Sto Timoni

Ford Kuga Plug In Hybrid: το πιο καλοπουλημένο επαναφορτιζόμενο υβριδικό της Ευρώπης

Προσφέροντας την καλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τις χαμηλότερες συνδυασμένες εκπομπές CO2 και το μικρότερο κόστος ιδιοκτησίας σε σύγκριση με βασικούς ανταγωνιστές του, το Ford Kuga Plug In hybrid αναδείχτηκε το 2021 ως το best-seller μοντέλο της Ευρώπης στην κατηγορία των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων. Ενώ σχετική έρευνα έδειξε ότι οι οδηγοί του υβριδικού Kuga PHEV φόρτιζαν το αυτοκίνητό τους 7 στις 10 μέρες που οδηγούσαν και εξοικονόμησαν ο καθένας 1.100 kg CO2 σε σύγκριση με ένα ισοδύναμο σύστημα κίνησης με βενζινοκινητήρα.

Οι οδηγοί του δημοφιλέστερου σε πωλήσεις plug in υβριδικού μοντέλου της Ευρώπης για το 2021 εξοικονόμησαν δυνητικά εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αντίστοιχες με αυτές που θα κατέγραφαν σε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής από το Λονδίνο στο Μπουένος Άιρες, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Ford.

Ανάλυση ανώνυμων δεδομένων από κατόχους Ford Kuga Plug In Hybrid απ’ όλη την Ευρώπη έδειξε ότι η μέση ετήσια απόσταση που κάλυψαν ήταν κάτι παραπάνω από 10.000 km. Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις βάσει του προτύπου WLTP, ένα Kuga Plug-In Hybrid μπορεί να εκπέμπει περίπου 1.110 κιλά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα ισοδύναμο μοντέλο Kuga με βενζινοκινητήρα 1.5L EcoBoost που διανύει την ίδια απόσταση. 1

Τα δεδομένα αποκάλυψαν επίσης ότι οι οδηγοί του Kuga Plug In Hybrid είναι πρόθυμοι να διατηρούν το όχημά τους φορτισμένο, με σχεδόν τις μισές από τις φορτίσεις να πραγματοποιούνται τις νυχτερινές ώρες. Δημοφιλείς επίσης ήταν και οι σύντομες φορτίσεις διάρκειας 1-2 ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό τον τομέα, η Ford εκτιμά ότι η συχνότητα φόρτισης από τους οδηγούς PHEV οχημάτων θα αυξηθεί περαιτέρω τα προσεχή χρόνια καθώς οι σχετικές υποδομές συνεχίζουν να επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη.

Πρώτο στην Ευρώπη και με διαφορά

Το Ford Kuga Plug In Hybrid ήταν το δημοφιλέστερο PHEV μοντέλο ανεξαρτήτως μάρκας σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές το 2021 ξεπερνώντας τον πλησιέστερο αντίπαλό του στην κατηγορία σε ποσοστό άνω από 17%. 2 Οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων συγκέντρωσαν ποσοστό 19% επί των συνολικών πωλήσεων νέων οχημάτων το 2021, συγκριτικά με 21,7% που κατέγραψαν τα μοντέλα με κινητήρα ντίζελ. 3 Την ίδια στιγμή, πάνω από τα μισά Kuga που πωλήθηκαν το 2021 ήταν plug-in υβριδικά ή πλήρως υβριδικά.

Οι πελάτες ωφελούνται από την ηλεκτρική ισχύ

Ανώνυμα δεδομένα χρήσης οχημάτων που συνέλλεξε η Ford με σκοπό να κατανοήσει και να βελτιστοποιήσει την εμπειρία ιδιοκτησίας ενός PHEV αποκάλυψαν πώς οι πελάτες αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό την ευελιξία του Ford Kuga Plug-In Hybrid:

