Sto Timoni
Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ 17 έως 23 Μαΐου 2021

 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (UNGRSW).

H συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας στις δράσεις του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια έχει γίνει πλέον θεσμός της.

Το θέμα της είναι το όριο ταχύτητος 30km/h στους αστικούς δρόμους, εκεί όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν, με σύνθημα: Δρόμοι Ζωής –Streets for Life  # Love30 (ή # Love20 εκεί όπου η ταχύτητα υπολογίζεται σε μίλια). Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι το όριο των 30 km/h στους δρόμους σώζει ζωές, ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, πεζών, ποδηλατών, παιδιών και νέων, και επιπλέον παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη.

παγκοσμια εβδομαδα οδικης ασφαλειας

Παρά την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, οι οργανώσεις σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θυμάτων, την οδική ασφάλεια, την βιώσιμη κινητικότητα, την επανάκτηση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου θα δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα για να διεκδικήσουν δεσμεύσεις για τα 30 km/h σε όλο τον κόσμο.

Η συζήτηση για τις ζώνες ήπιας κυκλοφορίας ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του αιώνα.

Ήδη από το 2010 και μετά πολλές Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πόλεις έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη όλο και μεγαλύτερων ζωνών ήπιας κυκλοφορίας με αρκετές μάλιστα να κατεβάζουν ακόμα περισσότερο το όριο στα 20 Km/h. Παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλές πόλεις που εφάρμοσαν την εκτεταμένη πεζοδρόμηση ολόκληρου του κέντρου τους.

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής ΑσφάλειαςΣτη χώρα μας στις 10 Μαρτίου 2021 η κυβέρνηση, ανατρέποντας όσα η ίδια είχε διακηρύξει ένα μήνα πριν περί θέσπισης του ορίου των 30 km/h, αποφάσισε δια νόμου ότι το όριο ταχύτητας στις περιοχές κατοικίας θα παραμείνει στα 50 km/h (Νόμος 4784/21). Η απόφαση αυτή υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και αποτελεί διαρκή απειλή για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ αποτελεί μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον δραστικό περιορισμό των θυμάτων στο δίκτυο της κυκλοφορίας να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της θέσπισης του ορίου των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές.

Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ και  Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να υποστηρίξουν τη θέσπιση του ορίου των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές η οποία θα ανακοινωθεί την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για ασφαλή Κυκλοφορία, ένα κοινωνικό ζήτημα με οδυνηρές επιπτώσεις και άμεσα σχετιζόμενο με την θέσπιση και την επιτήρηση των ζωνών ήπιας κυκλοφορίας.

Πηγή: ΕΥΘΥΤΑ

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031