Sto Timoni

Mercedes EQ Power: 20 plug in υβριδικά μέχρι το τέλος του 2020

Συνεχίζει να εξελίσσει τη γκάμα των plug-in hybrid μοντέλων της η Mercedes-Benz και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει στην αγορά περισσότερα από 20 μοντέλα του τύπου αυτού. Πρόκειται για εκδόσεις μοντέλων με τεχνολογία EQ Power που καλύπτουν πρακτικά όλο το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας, από την A-Class έως την S-Class και από την GLA έως την GLE.

Αυξάνοντας τον αριθμό των μοντέλων της με τεχνολογία plug-in-hybrid, η Mercedes-Benz απευθύνεται σε μία ευρεία βάση καταναλωτών. Τα επαναφορτιζόμενο υβριδικά (plug-in hybrid) οχήματα προσφέρουν τη δυνατότητα κίνησης σε αστικές περιοχές μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα και συνεπώς με μηδενικές εκπομπές.

Τέτοια είναι και τα μοντέλα με τεχνολογία EQ Power της Mercedes: διαθέτουν σύστημα μετάδοσης κίνησης που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα και έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης οι οποίοι λειτουργούν είτε ταυτόχρονα είτε μεμονωμένα. Έτσι, προσφέρουν τη δυνατότητα της ηλεκτροκίνησης – χωρίς όμως να εξαρτώνται απόλυτα από τις υποδομές φόρτισης. Η Mercedes-Benz επεκτείνει συστηματικά τη γκάμα των plug-in-hybrid μοντέλων της και πρόκειται να διαθέτει περισσότερες από 20 εκδόσεις μοντέλων έως το τέλος του έτους – από A-Class έως S-Class και από GLA έως GLE.

“Η τεχνολογία των Plug-in hybrid ενσωματώνει τα καλύτερα των δύο κόσμων. Στην πόλη, λειτουργούν μόνο ηλεκτρικά, ενώ σε μεγαλύτερες αποστάσεις επωφελούνται από την αυτονομία των κινητήρων εσωτερικής καύσης,” εξηγεί ο Dr. Torsten Eder, Chief Engineer Mercedes-Benz Drivetrains.

Έξι compact μοντέλα με ηλεκτρική αυτονομία άνω των 70 χλμ.

Στην compact κατηγορία, η Mercedes-Benz προσφέρει ήδη από μία έκδοση plug-in hybrid για τις A-Class, A-Class Saloon, B-Class, CLA, CLA Shooting Brake και GLA, με σύστημα κίνησης που περιλαμβάνει έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρας 1.33 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα 75 kW με συνδυασμένη ισχύ 160 kW (218 hp) και μέγιστη ροπή 450 Νm. Μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος η απόδοση της μέγιστης ροπής του ηλεκτροκινητήρα από στάση, κατά την εκκίνηση, γεγονός που επιτρέπει στις compact plug-in hybrid Mercedes να διακρίνονται και για τις επιδόσεις τους.

Mercedes A 250e

H Mercedes A 250 e ολοκληρώνει τη γνωστή επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή κατανάλωση: μεικτή κατανάλωση καυσίμου 1,6-1,4 l/100 km, μεικτές εκπομπές CO2 36–32 g/km, κατανάλωση ενέργειας συνδ. 15,3–14,8 kWh/100 km. Από την άλλη, με αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα, μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα 140 km/h και να κινηθεί στον αυτοκινητόδρομο εντός των ορίων ταχύτητας των περισσότερων χωρών χωρίς τη χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Mercedes-Benz A 250 e

Η ηλεκτρική αυτονομία υπερβαίνει τα 70 χιλιόμετρα (NEDC). Η μπαταρία ιόντων λιθίου, με συνολική χωρητικότητα 15,6 kWh μπορεί να φορτιστεί είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είτε με συνεχές (DC). Σε ένα wallbox 7,4 kW (AC), και με το προαιρετικό σύστημα οχήματος εναλλασσόμενου ρεύματος (OBC – On-Board Charger), η φόρτιση από 10 έως 100% (State of Charge) διαρκεί περίπου 1 ώρα 45 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή DC έως 24 kW και το προαιρετικό σύστημα οχήματος φόρτισης συνεχούς ρεύματος έως 24 kW, χρειάζονται περίπου 25 λεπτά για να «φτάσει» η μπαταρία από το 10 στο 80% της χωρητικότητάς της.

Για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή χωρητικότητα του χώρου αποσκευών σε σύγκριση με τα συμβατικά αντίστοιχα μοντέλα, η εξάτμιση έχει τοποθετηθεί κεντρικά κάτω από το δάπεδο του οχήματος ενώ η πίσω απόληξη του σιγαστήρα βρίσκεται στο κεντρικό τούνελ. Η ενσωμάτωση της δεξαμενής καυσίμου στο χώρο του άξονα δημιουργεί επιπλέον χώρο κάτω από το πίσω κάθισμα για την μπαταρία υψηλής τάσης.

EQ Power στη μεσαία και τη μεγάλη κατηγορία, με ηλεκτρική αυτονομία έως 100 χλμ.

