Sto Timoni

Αυτό είναι το νέο Renault Arkana: το μεγάλο coupe SUV της Renault

Renault Arkana: Επαναπροσδιορίζει την παρουσία της στον χώρο των SUV η Renault με ένα τύπο μοντέλου που κατά κύριο λόγο είχαμε δει μέχρι στιγμής από τις λεγόμενες premium εταιρίες. Συνδυάζοντας τη χυτή ράχη που χαρακτηρίζει τα τυπικά coupe μοντέλα, με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος των SUV, το Renault Arkana φιλοδοξεί να προσφέρει πρακτικότητα, δυνατότητα απρόσκοπτης κίνησης σε χωματόδρομους, αλλά και μια διαφορετική αισθητική προσέγγιση. Όλα αυτά ξεκινούν στη χώρα μας από τα 25.290 ευρώ.

Το νέο Renault Arkana, που δίνει πλέον το παρών στην Ελλάδα, μπορεί να είναι coupe, αλλά δεν είναι μικρό. Με το μήκος του να ξεπερνά τα 4,5 μέτρα είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέλο πιο μεγάλο από το Renault Kadjar, με το οποίο η γαλλική εταιρία διεκδικούσε μέχρι σήμερα ένα κομμάτι της πίτας στην κατηγορία C-SUV. Είναι ένα ευρύχωρο αυτοκίνητο με πορτμπαγκάζ 480 έως 513 λίτρων, ανάλογα με την έκδοση, με το οποίο μια «ανήσυχη» οικογένεια μπορεί να περιπλανηθεί στη φύση, καθώς η απόσταση από το έδαφος (20 cm) είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των SUV.

Με δύο τύπους υβρδικής τεχνολογίας το νέο Renault Arkana

Ένα αυτοκίνητο που προσφέρεται σε όλες του τις εκδόσεις με κάποιας μορφής υβριδική τεχνολογία, είτε πρόκειται για τον 1.3 turbo βενζινοκινητήρα των 140 ίππων με τη mild hybrid υποστήριξη (TCe 140 EDC Hybrid MHEV), είτε πρόκειται για τον «ατμοσφαιρικό» (δηλαδή μη turbo) 1.6 βενζινοκινητήρα που εντάσσεται μαζί με έναν ηλεκτροκινητήρα σε ένα full hybrid σύστημα κίνησης που η Renault ονομάζει Hybrid E-TECH και αποδίδει συνολική ισχύ 145 ίππων. Και στις δύο περιπτώσεις το κιβώτιο είναι αυτόματο διπλού συμπλέκτη – EDC – 7 σχέσεων για το Hybrid MHEV και 6 σχέσεων για το Hybrid E-TECH.

Όπως δε αναφέρεται στο κείμενο της Renault που δόθηκε στη δημοσιότητα «Στην έκδοση 1.3 TCe 140 micro-hybrid, το νέο Arkana αποδίδει 10 ίππους επιπλέον (αλλά και κατά 20 Nm αυξημένη ροπή – 260 Nm/1.750 έως 3.500 rpm) σε σύγκριση με τον παλιό κινητήρα 1.3 TCe 130 μέγιστη. Αυτό σημαίνει. Έτσι, το νέο Renault Arkana ρίχνει την κατανάλωση συνδυασμένου κύκλου στα 5,8 λίτρα/100 χλμ. και τις εκπομπές CO2 στα 132-138 g/km (τιμές WLTP).

Ενώ με την πλήρως υβριδική τεχνολογία που ενσωματώνει πάνω από 150 πατέντες και περιλαμβάνει έναν 4-κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων με ισχύ 69 kW (91 hp) και δύο ηλεκτροκινητήρες,  έναν 36 kW και έναν 15 kW HSG (High-Voltage Starter Generator – αυτός παίζει το ρόλο της μίζας και του δυναμό) επιτυγχάνει έως και 40% μείωση της κατανάλωσης στην πόλη, σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το νέο Renault Arkana E-TECH Hybrid επιτυγχάνει συνδυαστική κατανάλωση 4,9 λίτρα/100 χλμ. και 112-117 g/km εκπομπές CO2 (τιμές WLTP).

Προηγμένα συστήματα υποβοήθησης και συνδεσιμότητα υψηλού επιπέδου

Από κει και πέρα, το νέο Renault Arkana είναι πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού για ασφαλέστερη οδήγηση. Μεταξύ αυτών και το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα – με το ευφυές cruise control να αναλαμβάνει όχι μόνο να κρατάει αυτόματα απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο, αλλά και να ακινητοποιεί τελείως το αυτοκίνητο, αν χρειαστεί, και να το θέσει ξανά σε κίνηση στη συνέχεια.

Αυτά τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης, χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες – Οδήγηση, Στάθμευση και Ασφάλεια – και όλα μαζί εντάσσονται στην παλέτα συστημάτων Renault EASY DRIVE.

Ενώ χάρη στο οικοσύστημα Renault EASY CONNECT, το νέο Arkana είναι απόλυτα δικτυωμένο, μέσω της εφαρμογής MY Renault και του νέου συστήματος πολυμέσων Renault EASY LINK. Το σύστημα παρέχει μόνιμη δικτύωση 4G και πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται από συνεργάτες όπως η Google (εύρεση διευθύνσεων) και η TomTom (πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και περιοχές κινδύνου).

Όλα τα διαθέσιμα συστήματα, ξεκινώντας από τις πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της πλοήγησης “door to door” με πληροφορίες για το σημείο του προορισμού που αποστέλλονται στο αυτοκίνητο, και φτάνοντας μέχρι τον χειρισμό του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως με εντοπισμό της θέσης του αυτοκινήτου και τηλεχειρισμό των θυρών, στοχεύουν στο να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία δικτύωσης, τόσο μέσα στο αυτοκίνητο όσο και έξω από αυτό με τη βοήθεια του smartphone του οδηγού.

Το σύστημα πολυμέσων Renault EASY LINK και η ενσωματωμένη χαρτογράφηση προσφέρουν, επίσης, αυτόματες και τακτικές “Over the Air” ενημερώσεις χαρτών.

Οι τιμές του νέου Renault Arkana ξεκινούν από τα 25.290 ευρώ της βασικής έκδοσης Expression των 140 ίππων και διαμορφώνονται τελικώς ως εξής:

ΤΙΜΕΣ                  

  • 1.3 TCe 140hp EXPRESSION EDC Hybrid MHEV 25.290
  • 1.3 TCe 140hp EXPRESSION PLUS EDC Hybrid MHEV 25.590
  • 1.3 TCe 140hp DYNAMIC EDC Hybrid MHEV 27.790
  • HYBRID E-TECH 145hp EXPRESSION 29.390
  • HYBRID E-TECH 145hp DYNAMIC 31.890

Διαβάστε το επίσημο κείμενο με την αναλυτική περιγραφή του νέου Renault Arkana  κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε εδώ τα πλήρε τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Renault Arkana

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031