Sto Timoni

Μία «ειδική» Vespa για τα 75-χρονα του δίκυκλου θρύλου

Με μια ειδική σειρά μοντέλων τιμά της 75η επέτειο της Vespa, η Piaggio. Πρόκειται για τη Vespa 75th, η οποία θα διατεθεί στην αγορά μόνο το 2021. Η Vespa 75th είναι διαθέσιμη στις εκδόσεις Primavera και GTS, σε αποκλειστικό χρωματισμό και με ειδικό φινίρισμα, νέα σέλλα και επιχρωμιωμένη σχάρα που φιλοξενεί μια ειδικά σχεδιασμένη τσάντα.

Από τις 23 Απριλίου 1946, την ημερομηνία που κατοχυρώθηκε η πατέντα, μέχρι το 2021: εβδομήντα πέντε χρόνια ιστορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, η Vespa επέβαλε το μοναδικό της στυλ στους δρόμους του κόσμου. Σε αυτή την περίοδο η Vespa δημιούργησε νέες τάσεις στην κοινωνία, τη μουσική και τη νεανική κουλτούρα, συνοδεύοντας την ανάπτυξη κρατών και ηπείρων. Εξελίχθηκε σε ένα διαχρονικό θρύλο, σε ένα σύμβολο του μοντέρνου τρόπου ζωής, σε ένα παράδειγμα Ιταλικού στυλ και τεχνολογίας.

Δώρο γενεθλίων

Για τον εορτασμό των 75ων γενεθλίων ενός πραγματικού παγκόσμιου συμβόλου, δημιουργήθηκε η ειδική σειρά μοντέλων Vespa 75th, η οποία αφορά στα μοντέλα Vespa Primavera (σε 50, 125 και 150 κ.εκ.) και Vespa GTS (σε 125 και 300 κ.εκ.). Η σειρά θα είναι διαθέσιμη από τον Μάρτιο και μόνο για το 2021. Είναι μια μοναδική σειρά, η οποία παρουσιάζεται παράλληλα, στον ιστότοπο VESPA.COM και στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της Vespa.

Το σώμα της Vespa 75th, όπως πάντα κατασκευασμένο από ατσάλι, είναι βαμμένο στο πρωτοεμφανιζόμενο, μεταλλικό κίτρινο χρώμα “Giallo 75th”. Εξελίχθηκε ειδικά για αυτή τη νέα σειρά, ως μια σύγχρονη ερμηνεία των τάσεων της μόδας, που κυριαρχούσαν τη δεκαετία του 1940. Αυτό το χρώμα εκφράζει την κληρονομιά, το καινοτόμο πνεύμα και το φινετσάτο στυλ της Vespa.

Στα πλαϊνά καπάκια και το μπροστινό φτερό εμφανίζεται ο αριθμός 75 με μια ελαφρώς σκούρα σκίαση, δημιουργώντας ένα κομψό εφέ διχρωμίας, το οποίο επαναλαμβάνεται στο μπροστινό μέρος του σκούτερ, με την παραδοσιακή “γραβάτα” να είναι βαμμένη στο ματ κίτρινο χρώμα “Giallo Pirite”.

 

Ο ειδικός εξοπλισμός της ειδικής Vespa 75th

Η ειδική αυτή έκδοση διαθέτει επίσης μια αποκλειστική σέλα από δέρμα νουμπούκ σε γκρι Grigio Fumo με κορδόνι, γκρι τροχούς με φινίρισμα σε στυλ διαμαντιού, καθώς και μια σειρά από επιχρωμιωμένες λεπτομέρειες, στις οποίες περιλαμβάνονται η διακόσμηση της γραβάτας, το έμβλημα στο μπροστινό φτερό, το περίβλημα του πίνακα οργάνων, το κάλυμμα του τελικού της εξάτμισης, οι καθρέπτες και, μόνο για το μοντέλο GTS, τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ του συνεπιβάτη.

Η οπίσθια σχάρα αποσκευών είναι ένα ακόμη από τα πολύ ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Vespa 75th και είναι επίσης επιχρωμιωμένη. Αποτελεί το σημείο προσαρμογής της στρογγυλής τσάντας, που μιμείται το σχήμα της θέσης της ρεζέρβας. Κατασκευασμένη από πολύ απαλό, βελουτέ δέρμα νουμπούκ, στην ίδια απόχρωση με τη σέλα, η τσάντα διαθέτει ιμάντα για μεταφορά στον ώμο, καθώς και κλιπ στη σχάρα με μηχανισμό γρήγορης απελευθέρωσης. Διαθέτει επίσης, αδιάβροχο κάλυμμα.

