Sto Timoni

O diesel κάνει θαύματα! Opel Mokka 1.5 Diesel 110 hp (δοκιμή)

Σπορ σε εμφάνιση και σπορ σε αίσθηση το ομολογουμένως όμορφα μοντέρνο μικρό SUV της Opel δίνει τον καλύτερο εαυτό του στην έκδοση με τον turbodiesel του 1,5 λίτρου. Το Opel Mokka 1.5 Diesel 110 hp προσφέρει όχι μόνο την πολύ καλή οδική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει συνολικά το μοντέλο, αλλά και ασυναγώνιστα χαμηλή κατανάλωση, τη στιγμή που σου επιτρέπει να κινείσαι σβέλτα, με χαρακτηριστική άνεση.

Κάθε φορά που οδηγούμε ένα πετρελαιοκίνητο μοντέλο, όπως το Opel Mokka 1.5 Diesel, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις παρακάτω σκέψεις: έχοντας φτάσει σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εξέλιξης οι κινητήρες diesel εξακολουθούν και στις μέρες μας να προσφέρουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους, προσφέροντας αφενός ευχαρίστηση στον οδηγό που απολαμβάνει το λεγόμενο «τράβηγμα» με πολύ λίγο γκάζι και χαμηλές στροφές, και αφετέρου την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, που αποτελούσε ανέκαθεν βασικό τους προσόν και τους καθιστούσε εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν συχνά ταξίδια ή για όσους πραγματοποιούν καθημερινά μεγάλες διαδρομές. Είναι λοιπόν τουλάχιστον άδικο να βρίσκονται σχεδόν υπό διωγμό, στο όνομα μάλιστα του περιορισμού των εκπομπών CO2, όταν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ρυπαίνουν τελικά λιγότερο!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονου πετρελαιοκίνητου SUV, το Opel Mokka 1.5 Diesel S/S 110hp που δοκιμάσαμε πρόσφατα και το οποίο προσφέρει, πέραν της χαμηλής κατανάλωσης και του «ροπάτου» κινητήρα, ιδιαίτερα «ενδιαφέροντα» δυναμικά χαρακτηριστικά, με σπορ θα λέγαμε αποχρώσεις.

Opel Mokka: το μοντέρνα όμορφο SUV

Ενδεχομένως κάποιες φωτογραφίες να αδικούν το νέο Opel Mokka, το SUV της νέας σχεδιαστικής εποχής της OPEL, το οποίο είναι ταυτοχρόνως και όμορφο, και μοντέρνο, ενώ καταφέρνει να βγάζει και αυτό το σπορ χαρακτήρα – που τελικά δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική, αλλά επεκτείνεται και σε αυτό που εισπράττεις όταν το οδηγείς. Παρόλο λοιπόν που βασίζεται σε μία πλατφόρμα που μοιράζονται ακόμα δύο SUV μοντέλα της πάλαι ποτέ PSA (Peugeot-Citroen) και νυν Stellantis, το Mokka έχει ένα εντελώς δικό του χαρακτήρα. Θα τολμούσαμε μάλιστα να πούμε ότι είναι σχετικά ασυνήθιστο για Opel αυτό που εισπράττεις από το σημερινό Mokka, καθώς η γερμανική εταιρία μας είχε συνηθίσει σε κάποιος πιο συμβατικές προτάσεις.

Χαρακτήρας που σε κερδίζει

Το νέο Opel Mokka αποπνέει μια διαφορετική αύρα – με την οποία δεν αργεί να κερδίσει τον οδηγό του – αφού προσφέρει μία ιδιαίτερη αίσθηση και χάρη στο τιμόνι του, αλλά και με το όλο το «στήσιμό» του, και με τα δυνατά του φρένα. Επιπλέον, στην περίπτωση του πετρελαιοκίνητου μοντέλου (Opel Mokka 1.5 Diesel S/S, 110hp) που οδηγήσαμε προσφέρει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: και γρήγορες επιταχύνσεις, και χαμηλή κατανάλωση συνδυασμένες με αυξημένη ροπή. Και είναι το δυνατό «τράβηγμα» από τις χαμηλές στροφές που χαρακτηρίζει αυτόν τον πολύ επιτυχημένο diesel «πασπαρτού» που τοποθετείται σε ένα μεγάλο πλήθος μοντέλων της Stellantis που σε διευκολύνει στην καθημερινότητα, επιτρέποντάς σου να κινείσαι γρήγορα με λιγότερο γκάζι. Στο ίδιο μήκος κύματος και το εύχρηστο 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο που δεν προβληματίζει, ενώ τα φρένα είναι δυνατά και αποτελεσματικά.

Σημειώστε ότι στον ανοιχτό δρόμο η κατανάλωση είναι αρκετά κάτω από τα 6,0 λίτρα/100 χλμ. ενώ στις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη – και εφόσον στη ζωή σας υπάρχουν και συχνά μποτιλιαρίσματα, θα δείτε να ανεβαίνει ελαφρά πάνω από το όριο αυτό. Κάτι που συνεπάγεται ένα συγκεκριμένο οικονομικό όφελος.

