Sto Timoni
ευθυτα οηε

Η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ με κεντρικό μήνυμα τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας εγκαινιάστηκε από τον ΟΗΕ, για πρώτη φορά, το 2007. Το 2013 εξαγγέλθηκε η 2η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια, με συγκεκριμένη κεντρική θεματολογία κάθε φορά. Στόχος είναι η μείωση του αριθμού των τροχαίων συγκρούσεων μείωση των τραυματιών κατά 50% και να δημιουργηθούν ζώνες μέσα στην πόλη ορίου ταχύτητας των 30 km/h. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο η ταχύτητα σκοτώνει πολλούς ανθρώπους, είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας να μειωθούν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί οδικής κυκλοφορίας.

Τρεις χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από τις μεγάλες ταχύτητες. Γνωρίζουμε όλοι ότι με τις χαμηλές ταχύτητες μπορεί να επιζήσουμε. Με τις ζώνες των 30km/h, θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και ιδιαίτερα των παρασύρσεων των πιο ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου όπως τα παιδιά, οι ποδηλάτες, οι χρήστες ΕΠΗΟ, οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με αναπηρία. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα έναυσμα για πιο βιώσιμες πόλεις και γειτονιές, για Δρόμους για Ζωή.

ευθυτα οηεOι χαμηλές ταχύτητες σώζουν ζωές. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και το επίπεδο θορύβου στις πόλεις άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας ασφαλέστερο το περπάτημα και την ποδηλασία και ενθαρρύνουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, συμμετείχε και φέτος στην 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (17 Μαΐου – 23 Μαΐου 2021) με δράσεις διεκδικώντας την θέσπιση των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές.

Όλοι μαζί οφείλουμε και μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους για τη ζωή.

Σήμερα που η μια μετά την άλλη χώρα θεσπίζει το όριο των 30 Km/h σε όλο και πιο διευρυμένες ζώνες των πόλεων είναι απόλυτα αναγκαία η θέσπιση του στις κατοικημένες  περιοχές και σ όλες τις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης ανθρώπων, η αυστηρή επιτήρηση του καθώς και η νομιμοποίηση όλων των πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την υπέρβαση του.

Το μήνυμα του ΕΥΘΥΤΑ:

“Ευχαριστούμε από καρδιάς

  1. Όλους τους φορείς, συλλογικότητες, αθλητικές-ποδηλατικές ομάδες και σχολεία από όλη την Ελλάδα που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας συνυπογράφοντας την ανοιχτή επιστολή- ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κομμάτων, ζητώντας τη θέσπιση του ορίου των 30km στις κατοικημένες περιοχές. Ιδιαίτερα μεγάλη η συμμετοχή από Ρόδο, Πάτμο, Λέρο και Σύμη. Συγκεντρώθηκαν 160 συλλογικότητες, και συνυπέγραψαν το ψήφισμα. Ήταν μια από κοινού πρωτοβουλία του SOS Τροχαία Εγκλήματα, της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και του ΕΣΥΠΡΟΤΑ Ηρακλείου. Όλοι εμείς αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη θέρμη και ενδιαφέρον το θέμα της οδικής ασφάλειας στους δρόμους με στόχο να κινητοποιηθούν φορείς της πολιτείας μας για να επέλθουν αλλαγές, αλλαγές που θα σώσουν ανθρώπινες ζωές στους δρόμους.
  2. Τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου που μας επέτρεψαν να τοποθετήσουμε το όριο των 30km/h στο οδόστρωμα έξω από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου και 3ο Γενικό Λύκειο Ρόδου. Στόχος μας η ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών και η τοποθέτηση του σε όλα τα σχολεία της Ρόδου.
  3. Τους μαθητές των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου που συμμετείχαν μεταφέροντας το μήνυμα της θέσπισης των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές. Στους μαθητές μοιράστηκαν τα poster με μηνύματα #Δρόμοι για τη Ζωή και φυλλάδια για την οδική ασφάλεια, ευγενική προσφορά όλα της ΕΥΘΥΤΑ.
  4. Όλους εσάς τους γονείς, τους φίλους τους
    -Ποδηλατικός Όμιλος Ρόδου “Ροδήλιος”
    -Γυμναστικός Σύλλογος Ρόδου “Διαγόρας”
    -Αθλητικός Σύλλογος Ρόδου “ Έλαφος”, και
    -Αθλητικός Σύλλογος Ρόδου “Ανταίος” και τα μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, που συμμετείχατε και βοηθήσατε στην εκδήλωση “Δρόμοι για τη Ζωή” #StreetsforLife #Love30 που πραγματοποιήθηκε πίσω από το ΕΝΑ FOOD CASH & CARRY σε μια πίστα δεξιοτεχνίας – μαθαίνοντας τους μικρούς μας ποδηλάτες πως να οδηγούν με ασφάλεια στο δρόμο. Γίνατε όλοι εσείς υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας. Χαρήκαμε ιδιαίτερα που σας είχαμε κοντά μας. Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, μοίρασε τετράδια στους μικρούς της φίλους με έργα μαθητών για την οδική ασφάλεια, αναμνηστικά poster της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας και έντυπα με συμβουλές για την οδική ασφάλεια.
  5. Την κ Ελένη Τσαβαρή που προσέφερε δώρα από το κατάστημά της Wheels Bike shop Rhodes στους μικρούς φίλους μας, τον κ. Αλέξανδρο Νόβα, την εταιρία Καραμάνης – Βαρδέλλης ΑΕ Cater Εquip για την υλικοτεχνική υποστήριξη και τον κ. Αντώνη Βαρδέλη – ΒΑΚΑΡ ΑΕ για την χορηγία των αναμνηστικών διπλωμάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε. Εμείς συνεχίζουμε δυνατά γνωρίζοντας ότι, η χαμηλή ταχύτητα και οι βιώσιμοι δρόμοι είναι επιλογές σημαντικές και επείγουσες για όλους τους ανθρώπους.

Οι δρόμοι είναι για τους ανθρώπους. Θέλουμε δρόμους γεμάτους ζωή. Στις  γειτονιές μας, στις κατοικημένες περιοχές, μικροί-μεγάλοι θεωρούμε απόλυτη ανάγκη τη θέσπιση του ορίου των 30χλμ/ ώρα. Θέλουμε το σεβασμό και την προτεραιότητα στον άνθρωπο-στην ασφαλή μετακίνησή του.

Ας δράσουμε όλοι μαζί για τη μείωση της ταχύτητας, στους δρόμους εκεί που περπατάμε, παίζουμε και ζούμε.”

 

Πηγή: ΕΥΘΥΤΑ

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031