 • Οι πελάτες φορτίζουν τακτικά τα Ford Kuga Plug In Hybrid – Για κάθε 100 ημέρες οδήγησης πραγματοποιήθηκαν 71 διαδικασίες φόρτισης, γεγονός που σημαίνει ότι οι πελάτες επιλέγουν στην πλειοψηφία τους να φορτίζουν το Kuga τους τις ημέρες που το χρησιμοποιούν. Επιπλέον, η μέση κατάσταση φόρτισης σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν 30%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πελάτες σπάνια αφήνουν τη μπαταρία να αποφορτιστεί πλήρως και αντ’ αυτού προτιμούν να είναι πλήρως φορτισμένη, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ηλεκτρικής αυτονομίας.
 • Η αυτονομία του Ford Kuga Plug In Hybrid προσέφερε στους πελάτες την ευελιξία να καλύπτουν της ανάγκες τους – Η μέση απόσταση που διανύθηκε ανά ημέρα και το πλήθος των διαδρομών μήκους άνω των 100 km κορυφώθηκαν τους θερινούς μήνες του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι οι πελάτες μπορούσαν να εκμεταλλεύονται την υβριδική αυτονομία (συνδυασμός βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα) για να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές και δραστηριότητες τους.
 • Οι πελάτες επωφελούνται από την ολονύκτια φόρτιση και τα οικονομικότερα νυχτερινά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για μείωση του λειτουργικού κόστους – Από τις 5,7 εκατομμύρια φορτίσεις του Ford Kuga Plug In Hybrid που καταγράφηκαν κατά τη συλλογή δεδομένων τους τελευταίους 12 μήνες, το 46% από αυτές πραγματοποιήθηκαν τις νυχτερινές ώρες, με τη συχνότερη διάρκεια φόρτισης να είναι 12 ώρες ή περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πέραν του ότι επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να επωφελούνται από τα οικονομικότερα νυχτερινά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, η δημοτικότητα των νυχτερινών φορτίσεων υποδηλώνει ότι οι πελάτες υιοθετούν συνήθειες αντίστοιχες με τη φόρτιση των smartphones τους και των λοιπών συσκευών που έχουν ενσωματωθεί ραγδαία στην καθημερινότητά τους.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής διάρκεια φόρτισης ήταν διάρκειας 1- 2 ωρών μέσα στην ημέρα, γεγονός που δείχνει ότι οι οδηγοί του Ford Kuga Plug-In Hybrid επιθυμούν επίσης τις σύντομες φορτίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκεί όπου οι δημόσιες εγκαταστάσεις φόρτισης το επιτρέπουν.

Τα πλεονεκτήματα του Ford Kuga Plug In Hybrid

Το Ford Kuga Plug-In Hybrid ήταν το δημοφιλέστερο PHEV μοντέλο σε όλες τις κατηγορίες το 2021 με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 48.000 οχήματα, 2 αφήνοντας πίσω τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του τους οκτώ μήνες της χρονιάς.

Το σύστημα κίνησης του SUV προσφέρει υψηλή αποδοτικότητα και ευκολία οδήγησης με αμιγώς ηλεκτρική – εργαστηριακή – συνολική αυτονομία 57-65 km (WLTP), τιμή που διαμορφώνεται στην πόλη στα 71-89 km (WLTP), επιτρέποντας στους οδηγούς να ταξιδεύουν συχνά μόνο με ηλεκτροκίνηση. Με κατανάλωση ενέργειας από 14,8 kWh/100 km (WLTP), το Kuga Plug-In Hybrid είναι επίσης οικονομικότερο σε σχέση με βασικούς ανταγωνιστές του. 4

Επιπλέον, το Kuga Plug In Hybrid προσφέρει την αυτονομία και την ευκολία οδήγησης ενός βενζινοκίνητου οχήματος χρησιμοποιώντας ισχύ από τη μπαταρία ως συμπληρωματική εκείνης που παρέχει ο βενζινοκινητήρας, με στόχο την αυξημένη αποδοτικότητα ακόμα και όταν το αυτοκίνητο δεν λειτουργεί στο αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα EV Now. Με κατανάλωση καυσίμου 0,9-1,3 l/100 km και εκπομπές CO2 21-29 g/km (WLTP), το υβριδικό μοντέλο υπερέχει έναντι βασικών ανταγωνιστών του, γεγονός που σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να αφήνουν το όχημα στο πρόγραμμα EV Auto γνωρίζοντας ότι θα λειτουργεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο. 4

Οι οδηγοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα EV Later για να εξοικονομούν την ενέργειας της μπαταρίας για μετέπειτα χρήση, δίνοντας τους πλήρη έλεγχο ως προς το πώς και πότε θα την αξιοποιήσουν. Πέραν της φόρτισης από εξωτερική παροχή, το Ford Kuga Plug-In Hybrid μπορεί εν κινήσει να αναπληρώνει αυτόματα ενέργεια μέσω της τεχνολογίας αναγεννητικής φόρτισης που ανακτά την κινητική ενέργεια η οποία συνήθως χάνεται στο φρενάρισμα. Ακόμα και αν η μπαταρία αποφορτιστεί πλήρως, το Kuga Plug In Hybrid προσφέρει καλύτερη κατανάλωση καυσίμου από βασικούς ανταγωνιστές, η οποία διαμορφώνεται στα 5,2-6,0 l/100 km. 4

