Sto Timoni

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Πράσινη & υπεύθυνη μετακίνηση

Ολοκληρώνεται αύριο η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (16 με 22 Σεπτεμβρίου) που φέτος κεντρικό της θέμα είχε την “Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους” (“Zero-emission mobility for all”), ενώ με το κεντρικό της σύνθημα «μετακινήσου υπεύθυνα!» καλεί τους πολίτες να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Στο πλαίσιο της εβδομάδας αυτής πραγματοποιήθηκαν από Δήμους και άλλους φορείς μια σειρά εκδηλώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» δεν είναι κάτι καινούριο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθιερώθηκε το 2002 και από τότε έχει αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την καλλιέργεια και ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας μεταξύ των πολιτών ολόκληρης της Ευρώπης.

Από τις φετινές εκδηλώσεις στη Λάρισα

Βιωσιμότητα: ευρωπαϊκή & παγκόσμια απαίτηση

Όπως αναφέρεται και στα επίσημα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το φετινό θέμα:

«…αντανακλά τους φιλόδοξους στόχους για μια ήπειρο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, όπως αυτοί περιγράφηκαν από την Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το θέμα έχει επίσης ως στόχο να επισημάνει τη σημασία της προσβασιμότητας στις μεταφορές μηδενικών εκπομπών και να προωθήσει ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς για τη συμμετοχή όλων.

Παρόλο που οι ερευνητές εντόπισαν μείωση των διαδρομών με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις μεγάλες πόλεις και συγχρόνως προβλέπουν το 50% των δρομολογίων να πραγματοποιείται με δημόσιες μεταφορές, με ποδήλατο ή με τα πόδια τα επόμενα χρόνια, πρόσφατες μελέτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιβεβαιώνουν σημαντική αύξηση των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ειδικότερα, οι εκπομπές ρύπων από ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 28% μεταξύ 1990 και 2018, γεγονός που τονίζει την επείγουσα ανάγκη για προώθηση λύσεων μεταφορών με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις αστικές περιοχές. Παρότι αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές υιοθέτησαν αυστηρά μέτρα, το μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για τις μεταφορές παρέμεινε στο 8,1% το 2018.»

Οι δράσεις

Η κλιματική αλλαγή λοιπόν είναι που βάζει την «ατζέντα» και σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» είναι αφενός η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δήμων, κοινοτήτων κλπ.) στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και αφετέρου η ευαισθητοποίηση των πολιτών που καλούνται να αναζητήσουν και να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης τους.

Φέτος, βέβαια η πανδημία του Covid-19 επιβάλλει εκ των πραγμάτων μια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος της βιώσιμης μετακίνησης, καθώς οι απλοί πολίτες πρέπει να επιδιώκουν την αποφυγή του συνωστισμού – και αυτό με την υπάρχουσα κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς – ιδιαίτερα τις ώρες της αιχμής – είναι πρακτικά αδύνατον. Οπότε αυξημένο ειδικό βάρος αποκτούν τα προσωπικά μέσα μεταφοράς, όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα και σε κάποιο βαθμό τα πατίνια, ενώ και η χρήση του ηλεκτρικού ΙΧ είναι κάτι το επίσης επιθυμητό. Αν πάντως όλα πάνε καλά, του χρόνου θα μπορούμε πλέον να μιλάμε με μεγαλύτερη ένταση για την αξιοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, που τώρα καλούμαστε – επισήμως – να αποφύγουμε.

Υπό αυτό το πρίσμα το κάλεσμα που απευθύνει η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Adina Valean (στο βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω), είναι μάλλον άκαιρο, καθώς η ίδια θεωρεί ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν περάσει σε ένα νέο στάδιο που εξασφαλίζει άλλες συνθήκες υγιεινής

Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία μεγάλα τμήματα της πόλης κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ελληνικές διακρίσεις

Με βάση τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι κατά τόπους φορείς, απονέμονται κάθε χρόνο και τα βραβεία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας». Πέρυσι το πρώτο βραβείο για τους μικρότερους δήμους κατέκτησε η Καρδίτσα, που διοργάνωσε μια εβδομάδα – φεστιβάλ κινητικότητας, με τη συμμετοχή δεκάδων συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, μουσικών σχολείων, κυβερνητικών υπηρεσιών, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, αλλά και επιχειρήσεων.

Στους μεγαλύτερους σε μέγεθος δήμους νικητής αναδείχθηκε το Kruševac (Σερβία), που εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με την ισχυρή συμμετοχή των πολιτών και την πολιτική στήριξη που προσέφερε η δημοτική αρχή. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο δήμος διαμόρφωσε νέους ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, δημόσιες πλατείες, πάρκα, ένα δημόσιο γκαράζ, ενώ μετέτρεψε και αρκετά «φανάρια» (διασταυρώσεις με φωτεινούς σηματοδότες) σε κυκλικούς κόμβους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο αυτό ήταν και το Ρέθυμνο.

Εδώ μπορείτε να δείτε μήνυμα της Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ, Adina Valean, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας:

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031