Sto Timoni

Dacia Manifesto: είναι ηλεκτρικό 4Χ4 και έχει λάστιχα χωρίς αέρα!

Το Dacia Manifesto είναι ένα ηλεκτρικό off road πρωτότυπο που δείχνει ικανό να πάει παντού και ενσωματώνει ένα απίστευτο πλήθος καινοτομιών, μεταξύ των οποίων και τα χωρίς αέρα ελαστικά του. Είναι ταυτοχρόνως και ένα πεδίο δοκιμών για νέες ιδέες και λύσεις που πρόκειται να ενσωματωθούν σε μελλοντικά μοντέλα παραγωγής της Dacia.

Το πρωτότυπο Dacia MANIFESTO είναι ‘cool’, στιβαρό, προσιτό και περιβαλλοντικά αποδοτικό. Θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και ηλεκτρικό buggy, αλλά δεν θα το δούμε να πωλείται στη μία ή την άλλη μορφή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, γιατί όπως λέει η Dacia το Manifesto είναι το όραμα της για ένα «ουσιώδες αυτοκίνητο», φιλικό προς το περιβάλλον και γεμάτο καινοτομίες, μερικές από τις οποίες θα ενσωματωθούν σε μελλοντικά μοντέλα της γκάμας της εταιρίας.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου:

Το πρωτότυπο MANIFESTO, δεν είναι ένα μελλοντικό μοντέλο που θα μπει στην παραγωγή: αποτελεί μια δήλωση του στόχου της μάρκας να υποστηρίξει τους πελάτες της, καθώς αυτοί στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις υπαίθριες εξορμήσεις, διευρύνοντας παράλληλα τις αξίες και τα χαρακτηριστικά πάνω στα οποία έχει χτιστεί η επιτυχία των αυτοκινήτων της Dacia.

Φέρτε τη δική σας συσκευή. Φακό σας δίνουμε εμείς…

Το πρωτότυπο MANIFESTO επαναπροσδιορίζει την έννοια του τι είναι βασικό και αναγκαίο σε ένα αυτοκίνητο προσφέροντας μία ακόμα πιο λιτή και αυθεντική εμπειρία. Τίποτα δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα στους επιβάτες και το περιβάλλον – ούτε πόρτες, ούτε παράθυρα, ούτε παρμπρίζ. Η ενσωμάτωση με τη φύση είναι καθολική. Και καθώς εσείς απολαμβάνετε τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, δεν υπάρχει τίποτα πιο βολικό από μια επιφάνεια εργασίας στη θέση της πίσω πόρτας, που εξυπηρετεί διάφορες ανάγκες.

Οι επιβάτες μπορούν να βρεθούν τόσο κοντά στη φύση, και την ίδια στιγμή να παραμένουν συνδεδεμένοι χάρη στις υπηρεσίες που διατίθενται μέσω του smartphone τους: Η απλή, αποτελεσματική και οικονομική προσέγγιση που η Dacia ονομάζει «Bring-Your-Own-Device» (Φέρτε τη δική σας συσκευή), καθιστά δυνατή την πλήρη ενσωμάτωση ενός smartphone στο ταμπλό και στο trip computer του αυτοκινήτου. Αυτό το σύστημα είναι ήδη διαθέσιμο σε αρκετά από τα μοντέλα της μάρκας και θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

 

Στο πρωτότυπο MANIFESTO παρουσιάζεται ακόμα μία καινοτομία η οποία πρόκειται να ενσωματωθεί στα μελλοντικά μοντέλα της μάρκας: Το YouClip, ένα απλούστατο σύστημα το οποίο εξασφαλίζει τη χρήση μίας πληθώρας εύχρηστων και φορητών αξεσουάρ.

Τέλος, καθώς συχνά η έννοια του ‘cool’ υπερκαλύπτει εκείνη της χρηστικότητας στη Dacia, το MANIFESTO έχει ένα μονό φωτιστικό σώμα που μπορεί να αφαιρεθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν πανίσχυρος φακός χειρός. Η λογική πίσω από αυτό είναι η απάντηση στην ερώτηση, γιατί να χρησιμοποιούμε δύο φωτιστικά σώματα καθώς το ένα παρέχει όλο το φωτισμό που χρειαζόμαστε;

 

Στιβαρό και φτιαγμένο για εξορμήσεις

Το πρωτότυπο MANIFESTO ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα όχημα εκτός δρόμου, όπως η κίνηση και στους 4 τροχούς, η ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση από το έδαφος, οι μεγάλοι τροχοί και το αμάξωμα που είναι φτιαγμένο να αντέχει στη σκληρή χρήση, ακόμα και στο πιο δυσπρόσιτο έδαφος.

