Sto Timoni

Toyota Aygo X prologue: το εντυπωσιακό μέλλον των μικρών αυτοκινήτων 

Aυτό που η Toyota ονομάζει “πρόλογο” του νέου Aygo – το οποίο αναμένεται να λανσαριστεί στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2022 – είναι ένα απίστευτα εντυπωσιακό μικρό αυτοκίνητο πόλης (δηλαδή μίνι) με σαφή τα χαρακτηριστικά του Crossover, προορισμένο να μπορεί να πηγαίνει παντού και να κάνει τα πάντα. Και να αρέσει φυσικά…

Το γεγονός ότι το πρωτότυπο που βλέπετε στις φωτογραφίες σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Ευρωπαϊκό κέντρο design της Toyota, στην Κυανή ακτή, κατά κύριο λόγο από Ευρωπαίους, λέει πολλά είναι. Προφανώς ένα αυτοκίνητο πού για την πορεία του στην αγορά επενδύει πολλά στο κομμάτι της σχεδίασης. Μία σχεδίαση που εύκολα μπορεί κανείς να πει ότι θυμίζει ένα όχημα που πρόκειται να κυκλοφορήσει στη Σελήνη και όχι ένα ταπεινό αυτοκίνητο πόλης.

Στην Πρώτη λοιπόν επίσημη διαδικτυακή παρουσίαση του μοντέλου είδαμε να μιλούν τόσο ο διευθυντής στο σχεδιαστικού κέντρου της Toyota, όσο και οι βασικοί συντελεστές του έργου, εξηγώντας μας τον τρόπο που προσέγγισαν το Aygo X prologue. Aπό κει και πέρα οι φωτογραφίες λένε πολλά…

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί καμία λεπτομέρεια σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Mπορούμε να υποθέσουμε ότι θα δούμε ενδεχομένως και κάποιο υβριδικό σύστημα κίνησης ή μπορεί να παραμείνουμε και σε αυτόν τον κινητήρα που με επιτυχία χρησιμοποιεί σήμερα το Aygo.

Σημειώνουμε πάντως ότι μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου μας προκάλεσαν εντύπωση οι δύο action cam που έχει το αυτοκίνητο, από μία σε κάθε εξωτερικό καθρέφτη! Προφανώς έχουμε πολύ περισσότερα να δούμε όταν η Toyota θα μας αποκαλύψει το εσωτερικό του αυτοκινήτου – και μαζί βέβαια με αυτό και τα στοιχεία του τεχνολογικού εξοπλισμού που θα το συνοδεύουν.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ενδεικτικά αποσπάσματα από την ανακοίνωση της Toyota

Η πρόκληση για τους σχεδιαστές ήταν να δουν τη μικρή κατηγορία με φρέσκια ματιά. Να προσδιορίσουν και να φανταστούν τι μπορεί αυτή να σημαίνει Α για τους Ευρωπαίους πελάτες, ικανοποιώντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Αλλά και να αποδείξουν ότι αυτοκίνητα που κατά παράδοση αποκαλούνται ‘entry level’ μπορούν να ξεχωρίσουν με μία τολμηρή σχεδίαση.

“Με το Aygo X prologue. πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι ένα μικρό αυτοκίνητο μπορεί να είναι τολμηρό και συναρπαστικό”.
(Ken Billes, Assistant Chief Designer ED2).

Με σημείο αναφοράς ένα εμβληματικό σε σχεδίαση αυτοκίνητο

Από το 2005 που κυκλοφόρησε, το Aygo, το πιο προσιτό μοντέλο της Toyota, έχει γοητεύσει πελάτες με νεανική και μοντέρνα νοοτροπία χάρη στον παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό χαρακτήρα του.

«Ο διασκεδαστικός και παιχνιδιάρικος χαρακτήρας ήταν πάντα στην καρδιά του Aygo. Τώρα, προσθέσαμε στο DNA μια επιπλέον δόση ζωντάνιας»
(Lance Scott, Design Director ED2).

Φέρνοντας περισσότερη σπιρτάδα στην κατηγορία

Το όνομα Aygo ανέκαθεν συμβόλιζε την προσωπική ελευθερία και την κινητικότητα. Με το Augo X prologue στο όλο μίγμα προστίθεται και μία πικάντικη νότα. Είναι εξίσου διασκεδαστικό διαθέτοντας τώρα περισσότερο νεύρο. Από κάθε γωνία, εκφράζει τον χαρακτήριζα του, με μια δυνατή προσωπικότητα και πιο ισχυρή παρουσία. Αυξάνοντας το μέγεθος των τροχών, ο οδηγός απολαμβάνει μια πιο ψηλή θέση οδήγησης για καλύτερη ορατότητα, καθώς και βελτιωμένη απόσταση από το έδαφος για να αντιμετωπίσει αναπάντεχα εμπόδια του δρόμου.

Η χρήση διχρωμίας ήταν μια πρόσθετη πρόσκληση ώστε να μεταφερθούν οι χρωματικές ισορροπίες σε άλλο επίπεδο. Στο Aygo X prologue, το χρώμα έχει περάσει σε νέα διάσταση με την ενσωμάτωση μιας διακριτικής μπλε μεταλλικής νιφάδας στο μίγμα των χρωμάτων. Το εκθαμβωτικό αποτέλεσμα που προκύπτει δικαιώνει πλήρως το όνομά του “Sparkling Chli Red”.

“Είμαι πελάτης όπως και σχεδιαστής. Έτσι, βοήθησα στο σχεδιασμό του Aygo X prologue ώστε είναι το αυτοκίνητο που θα ήθελα… για μένα”
(Momoko Otawara, Colour Material & Finishing Designer ED2)

Δουλεύοντας μαζί διαφορετικά, και καλύτερα

Το δύσκολο έργο της δημιουργίας του Aygo X prologue υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν η τέλεια δοκιμασία για τις ευέλικτες διαδικασίες και μεθόδους σχεδιασμού που υιοθετεί το στούντιο ED2.

Μαζί ή από απόσταση, η ομάδα σχεδιασμού του στούντιο ED2 λειτούργησε απρόσκοπτα – από τα πρώτα σκίτσα στο χαρτί, την ψηφιακή μοντελοποίηση, τις προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας και τις τρισδιάστατες απεικονίσεις, έως τη δημιουργία του τελικού αυτοκινήτου.

Σχεδιασμένο στην Ευρώπη, για τους Ευρωπαίους

“Όλοι αξίζουν ένα cool αυτοκίνητο. Όταν κοιτάζω το Aygo X prologue είμαι πολύ περήφανος που η ομάδα του στούντιο ED2 δημιούργησε ακριβώς αυτό. Νιώθω ενθουσιασμένος που προβλέπω να φέρνει την επανάσταση στην κατηγορία”
(Ian Cartabiano, President ED2).

Το Aygo X prologue αποτελεί μια τολμηρή απόδειξη του πόσες δυνατότητες μπορεί να προσφέρει ένα μικρό αυτοκίνητο. Με αυτόν τον ‘πρόλογο’, η Toyota επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο η κατηγορία Α μπορεί να καταστεί συναρπαστική.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031