Το Ford Kuga Plug In Hybrid προσφέρει επίσης χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας σε σύγκριση με βασικούς ανταγωνιστές της κατηγορίας του με πιθανή εξοικονόμηση πάνω από 1.800€ σε μία τυπική περίοδο τριών ετών/60.000 km, χάρη στη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και ενέργειας, το μειωμένο κόστος συντήρησης και την υψηλή αξία μεταπώλησης. 5

Η γκάμα των πλήρως ηλεκτρικών, plug-in υβριδικών, αμιγώς υβριδικών και ήπια υβριδικών οχημάτων Ford περιλαμβάνει επίσης τα μοντέλα Mustang Mach-E και Mustang Mach-E GT, Kuga Hybrid, Mondeo Hybrid, S MAX Hybrid, Galaxy Hybrid, Explorer Plug-In Hybrid καθώς και τα Puma, Fiesta και Focus EcoBoost Hybrid. 6

Μπορείτε να διαβάσετε μια πλήρη δοκιμή του Ford Kuga Plug in hybrid κάνοντας κλικ εδώ

Παρατηρήσεις

1 Ford Kuga Plug-In Hybrid: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 21-29 g/km WLTP και κατανάλωσης καυσίμου 0,9-1,3 l/100 km (WLTP).
Kuga 1.5L EcoBoost 150 PS: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 147-160 g/km WLTP a και κατανάλωσης καυσίμου 6,5-7,0 l/100 km (WLTP).

2 Η Ford Ευρώπης αναφέρει τις πωλήσεις της στις 20 ευρωπαϊκές παραδοσιακές αγορές της: Αυστρία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σουηδία και Ελβετία.

3 Σύμφωνα με στοιχεία της JATO Dynamics, www.jato.com

4 Σύμφωνα με ανάλυση της Ford.

5 Σύμφωνα με δεδομένα που έχει υπολογίσει η Ford με βάση τη Γερμανική αγορά.

6 Η Ford Mustang Mach-E προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 610 km WLTP σύμφωνα με το πρότυπο WLTP με πίσω κίνηση και έκδοση μπαταρίας extended-range.

 • Η Ford Mustang Mach-E GT προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 500 km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.
 • Ford Kuga Hybrid: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 124-146 g/km και κατανάλωσης καυσίμου 5,4‑6,4 l/100 km (WLTP).
 • Ford Mondeo Hybrid: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 127-142 g/km και κατανάλωσης καυσίμου 5,6‑6,2 l/100 km (WLTP).
 • Ford S-MAX Hybrid & Galaxy Hybrid: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 146-153 g/km και κατανάλωσης καυσίμου 6,4-6,7 l/100 km (WLTP).
 • Ford Explorer Plug-In Hybrid: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 71 g/km και κατανάλωσης καυσίμου 3,1 l/100 km και αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 42 km (WLTP).
 • Ford Puma EcoBoost Hybrid: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 119-143 g/km και κατανάλωσης καυσίμου 5,3-6,3 l/100 km (WLTP).
 • Ford Fiesta EcoBoost Hybrid: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 111-138 g/km και κατανάλωσης καυσίμου 4,9-6,1 l/100 km (WLTP).
 • Ford Focus EcoBoost Hybrid: επίσημες τιμές εκπομπών CO2 115-149 g/km και κατανάλωσης καυσίμου 5,1-6,6 l/100 km (WLTP).
 • Οι εκπομπές CO2 και οι τιμές κατανάλωσης καυσίμου διαφέρουν ανάλογα με τις εκδόσεις του μοντέλου  που διατίθενται σε κάθε αγορά.

Οι τιμές κατανάλωσης καυσίμου/ενέργειας (WLTP), εκπομπών CO2 και ηλεκτρικής αυτονομίας έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών Οδηγιών (Ε.Ε.) 715/2007 και 2017/1151 μετά την τελευταία τροποποίηση. Οι ισχύουσες, στάνταρ διαδικασίες δοκιμών επιτρέπουν τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων οχημάτων και διαφορετικών κατασκευαστών.

Πηγή: Ford Motor Hellas

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930