Sto Timoni

Η Ρόδος παλεύει για την οδική ασφάλεια

«Όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί!» λένε οι άνθρωποι της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου που στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 πραγματοποίησαν μια σειρά δράσεις, σε μια προσπάθεια να κάνουν τους δρόμους του νησιού τους πιο ασφαλείς, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν οδηγούς και πεζούς ώστε να μειώσουν την αρνητική επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Παραθέτουμε, λοιπόν, χωρίς άλλα σχόλια την ανακοίνωση που λάβαμε από την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, η οποία με τη δράση της μπορεί να υπερηφανεύεται και για μία πρωτιά – την τοποθέτηση θερμοπλαστικών συμβόλων στο οδόστρωμα:

«Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που για το 2020 ορίστηκε (16 -22 Σεπτεμβρίου), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αστυνόμευσης Δρόμων (ROADPOL) και η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ένωσαν και φέτος τις δυνάμεις τους, υλοποιώντας δράσεις «Για μια πόλη ανθρώπινη» με ασφαλείς ημέρες με μήνυμα «Μείνε ζωντανός και Σώσε ζωές».

Οι δράσεις και οι συναντήσεις με φορείς της πόλης μας, αφορούσαν θέματα οδικής ασφάλειας, προγραμματισμό παρεμβάσεων και αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση των οδηγών και των πεζών για έναν ασφαλή τρόπο μετακίνησης τηρώντας τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Οι δράσεις, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

 1. Θέατρο δρόμου στην πλατεία Κύπρου με την συμμέτοχη μελών μεταφέροντας μηνύματα που είναι και η πρώτη αιτία θανάτων και τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας. Μοιράστηκε σε 170 οδηγούς το νέο βιβλιαράκι «ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ: ΘΥΜΗΣΟΥ». Με την ευγενική χορηγία της ΣΥ.ΦΑ.Κ και την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας.
 2. Σχεδιάστηκε:
  • Διάβαση πεζών στο 18ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου
  • Διάβαση πεζών στο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής-Πάροδος Ικάρων
 3. Τοποθετήθηκαν Θερμοπλαστικά Σύμβολα (PREMARK) στο οδόστρωμα (Πινακίδες Αναγγελίας Κινδύνου Κ-16. Κίνδυνος λόγω συχνής κίνησης παιδιών, μείωσης ταχύτητας:
  • Στο 2ο Γυμνάσιο πόλεως Ρόδου επί της οδού Ρόδου-Λίνδου, διπλής κατεύθυνσης,
  • Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου και Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής επί της Επαρχιακής οδού
  • Στο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής επί της Επαρχιακής οδού Κρεμαστής- Παστίδας διπλής κατεύθυνσης-Πάροδος Ικάρων.

Η Ρόδος είναι η πρώτη πόλη στην χώρα μας, που τοποθετεί επί του οδοστρώματος τις ως άνω πινακίδες με το υλικό PREMARK. Τα Θερμοπλαστικά Σύμβολα (PREMARK) αγοράστηκαν από την Δανία με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη δράση του «Δέντρο της Αγάπης» 2019.

«Όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί!», θα μπορούσε να είναι το κεντρικό μήνυμα των δράσεων και των παρεμβάσεών της ΕΥΘΥΤΑ.

Ο πυρήνας, των δράσεων της ΕΥΘΥΤΑ, είναι και ο ουσιαστικός λόγος της ύπαρξής της. Είναι να διαδώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, τα βασικά και ζωτικά μηνύματα σχετικά με την απαραίτητη προσοχή είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί για να είμαστε όλοι ασφαλείς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχει ζωτική σημασία οι οδηγοί και οι πεζοί να σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να δίνουν την απαραίτητη προσοχή και να μην αδιαφορούν.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστούμε από καρδιάς, όσους μας βοήθησαν και μας εμπιστεύτηκαν για να υλοποιήσουμε τις δράσεις τους: Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ν.Αιγαίου Χρήστο Ευστρατίου, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ρόδου Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου, Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου Μιχάλη. Καλυωράκη, Διοικητή Τμήματος Τροχαίας Ρόδου Γιώργο Στέργου, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού Χατζόπουλο Ελευθέριο, τους Τροχονόμους: Κώστα Κωνσταντινίδη, Σπύρο Μίχο, Χρήστο Μπότογλου, Κυριάκο Τσακαλιό για 5 ώρες επί 4 ημέρες από τις 6 το πρωί ρύθμιζαν την κυκλοφορία, την Εταιρία Ergonis Constuctions Θωμά Μουτσόπουλο, την Α.Ε ΑΡΧΩΝ ΣΑΜΑΡΤΖΗ και Κατερίνα Σαμαρτζή (τοποθέτηση των Θερμοπλαστικών Συμβόλων Κ-16), τα Μ.Μ.Ε και τα Κοινωνικά Δίκτυα Ρόδου.»

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728