Sto Timoni

BMW eDrive Zones: αυτόματη ηλεκτροκίνηση

Την πλήρη αξιοποίηση των οικολογικών δυνατοτήτων  των Plug-in Hybrid μοντέλων της επιδιώκει η BMW παρουσιάζοντας την υπηρεσία BMW eDrive Zones. H υπηρεσία αυτή ενεργοποιεί αυτομάτως το πέρασμά στο ηλεκτρικό πρόγραμμα λειτουργίας όταν αντιληφθεί ότι το αυτοκίνητο μπαίνει σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως περιβαλλοντική, π.χ. στα εμπορικά ή ιστορικά κέντρα μεγάλων πόλεων ή σε περιοχές που ισχύει κάποιος περιορισμός της κυκλοφορίας. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, έχουμε αυτομάτως οδήγηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων δηλαδή κίνηση αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα του οχήματος. Ήδη η υπηρεσία BMW eDrive Zones είναι διαθέσιμη σε αρκετά από τα plug-in υβριδικά μοντέλα της εταιρίας και έχει εφαρμογή σε περίπου 80 ευρωπαϊκές πόλεις.

Πέραν αυτού, οι Γερμανοί αποφάσισαν να δώσουν κάποια επιπλέον κίνητρα για τη χρήση του ηλεκτρικού προγράμματος λειτουργίας από τους πελάτες τους. Έτσι προέκυψε το πρόγραμμα πιστότητας BMW Points, το οποίο θα λανσαριστεί αργότερα μέσα στη χρονιά. Με αυτό, οι οδηγοί των plug-in υβριδικών μοντέλων BMW θα απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια μέσω ενός συστήματος επιβράβευσης με πόντους, για κάθε χιλιόμετρο που θα διανύεται με ηλεκτροκίνηση. Ενώ μέσα σε μία eDrive Zone, οι πόντοι θα διπλασιάζονται.  Συγκεντρώνοντας έναν ικανό αριθμό πόντων, οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με ελκυστικά δώρα, όπως δωρεάν φόρτιση της υπηρεσίας BMW Charging.

Σημειώστε ότι η νέα αυτή υπηρεσία συνδυάζει την τεχνογνωσία του BMW Group στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και της ψηφιοποίησης, οι οποίοι αποτελούν τμήμα του «πακέτου» καινοτομίας D+ACES (Design, Automated Driving, Connectivity, Electrification και Services) – τον πυλώνα της εταιρικής στρατηγικής NUMBER ONE > NEXT.

Περισσότερες – τεχνικές – λεπτομέρειες σχετικά με την υπηρεσία BMW eDrive Zones διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου:

Η ευφυής δικτύωση αυξάνει το ποσοστό χρήσης ηλεκτροκίνησης.

Η ανάπτυξη της υπηρεσίας BMW eDrive Zones βασίζεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του BMW Group που εφαρμόστηκε στην Ολλανδική πόλη Rotterdam με το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Εκεί, 50 οδηγοί plug-in υβριδικών μοντέλων απέκτησαν πρόσβαση στις συντεταγμένες GPS ορισμένων περιοχών στο κέντρο της πόλης μέσω ειδικής εφαρμογής. Κάθε φορά που εισέρχονταν σε αυτή την περιοχή, η εφαρμογή τους ζητούσε να επιλέξουν το πρόγραμμα αμιγούς ηλεκτροκίνησης MAX eDrive. Μετά από λίγους μόλις μήνες, ήταν εμφανές ότι οι οδηγοί που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα είχαν καλύψει περίπου το 90% όλων των διαδρομών στην eDrive Zone Rotterdam αμιγώς με ηλεκτροκίνηση.

Η υπηρεσία BMW eDrive Zones χρησιμοποιεί τεχνολογία geofencing μέσω GPS. Η αλλαγή στο αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα οδήγησης είναι αυτόματη. Όταν η υπηρεσία είναι ενεργοποιημένη, κάθε διαθέσιμη eDrive Zone στο χάρτη πλοήγησης επισημαίνεται στην Οθόνη Ελέγχου. Εκεί εμφανίζεται επίσης μία ειδοποίηση ότι το όχημα αλλάζει αυτόματα σε ELECTRIC mode μόλις φτάσει σε μία eDrive Zone. Το plug-in υβριδικό όχημα λειτουργεί με μηδενικούς ρύπους, όσο διάστημα το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης το επιτρέπει εντός της eDrive zone. Εάν τα αποθέματα ενέργειας εξαντληθούν, τότε η ενεργοποίηση του κινητήρα καύσης ομοίως εμφανίζεται στο Control Display.

Η υπηρεσία BMW eDrive Zones διατίθεται τώρα σε όλες τις εκδόσεις των BMW plug-in-hybrid μοντέλων BMW 745e, BMW X5 xDrive45e και BMW 330e. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31