Το πόσο καλά βλέπουμε επηρεάζει καθοριστικά το πόσο καλά οδηγούμε και, κατά συνέπεια την ασφάλειά μας. Η γνώση των παραγόντων που διαμορφώνουν στην πράξη την ποιότητα της όρασής μας είναι, λοιπόν, ένα στοιχείο που μπορεί να μας κρατήσει μακριά από το ατύχημα…
Η ποιότητα της όρασής σας επηρεάζει την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τους κινδύνους στο δρόμο και να τους αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η όραση είναι άρρηκτα δεμένη με την οδική ασφάλεια και η διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα μειώνει τον κίνδυνο τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους άλλους χρήστες της οδού, ιδιαίτερα τους ευάλωτους. Δεν είναι τυχαίο που ο νόμος προβλέπει ένα ελάχιστο επίπεδο όρασης που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να έχει άδεια οδήγησης.
- Αν δεν μπορείτε να διαβάσετε μια πινακίδα κυκλοφορίας ενός οχήματος από απόσταση 20 μέτρων, τότε απλώς δεν πρέπει να οδηγείτε!
- Η ηλικία του οδηγού, η συναισθηματική του κατάσταση, η ταχύτητα και η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα επηρεάζουν τον τρόπο που αυτός αντιλαμβάνεται τον δρόμο
- Για να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχήματος πρέπει να ελαττώσετε την ταχύτητά σας σε τέτοιο βαθμό που να μπορείτε να «σκανάρετε» τον περιβάλλοντα χώρο, αξιοποιώντας καλύτερα την περιφερειακή σας όραση.
- Όταν παρατηρείτε κάτι με έμμεσο (μέσω καθρέπτη) τρόπο, ο χρόνος αντίδρασής σας αυξάνεται κατά 0,7 δευτερόλεπτα.
Έτσι ένας θυμωμένος οδηγός κινείται επιθετικά, αυξάνει την ταχύτητά του και ελαττώνει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, με ότι αυτό συνεπάγεται από την άποψη της επικινδυνότητας, αφού έτσι «χάνει» αρκετά στοιχεία από το περιβάλλον. Σημειώστε ότι η μείωση της απόστασης ασφαλείας κάνει τον οδηγό να επικεντρώνεται στο προπορευόμενο αυτοκίνητο, γεγονός που μειώνει το οπτικό του πεδίο.
Από την άλλη, ένας στενοχωρημένος οδηγός μπορεί να έχει ένα πολύ πιο περιορισμένο οπτικό πεδίο και τείνει να αντιλαμβάνεται μόνο ότι βρίσκεται στο κέντρο, μπροστά του – κατά κάποιον τρόπο δημιουργείται ένα τούνελ μέσα από το οποίο βλέπει.
Η όραση μειώνεται επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας – και αν αυτό είναι προφανές, ενδεχομένως δεν είναι το ίδιο προφανές ότι σημαντική μείωση στην ποιότητα της όρασης έχουμε και με την πάροδο του χρόνου. Ο σταδιακός εκφυλισμός της όρασης ξεκινά μετά τα 50 και στην ηλικία των 60 ετών, η ποσότητα φωτός που φθάνει στους φωτοϋποδοχείς των οφθαλμών είναι μόνο το 33% της ποσότητας που έχουμε στην ηλικία των 20 ετών! Ενώ στα 80 το ποσοστό αυτό πέφτει στο 12%.
Αυτό βεβαίως είναι ένα στοιχείο ενδεικτικό και όχι απόλυτο, καθώς προβλήματα όρασης μπορεί να αντιμετωπίζουν και οι νεότεροι. Για παράδειγμα, έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι το 19% των οδηγών ηλικίας 35-54 ετών δυσκολεύονται να διαβάσουν πινακίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, περισσότερο από τους ηλικιωμένους οδηγούς!
Σημειώστε, τέλος, ότι η αύξηση του χρόνου αντίδρασης κατά 0,7 δευτερόλεπτα, στην περίπτωση της «έμμεσης» όρασης που αναφέραμε αυξάνει την απόσταση ακινητοποίησης (με επιπλέον διάστημα που το αυτοκίνητο κινείται χωρίς να επιβραδύνει) κατά 4,86 μέτρα με ταχύτητα 25 km/h και κατά 11,66 μέτρα με ταχύτητα 60 km/h.
Στοιχεία και γραφήματα από το National Road Safety Partnership Program (Αυστραλία).
Add comment