Χωροταξικά

Από κει και πέρα ο οδηγός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ταμπλό που είναι με ευχάριστο τρόπο στραμμένο προς αυτόν, έχοντας μπροστά του ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων με πολύ προσεγμένη διάταξη και αυξημένη αναγνωσιμότητα, ενώ στα δεξιά του, στο κέντρο του ταμπλό, έχει την οθόνη αφής του infotainment που αναπόφευκτα χρησιμεύει για το χειρισμό μίας σειρά συστημάτων του αυτοκινήτου.

Και μπορεί η εργονομία της συγκεκριμένης οθόνης να μην είναι άψογη, όμως τελικά η συνολική εργονομία δεν είναι κακή, αφού – ευτυχώς – υπάρχουν χωριστοί διακόπτες για τη ρύθμιση του κλιματισμού, οπότε δεν πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσεις την εν λόγω οθόνη για να αλλάξεις κάποια ρύθμιση. Από την άλλη, η διάταξη των αεραγωγών θα μπορούσε να είναι καλύτερη – θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία μικρή εργονομική αστοχία των Γερμανών. Σε γενικές γραμμές πάντως το εσωτερικό διαθέτει αρκετές θήκες για μικροπράγματα ούτως ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα του οδηγού και των επιβατών.

Επιστρέφοντας τώρα στο όμορφο design του νέου Opel Mokka είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε σε μια «παρενέργεια» που προκύπτει από αυτό: το κουπέ προφίλ του Mokka (ιδιαιτέρως η κεκλιμένη γραμμή της οροφής) έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίζεται κάπως ο χώρος για τους πίσω επιβάτες (οι ψηλοί έχουν ένα θέμα κατά την είσοδο/έξοδό τους από το πίσω κάθισμα) και ακόμα περισσότερο το πορτμπαγκάζ, η χωρητικότητα του οποίου κυμαίνεται κάτω από το μέσο όρο της κατηγορίας. Προφανώς, λοιπόν, δεν είναι οι χώροι το βασικό «ατού» του Opel Mokka, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οικογενειακό μεταφορικό μέσο. Με την προϋπόθεση ο αγοραστής να μην έχει την απαίτηση να χωρέσουν σε αυτό οι ανησυχίες των πολυήμερων διακοπών, μαζί με τον εξοπλισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων και την «προίκα» δύο μωρών – και ο νοών νοείτω… Σημειώστε πάντως ότι το πορτμπαγκάζ διαθέτει διπλό “πάτο” με ένα ειδικό ράφι να δημιουργεί επίπεδο χώρο φόρτωσης όταν πέσουν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων.

Δείτε εδώ την αναλυτική περιγραφή, τον εξοπλισμό και τον πλήρη τιμοκατάλογο όλων των εκδόσεων του Opel Mokka

Εν κατακλείδι…

…θα λέγαμε ότι το πολύ όμορφο και ιδιαίτερα ευχάριστο στην οδήγηση Opel Mokka 1.5 Diesel S/S 110hp είναι σίγουρα μία επιλογή που θα την βρουν ενδιαφέρουσα πολλοί οδηγοί/υποψήφιοι αγοραστές με διαφορετικές προτεραιότητες, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα γοητευθούν από το ιδιαίτερο design του, ενώ άλλοι θα ενθουσιαστούν από την αίσθηση που το αυτοκίνητο προσφέρει στον οδηγό του. Ενώ κάποιοι ακόμα θα σταθούν κυρίως στο – καθ’ όλα αντικειμενικό & αναμφισβήτητο – προσόν της πετρελαιοκίνησης (που πάει “πακέτο” με τη χαμηλή κατανάλωση), που δυστυχώς δείχνει να πέφτει θύμα του στρατηγικού σχεδιασμού κάποιων αυτοκινητοβιομηχανιών, με αποτέλεσμα την προσφορά λιγότερων μοντέλων με diesel στην αγορά. Και πρέπει να πούμε ότι οι πετρελαιοκινητήρες είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτοκίνητα που θεωρητικά αγοράζονται για πολλές αποδράσεις όπως τα SUV, όπως δηλαδή το Opel Mokka.

Σημειώστε ότι ο Opel Mokka προσφέρεται με 5 χρόνια εγγύηση και 5 χρόνια δωρεάν service. Ενώ στην ιστοσελίδα της η ελληνική αντιπροσωπεία μας ενημερώνει ότι προσφέρει και εγγύηση τιμής.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Opel Mokka 1.5 Diesel S/S, 110hp
Κινητήρας: 1499 cm3
Ισχύς (PS / rpm): 110 / 3500
0-100 km/h: 10,8’’
Ταχύτητα: 190 km/h
Κατανάλωση: 4,5 – 4,3 l/100 km
Εκπομπές CO2: 118 – 114 g/km
M x Π x Y: 4.151 X 1.791 X 1.534 mm
Πορτμπαγκάζ: 350 λίτρα
Τιμή:** € 26.900
*Τυποποιημένη, συνδυασμένος κύκλος, σε λίτρα / 100 χλμ.

**Τιμή της βασικής  έκδοσης Edition. H διχρωμία χρεώνεται επιπλέον.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031