Το πρωτότυπο MANIFESTO είναι πλήρως αδιάβροχο: μπορείτε να πλύνετε το εσωτερικό του με το λάστιχο.

Τα αφαιρούμενα καλύμματα των καθισμάτων μετατρέπονται στη στιγμή, σε sleeping bags.

Η σχάρα οροφής μπορεί να μεταφέρει κάθε είδος φορτίου καθώς οι μπάρες μεταφοράς προσαρμόζονται σε κάθε τύπο διαμόρφωσης. (Η Dacia έχει ήδη υιοθετήσει τις πρωτοποριακές αυτές αρθρωτές μπάρες οροφής στο Sandero Stepway και Jogger, ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν και στο Duster).

Μία αφαιρούμενη μπαταρία τροφοδοτεί με ρεύμα μία οικιακή παροχή, μετατρέποντας έτσι το πρωτότυπο MANIFESTO σε πηγή ενεργείας για κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που χρειάζεται παροχή ρεύματος.

ECO-SMART

Με το πρωτότυπο MANIFESTO, η μάρκα προβάλλει το όραμά της για ένα αυτοκίνητο με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Καθώς το μοντέλο είναι μικρό και ελαφρύ καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Αυτή η ανάγκη για οικονομικές μετακινήσεις είναι κάτι που χαρακτήριζε ανέκαθεν τις επιλογές που έκανε η Dacia – το Jogger, για παράδειγμα, είναι 300 κιλά ελαφρύτερο από τους 7θέσιους ανταγωνιστές του.

Ένα μεγάλο μέρος του πρωτότυπου MANIFESTO είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό και υλικά που προέρχονται από χρησιμοποιημένα και κατεργασμένα πολυμερή, που ονομάζονται Starkle®.

Στο εσωτερικό τοποθετούνται επίσης φυσικά υλικά όπως ο φελλός που καλύπτει το ταμπλό. Και, όπως στα τελευταία μοντέλα της Dacia, οι διακοσμητικές επενδύσεις χρωμίου, λάμπουν δια της απουσίας τους.

Τα πρωτοποριακά ελαστικά χωρίς αέρα είναι ακόμα ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό καθώς στοχεύουν τόσο στην φιλικότητα προς το περιβάλλον, όσο και στην οικονομία. Η θεμελιώδης αρχή είναι η αντοχή στο χρόνο: τα συγκεκριμένα ελαστικά δεν κινδυνεύουν να σκάσουν και διαρκούν όσο και το ίδιο το αυτοκίνητο.

«Στη Dacia, μας αρέσει να είμαστε αυθεντικοί. Καθώς αναπτύσσαμε και εξερευνούσαμε νέες ιδέες, νιώσαμε ότι έπρεπε να ξεπεράσουμε τις τρισδιάστατες προσομοιώσεις και να δούμε πώς αυτές μοιάζουν στην πραγματικότητα! Εκτός από μια σχεδιαστική σπουδή, το πρωτότυπο MANIFESTO ενσωματώνει το όραμά μας, ενώ συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών – οι περισσότερες εκ των οποίων είναι δύσκολο να βρουν το δρόμο της παραγωγής, αλλά εξακολουθούν να είναι προσιτές για τους πελάτες μας. Άλλωστε ορισμένες από αυτές θα τις αξιοποιήσουμε σε μελλοντικά μοντέλα της Dacia.”

David Durand, Dacia Design Director

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σειρά προϊόντων που ενισχύουν τη δέσμευση της μάρκας, εστιάζοντας στις βασικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και προσαρμόζοντας τα μοντέλα μας στις ανάγκες των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Επίσης εργαζόμαστε πάνω σε πρωτοποριακές ιδέες και λύσεις που ταιριάζουν ακόμη περισσότερο στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής των πελατών μας.

Το πρωτότυπο MANIFESTO είναι ένα «εργαστήριο» που μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και να προσομοιώσουμε την εφαρμογή νέων ιδεών. Η εκδοχή του μοντέλου που παρουσιάζεται σήμερα θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθώς εμείς θα συνεχίζουμε την αναζήτηση!

Τα επόμενα μοντέλα μας θα είναι όλο και πιο έξυπνα, όλο και πιο εστιασμένα στις υπαίθριες δραστηριότητες, όλο και πιο Dacia!».

Lionel Jaillet, Dacia Product Performance Director

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930