Tα μοντέλα EQ Power, από τη C-Class έως την S-Class και από τη GLC έως τη GLE διαθέτουν ηλεκτροκινητήρα με μέγιστη ισχύ 90 kW και ροπή 440 Nm και στη λειτουργία αμιγούς ηλεκτροκίνησης μπορούν να αναπτύξουν τελική ταχύτητα 130 km/h.

Mercedes Benz E 300 e (μεικτή κατανάλωση καυσίμου 1.9-1.6 l/100 km, μεικτές εκπομπές CO₂ 44-42 g/km, μεικτή κατανάλωση ενέργειας 18.5-16.1 kWh/100 km). 

Ενώ στην περίπτωση της GLE 350 de 4MATIC (μεικτή κατανάλωση καυσίμου 1,3–1,1 l/100 km, μεικτές εκπομπές CO2 34-29 g/km, μεικτή κατανάλωση ενέργειας 28,7–25,4 kWh/100 km) η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 100 kW και η τελική ταχύτητα τα 160 km/h.

Στη νέα γκάμα της E-Class, η Mercedes-Benz προσφέρει επτά διαφορετικά plug-in hybrid μοντέλα (λιμουζίνες και στέισον-βάγκον), με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου και κίνηση στους πίσω ή και στους 4 τροχούς. H ηλεκτρική αυτονομία των C- Class, E- Class και S-Class είναι περίπου 50 χιλιόμετρα (NEDC), ενώ η GLE προσφέρει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα (NEDC). Ιδιαίτερα σημαντική για την αύξηση της ηλεκτρικής αυτονομίας είναι η αυξημένη ονομαστική χωρητικότητα της μπαταρίας 13,5 kWh. Ενώ η μπαταρία της GLE μπορεί να αποθηκεύσει έως και 31,2 kWh.

Σε ένα wallbox με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), μια άδεια μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως στο σπίτι σε περίπου 1,5 ώρα (GLE: 3 ώρες 15 λεπτά).

ECO Assist: στρατηγική οδήγησης για αύξηση οικονομίας

Για να διασφαλιστεί ότι ο χρόνος μεταξύ των φορτίσεων είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος και ο χρόνος φόρτισης όσο το δυνατόν συντομότερος, στα μοντέλα EQ Power το ηλεκτρονικό σύστημα ECO Assist βοηθά τον οδηγό να οδηγεί αποτελεσματικά με μια έξυπνη στρατηγική λειτουργίας που καθορίζεται βάσει της διαδρομής. Αναγνωρίζει και προτείνει τις ενότητες της διαδρομής που ταιριάζουν καλύτερα με την ηλεκτροκίνηση ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως δεδομένα πλοήγησης, περιορισμοί ταχύτητας, συνθήκες κυκλοφορίας κ.ά. Οι οδηγοί που ακολουθούν με συνέπεια τις συμβουλές του ECO Assist μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση έως και 5%.

Die intelligente Betriebsstrategie: Besser Stromern: Die intelligente, streckenbasierte Betriebsstrategie sieht den elektrischen Fahrmodus für die jeweils sinnvollsten Streckenabschnitte vor. Sie berücksichtigt unter anderem Navigationsdaten, Topografie, Geschwindigkeitsvorschriften und die Verkehrsverhältnisse für die gesamte geplante Route. Der ECO Assistent coacht den Fahrer und hilft beim Kraftstoffsparen.
The intelligent operating strategy: Better electric performance The intelligent, route-based operating stra tegy activates the electric driving mode where this is most appropriate for the route. For example, it takes into account navigation data, topography, speed limits and the traffic conditions for the entire planned route. The ECO Assistant coaches the driver and helps to save fuel.

Mercedes me Charge: φορτίζοντας παντού και εύκολα

Οι οδηγοί μίας Mercedes-Benz EQC ή ενός μοντέλου plug-in-Hybrid, μέσω της υπηρεσίας Mercedes me Charge έχουν πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα φόρτισης στον κόσμο με περισσότερους από 300 διαφορετικούς διαχειριστές δημόσιων σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη (σε πόλεις, χώρους στάθμευσης, αυτοκινητόδρομους, εμπορικά κέντρα κ.λπ.). Στην Ελλάδα με τη χρήση μιας κάρτας RFID, η πρόσβαση στα σημεία φόρτισης είναι εύκολη και πρακτική. Χωρίς την ανάγκη σύναψης διαφορετικών συμβολαίων με τους εκάστοτε παρόχους ή την επαναλαμβανόμενη ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη, οι πελάτες επωφελούνται από την ενσωματωμένη λειτουργία πληρωμής, καταχωρώντας μόνο μία φορά τον τρόπο πληρωμής. Έτσι, η χρέωση γίνεται αυτόματα κάθε φορά που φορτίζει το όχημα. Οι εκάστοτε χρεώσεις αποστέλλονται μηνιαία, σε μια σαφή αναλυτική κατάσταση. O πελάτης μπορεί να ενεργοποιήσει άνετα την υπηρεσία Mercedes me Charge στο Mercedes me Portal.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930