Sto Timoni

Ford: 272 εκ. ευρώ επένδυση για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ford επενδύει 272 εκατ. ευρώ για το μετασχηματισμό του εργοστασίου του Halewood στο Ην. Βασίλειο. Το Halewood θα είναι το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων της Ford στην Ευρώπη με την παραγωγή να ξεκινά το 2024. Η επένδυση ενισχύει τη δέσμευση της Ford σύμφωνα με την οποία το 100% των επιβατικών οχημάτων της θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά και τα δύο τρία των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων της θα αποτελούνται από αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά μοντέλα μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για πλήρη εξηλεκτρισμό της Ευρωπαϊκής γκάμας της, η Ford ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 272 εκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιο παραγωγής συστημάτων μετάδοσης του Halewood με σκοπό το μετασχηματισμό του σε μονάδα παραγωγής ηλεκτροκινητήρων για μελλοντικά, αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα Ford που θα πωλούνται στην Ευρώπη.

Η παραγωγή κινητήριων μονάδων στο Halewood αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2024. Η ετήσια δυναμικότητα του εργοστασίου προγραμματίζεται να είναι γύρω στις 250.000 μονάδες. Η επένδυση – η οποία έχει και περιλαμβάνει την υποστήριξη της Βρετανικής κυβέρνησης μέσω του Automotive Transformation Fund – θα βοηθήσει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας της Ford στο Halewood.

Ford Halewood

«Είναι ένα σημαντικό βήμα που σηματοδοτεί την πρώτη, εσωτερική επένδυση της Ford στη παραγωγή εξαρτημάτων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Ενισχύει δε περαιτέρω στην υλοποίηση του στόχου μας για 100% αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα Ford στην Ευρώπη μέχρι το 2030, με τα δύο τρίτα των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων να αποτελούνται από αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά μοντέλα το αντίστοιχο διάστημα» δήλωσε ο Stuart Rowley, president, Ford Ευρώπης.

«Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Βρετανική Κυβέρνηση για τη στήριξή της σε αυτή τη σημαντική επένδυση στο Halewood που επαναβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Ford στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη θέση μας ως κορυφαίου επενδυτή στην αυτοκινητοβιομηχανία και την τεχνολογική βάση αυτής της χώρας.»

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, The Rt. Hon. Kwasi Kwarteng MP (Κουάζι Κουάρτενγκ), δήλωσε: «Η απόφαση της Ford να κατασκευάζει τα πρώτα της εξαρτήματα για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη στο εργοστάσιο του Halewood αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις καλύτερες τοποθεσίες στο κόσμο για παραγωγή αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας. Σε αυτό τον πολύ ανταγωνιστικό, παγκόσμιο αγώνα για την προστασία της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε οφέλη για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ford Halewood

«Η ανακοίνωση με την υποστήριξη της χρηματοδότησης της κυβέρνησης αποτελεί μία τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στο οικονομικό μέλλον της Βρετανίας και τα σχέδιά μας να εντατικοποιήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Θα καταστήσει διαχρονική την περήφανη βιομηχανική κληρονομιά του Halewood και θα διασφαλίσει υψηλής εξειδίκευσης, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη Βορειοδυτική Αγγλία τα προσεχή χρόνια.»

Κινητήριες μονάδες οδηγούν το Halewood στο μέλλον

Κινητήρια μονάδα είναι το πλήρως, αμιγώς ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο που αντικαθιστά τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης (κιβώτιο) ενός συμβατικού βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου οχήματος.

Το εργοστάσιο παραγωγής κιβωτίων της Ford στο Halewood επιλέχθηκε για να προμηθεύει τις κινητήριες μονάδες δεδομένης μιας εξαιρετικής παράδοσης στην ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και την υψηλή εξειδίκευση και δέσμευση των εργαζομένων του.

«Είμαστε χαρούμενοι που η εταιρεία αποφάσισε να κάνει αυτή τη σημαντική επένδυση στο Halewood, βοηθώντας στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο μέλλον στο εργοστάσιο της Ford. Η απόφαση αναγνωρίζει την εμπειρία, τη δέσμευση και την ανταγωνιστικότητα ενός ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίου κλάσης και είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο Halewood Transmission Plant καθώς και για την ευρύτερη κοινότητα» δήλωσε ο Kevin Pearson, Unite union convenor στο Halewood.

