duster 2ης γενιά υπάρχουν τρείς αεραγωγοί για περισσότερη άνεση και αναβαθμισμένη εμφάνιση

Βραβευμένο 40 φορές!

Ενώ οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να δημιουργήσουν ένα τόσο μοναδικό όχημα, οι κατασκευαστικές ομάδες αποδέχθηκαν την αντίστοιχη πρόκληση. Το εργοστάσιο του Pitesti (Mioveni), που βρίσκεται 200 χλμ. από το Βουκουρέστι, ανακαινίστηκε και μετασκευάστηκε για να είναι έτοιμο για την παραγωγή του Dacia Duster. Στη Ρουμανία, το Duster αποτελεί στοιχείο εθνικής υπερηφάνειας, στελεχώνοντας τις αστυνομικές δυνάμεις και το στρατό, ενώ κυκλοφορεί ως ασθενοφόρο, την ώρα που αποτελεί μέρος του στόλου οχημάτων κάθε κρατικής υπηρεσίας, αλλά και όλων των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών.

Το Duster κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Mioveni στη Ρουμανία, από το 2010

Το Duster αποτελεί πραγματικά μια πηγή εθνικής, αλλά και διεθνούς υπερηφάνειας! Από την ημέρα που κυκλοφόρησε έχει κερδίσει περισσότερα από 40 βραβεία: Αυτοκίνητο της χρονιάς στη Ρουμανία, το καλύτερο SUV στη Μεγάλη Βρετανία, το καλύτερο οικογενειακό αυτοκίνητο στη Γερμανία και το Βέλγιο και πολλά άλλα που αποδεικνύουν πόσο επιτυχημένο είναι αυτό το μοναδικό και εμβληματικό μοντέλο.

16 σημαντικές στιγμές της πορείας του Duster

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές εμβληματικές στιγμές του ταξιδιού του Dacia Duster! Ας ξεκινήσουμε με τη σπορ και περιπετειώδη πλευρά του. Το Duster λατρεύει τον ανταγωνισμό και δεν τα παρατάει εύκολα. Από το Rallye Aïcha des Gazelles στο Μαρόκο, μέχρι τη διάσημη ανάβαση του Pikes Peak στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Andros Trophy, το Duster λατρεύει τις προκλήσεις.

Η ομάδα Women@Renault οδηγώντας το Duster στο Rallye Aïcha des Gazelles στο Νότιο Μαρόκο
Το Dacia Duster στον αγώνα Andros Trophy
Το Duster σε αγώνα 4×4 στο Μαρόκο

Στην Πολωνία, το Duster έχει γίνει παραδοσιακό όχημα συμμετοχής σε πολλούς αγώνες. Βρίσκεται συχνά στο βάθρο του Εθνικού Πρωταθλήματος Ράλι και στο Dacia Duster Motrio Cup. Πρόκειται για αγώνες επιβίωσης, για τους λάτρεις της οδήγησης εκτός δρόμου!

Η συμμετοχή του Duster σε αγώνες off-road έχει γίνει πλέον παράδοση στην Πολωνία

Στη Γαλλία, λαμβάνει συχνά μέρος σε αγώνες αντοχής 4WD και κατά τη διάρκεια του Great Alpine Traverse. Οι πελάτες Duster είναι ενθουσιώδεις λάτρεις της περιπέτειας.

Το Duster λατρεύει την περιπέτεια. Το ίδιο και οι ιδιοκτήτες του!

Το Duster ταξιδεύει στην Ελλάδα. Με μια σκηνή στην οροφή, για μια ανάσα απόλυτης ελευθερίας.

Το Duster στην Ελλάδα, για μία ανάσα απόλυτης ελευθερίας

Ας μιλήσουμε τώρα για τα ειδικά κιτ μετασκευών και τις ειδικές εκδόσεις του: Duster με ερπύστριες, Duster ασθενοφόρο, Duster περιπολικό, Duster «Popemobile». Το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας παρήγγειλε τουλάχιστον 880 Duster. Κάθε φορά, το χρώμα του αμαξώματος προετοιμάζεται προσεκτικά στα εργαστήρια του Mioveni.

Περισσότερα από 800 Duster παραδόθηκαν στον ρουμανικό στρατό

 

Το Renault Group δώρισε ένα Dacia Duster 4WD στην Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο, ειδικά σχεδιασμένο για τις μεταφορικές ανάγκες του Ποντίφικα.
Ερπυστριοφόρο Duster για την Σχολή Οδήγησης Off Road της Ρουμανίας

 

Ερπυστριοφόρο Duster σε ρόλο ασθενοφόρου, για πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές

 

Ερπυστριοφόρο Duster για την Σχολή Οδήγησης Off Road της Ρουμανίας

Το Duster κυκλοφόρησε και στη μία και μοναδική έκδοση Pick-up, με 400 μονάδες να είναι ήδη έτοιμες!

Πάνω από 400 Duster Pick-up έχουν κατασκευαστεί για να καλύψουν διάφορες ανάγκες

Περιπέτεια, φύση, ταξίδια, η εμπειρία Duster αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνη της, που ήδη απολαμβάνουν δύο εκατομμύρια πελάτες!

Πηγή: Dacia/TEOREN

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031