Sto Timoni

Hyundai Mobis: 1,1 δις δολάρια επένδυση στο υδρογόνο

Μεγάλη επένδυση στο υδρογόνο από τη Hyundai Mobis που με 1,1 δις δολάρια και δύο νέα εργοστάσια θα αναδειχθεί στον κορυφαίο, από άποψη παραγωγικής δυνατότητας, κατασκευαστή κυψελών υδρογόνου (hydrogen fuel cells) στον κόσμο.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2021, η Hyundai Mobis πραγματοποίησε την επίσημη έναρξη των εργασιών για το νέο εργοστάσιο που θα παράγει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στο Βιομηχανικό Συγκρότημα στη Cheongna International City του Incheon. Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο της κορεατικής κυβέρνησης, αφού στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Moon Jae-in και ο αντιπρόεδρός της Hong Nam-ki.

Η Hyundai Mobis ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (1,3 τρισεκατομμύρια γουόν [KRW]) στα δύο αυτά εργοστάσια. Τα νέα εργοστάσια θα ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Όταν λειτουργήσουν πλήρως, οι εγκαταστάσεις αναμένεται να παράγουν 100.000 κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ετησίως.

Η Hyundai Mobis θα διαθέτει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα κυψελών καυσίμου παγκοσμίως και αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον παγκόσμια δράση για  υδρογονοκίνηση με την προσθήκη νέων μονάδων παραγωγής. Στόχος της Hyundai Mobis είναι να έχει σε λειτουργία συνολικά τρεις μονάδες παραγωγής κυψελών καυσίμου. Το 2018, η εταιρεία έγινε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που δημιούργησε ένα πλήρες σύστημα παραγωγής συστοιχιών κυψελών καυσίμου καθώς και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στο Chungju. Το εργοστάσιο στο Chungju είναι ικανό να παράγει περίπου 23.000 συστημάτων κυψελών υδρογόνου ετησίως.

  • Στο Incheon, δυτικά της Σεούλ και της Ulsan τα εργοστάσια θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στο 2ο εξάμηνο του 2023 με ετήσια δυνατότητα παραγωγής 100.000 συστημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου
  • Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε δυνατότητα παραγωγής κυψελών καυσίμου εγκατάσταση στον κόσμο και θα βοηθήσει τη Hyundai Mobis να διαφοροποιηθεί και να εισέλθει στον κλάδο των μηχανημάτων κατασκευών έργων και εξοπλισμού logistics

«Παρά την αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη επένδυση για να εξασφαλίσουμε κορυφαία ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια βιομηχανία κυψελών καυσίμου. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε εγκαταστάσεις και να ενισχύουμε το κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου καθώς και να επεκτείνουμε το οικοσύστημα» δήλωσε ο κ. Sung Hwan Cho, President και CEO της Hyundai Mobis.

Με την ολοκλήρωση των νέων εργοστασίων, η Hyundai Mobis σχεδιάζει να επεκτείνει τις γραμμές παραγωγής της που εφαρμόζουν συστήματα κυψελών καυσίμου και να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες υδρογόνου. Τα περισσότερα συστήματα κυψελών καυσίμου που παράγονται από τη Hyundai Mobis χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου (Fuel Cells Electric Vehicles – FCEVs), αλλά η εταιρεία αναμένεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς, όπως μηχανήματα κατασκευών έργων και εξοπλισμό Logistics.

Το περασμένο έτος, η Hyundai Mobis παρουσίασε συστήματα τροφοδοσίας (παροχής ενέργειας) κυψελών καυσίμου για υδρογοκίνητα περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα, επεκτείνοντας τις δυνατότητές της στον κλάδο των μηχανημάτων κατασκευών έργων. Τα συστήματα παροχής ενέργειας από υδρογόνο που χρησιμοποιούνται στα περονοφόρα ανυψωτικά είναι, κατά κάποιον τρόπο, γεννήτριες, συστήματα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από μόνες τους, συνδυάζοντας μια συστοιχία κυψελών καυσίμου, μια δεξαμενή υδρογόνου και ένα σύστημα ψύξης.

Σήμερα η εταιρεία εξελίσσει συστήματα fuel cells για εκσκαφείς και σχεδιάζει να διευρύνει τα συστήματα κυψελών καυσίμου σε μικρά ιπτάμενα οχήματα. Πρέπει δε να θυμήσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Hyundai απασχολεί την ειδησεογραφία με την ενασχόλησή της με το υδρογόνο.

Σχετικά με την Hyundai Motor Europe

Η Hyundai Motor Europe HQ ιδρύθηκε το 2000 με κεντρικά γραφεία στο Offenbach της Γερμανίας. Διαθέτει οχήματα σε 40 ευρωπαϊκές χώρες μέσω 3.000 καταστημάτων με μερίδιο αγοράς 3,6% το 2020 (στοιχεία ACEA). Το 75% των οχημάτων Hyundai που πωλούνται στην Ευρώπη είναι μοντέλα σχεδιασμένα, ανεπτυγμένα, δοκιμασμένα και κατασκευασμένα στην Ευρώπη για να καλύψουν τις ανάγκες των Ευρωπαίων πελατών, που εξυπηρετούνται από την εκτεταμένη ευρωπαϊκή υποδομή της εταιρείας. Αυτό περιλαμβάνει δύο εργοστάσια στην Τσεχική Δημοκρατία και την Τουρκία.

Μέχρι το τέλος του 2020, η Hyundai θα προσφέρει μια από τις νεότερες σειρές προϊόντων με σχεδόν όλα τα μοντέλα ηλικίας κάτω του 1 ½ έτους. Επίσης μέχρι τότε, πάνω από το 75% της γκάμας της Hyundai στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρική έκδοση.

Από τον Ιανουάριο του 2021, η Hyundai διαθέτει την νεότερη γκάμα προϊόντων, με σχεδόν όλα τα μοντέλα ηλικίας κάτω των 1 ½ ετών. Περισσότερο από το 75% της γκάμας της Hyundai στην Ευρώπη είναι τώρα διαθέσιμη σε ηλεκτρική έκδοση και η εταιρεία σχεδιάζει να εξηλεκτρίσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή της γκάμα μέχρι το 2025.

Επιπλέον, η Hyundai είναι πρωτοπόρος στην κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως ηλεκτρικού SUV KΟΝΑ Electric, του ηλεκτρικού οχήματος κυψελών καυσίμου 2ης γενιάς NEXO, και του αμιγώς ηλεκτρικού μεγάλου crossover IONIQ 5 που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, το πρώτο μοντέλο της νέας μάρκας IONIQ. Η Hyundai προσφέρει το μοναδικό πακέτο πενταετούς απεριόριστης εγγύησης χιλιομέτρων σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη, παρέχοντας στους πελάτες μια πενταετή εγγύηση χωρίς όριο χιλιομέτρων, πέντε χρόνια οδικής βοήθειας και πέντε χρόνια τεχνικών ελέγχων.

Πηγή: Hyundai Hellas

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031