Όπως ισχύει για όλες τις ειδικές εκδόσεις Vespa, η σειρά αναγνωρίζεται από μια ειδική πλακέτα που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό της ποδιάς.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, η Vespa 75th διαθέτει τα καλύτερα από τον εξοπλισμό των μοντέλων Vespa: όλα τα μοντέλα αυτής της ειδικής έκδοσης με κινητήρα πάνω από 50 κ.εκ. είναι εφοδιασμένα με έγχρωμη οθόνη οργάνων 4.3” TFT, ενώ ο πλήρως ψηφιακός πίνακας παρέχει ευκολία στη χρήση των δυνατοτήτων του συστήματος Vespa MIA, που επιτρέπει την άμεση σύνδεση του οχήματος με smartphone.

Επιπλέον, για να τονιστεί η αποκλειστικότητα αυτής της ειδικής επετειακής σειράς, κάθε Vespa 75th διατίθεται με Welcome Kit, που περιλαμβάνει ένα κομψό ιταλικό 100% μεταξωτό φουλάρι με ζακάρ κατεργασία και χειροποίητα διακοσμητικά, μια κλασική ατσάλινη πλακέτα Vespa, ένα προσωποποιημένο Βιβλίο Κατόχου και οκτώ συλλεκτικές καρτ-ποστάλ, με εικόνες από τις οκτώ δεκαετίες ιστορίας της Vespa.

Ο θρύλος της Vespa

Σε 75 χρόνια ιστορίας (Η Piaggio κατοχύρωσε την πατέντα της στις 23 Απριλίου 1956) και με σχεδόν 19 εκατομμύρια οχήματα να κυκλοφορούν σε πέντε ηπείρους, η Vespa εξαπλώθηκε ταχύτατα και έδωσε νέα γοητεία στους δρόμους του κόσμου, ενώνοντας μέσω ενός μοναδικού πάθους, ένα ευρύ, ετερόκλητο σύνολο νέων ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Ως το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο όχημα, η Vespa έγινε ο κοινός σύνδεσμος μεταξύ γενεών και έχει χρησιμοποιηθεί από κάθε κοινωνική ομάδα, δημιουργώντας διάφορα πολιτιστικά φαινόμενα που έχουν σημαδέψει την κάθε εποχή και κοινωνία. Έφτασε στο σημείο να γίνει ο πρωταγωνιστής και το σημείο αναφοράς σε διάφορα περιβάλλοντα που έχει βρεθεί. Δημιούργησε συνήθειες και οδήγησε τις εξελίξεις στη μουσική και τη νεολαία. Συνόδευσε χώρες και ηπείρους στη διαδικασία ανάπτυξής τους και ήταν παρούσα στην περίοδο της οικονομικής τους άνθησης.

Τώρα, καθώς γιορτάζει αυτό το σημαντικό ορόσημο, η Vespa διανύει μια από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της μακράς ιστορίας της.

Από το 2004, όπου είχαν παραχθεί 58.000 οχήματα, η ανάπτυξη της Vespa είναι διαρκής και συναρπαστική. Περισσότερες από 100.000 μονάδες παράχθηκαν το 2006. Η παραγωγή έφτασε τις 180.000 μονάδες το 2017 και ξεπέρασε το ορόσημο των 200.000 μονάδων το 2018.

Την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από 1.800.000 νέα οχήματα Vespa έχουν παραχθεί και κυκλοφορήσει στους δρόμους, σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η Vespa ισχυροποιεί τη θέση της ως παγκόσμια μάρκα, ως πραγματικός πολίτης του κόσμου, με παραγωγή σε τρεις χώρες: Pontedera (Ιταλία), το εργοστάσιο που κατασκευάζονται αδιάκοπα τα οχήματα Vespa από το 1946, με παραγωγή που προορίζεται για την Ευρώπη και της αγορές της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής. Vinh Phuc, στο Βιετνάμ, το οποίο εξυπηρετεί την τοπική αγορά και την Άπω Ανατολή. Τον Απρίλιο του 2012 εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο εργοστάσιο Baramati στην Ινδία, το οποίο κατασκευάζει οχήματα Vespa για την τοπική αγορά.

Πηγή: Piaggio Hellas

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031