Ford Halewood

Το Halewood κατασκευάζει σήμερα συστήματα μετάδοσης για αρκετά επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα Ford και εξάγει το 100% της παραγωγής του. Πριν επανέλθει στην πλήρη ιδιοκτησία της Ford νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το Halewood είχε αποτελέσει τμήμα της Getrag Ford Transmissions, της κοινοπραξίας παραγωγής κιβωτίων, με συνιδιοκτησία της Ford και της Magna, για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Ford είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Μ. Βρετανίας, εξάγοντας κινητήρες και κιβώτια από τις εγκαταστάσεις της σε περισσότερες από 15 χώρες σε 6 ηπείρους, με τις διεθνείς πωλήσεις να αποφέρουν περίπου 2,96 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πλήρης εξηλεκτρισμός της Ford στην Ευρώπη

Η νέα είδηση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από σημαντικές φετινές ανακοινώσεις της Ford Ευρώπης με θέμα τον εξηλεκτρισμό.

Στην αιχμή του δόρατος για τη μετάβαση της Ford σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον βρίσκεται μία νέα επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης συναρμολόγησης οχημάτων στην Κολωνία (Γερμανία), ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής στην Ευρώπη και έδρα της Ford Ευρώπης.

Η επένδυση θα μετασχηματίσει τις τρέχουσες δραστηριότητες συναρμολόγησης οχημάτων στο Ford Cologne Electrification Center για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, της πρώτης εγκατάστασης του είδους της Ford στην Ευρώπη. Το πρώτο, αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό όχημα μεγάλου όγκου που θα κατασκευάσει η Ford στην Ευρώπη θα βγει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστάσιου της Κολωνίας το 2023.

Η Ford επίσης ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι εκτός από την παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού E-Transit από το 2022, η Ford Otosan – η κοινοπραξία της Ford στην Τουρκία – θα κατασκευάζει μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της επόμενης γενιάς του Transit Custom από το 2023 στο εργοστάσιό της στο Kocaeli. Ένα νέο, ελαφρύ επαγγελματικό όχημα που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή από τη μονάδα συναρμολόγησης οχημάτων της Ford στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, θα συμπεριλάβει επίσης μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση από το 2024.

Ford Halewood

Σχετικά με τη Ford Motor Company

Η Ford Motor Company είναι μία παγκόσμια εταιρεία με έδρα στο Dearborn, Michigan, που έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κινούνται και να κυνηγούν τα όνειρά τους. Το πρόγραμμα Ford+ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας συνδυάζει υφιστάμενα πλεονεκτήματα, νέες δυνατότητες και σταθερές σχέσεις με τους πελάτες για τον εμπλουτισμό των εμπειριών και την ενίσχυση της πιστότητας αυτών των πελατών.  Η Ford σχεδιάζει, κατασκευάζει, εμπορεύεται και υποστηρίζει τεχνικά μία πλήρη γκάμα συνδεδεμένων και όλο και περισσότερο εξηλεκτρισμένων επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων: Φορτηγά, SUV, van και αυτοκίνητα Ford, και πολυτελή οχήματα Lincoln. Η εταιρεία επιδιώκει κορυφαίες θέσεις στους τομείς ηλεκτροκίνησης, υπηρεσιών διασυνδεδεμένων οχημάτων και λύσεων κινητικότητας, μεταξύ των οποίων τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, ενώ παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της Ford Motor Credit Company. Η Ford απασχολεί περίπου 186.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία, τα προϊόντα της και την Ford Motor Credit Company υπάρχουν στον ιστότοπο corporate.ford.com.

Η Ford Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, πώληση και συντήρηση οχημάτων μάρκας Ford σε 50 ανεξάρτητες αγορές ενώ απασχολεί περίπου 43.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις πλήρους ιδιοκτησίας της και κοινοπραξίες και περίπου 55.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον της Ford Motor Credit Company, οι δραστηριότητες της Ford Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ford Customer Service Division και 14 εγκαταστάσεις παραγωγής (10 πλήρους κυριότητας και τέσσερις μη συγχωνευμένων κοινοπραξιών). Τα πρώτα αυτοκίνητα Ford έφτασαν στην Ευρώπη το 1903 – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Ford Motor Company. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεκίνησε το 1911.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930