Sto Timoni

Τα νέα Citroën ë-C4 X και C4 X είναι ταυτόχρονα και σεντάν και κουπέ και crossover

Κάτι από sedan, κάτι από coupe, κάτι από fastback αλλά και κάτι από SUV & Crossover – και ιδού για εσάς κυρίες και κύριοι τα προσόντα διαφορετικών τύπων οχημάτων στην καινούργια πρόταση της Citroen στη μικρομεσαία κατηγορία, το νέο Citroen C4 X. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το νέο μοντέλο θα προσφέρεται «παραδοσιακά» πλέον θα έλεγε κάνεις και σε συμβατικές εκδόσεις με καύσης βενζίνης και diesel (C4 X) αλλά και σε πλήρως ηλεκτρική (ë-C4 X).

Με την πρώτη ματιά στο νέο Citroen C4 X μπορεί και να πιστέψεις ότι έχεις να κάνεις με κάποια παραλλαγή του Peugeot 408, για το οποίο μιλήσαμε πρόσφατα. Ωστόσο – και παρόλο που έχουν την ίδια «κοψιά» – τα δύο αυτοκίνητα έχουν μια σημαντική διαφορά: το νέο Citroen είναι τετράθυρο, ενώ το Peugeot πεντάθυρο, παρόλο που προσφέρουν και τα δύο ένα μεγάλο πορτμπαγκάζ “κρυμμένο” από μία “χυτή” ράχη. Πάντως το κοινό χαρακτηριστικό του ύψους τα κατατάσσει αναγκαστικά στον ευρύτερο χώρο των SUV και Crossover – με τον χαρακτηρισμό Crossover να δείχνει ότι ταιριάζει καλύτερα και στα δύο. Ενώ ένα επιπλέον στοιχείο που τα διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι το Peugeot 408 προσφέρεται και σε plug in hybrid έκδοση, ενώ το Citroen C4 X όχι.

Copyright Quentin Decorps @ ContinentalProductions

Σημειώστε ότι το νέο πλήρως ηλεκτρικό ë-C4 X διαθέτει το γνωστό σύσημα κίνησης – «πασπαρτού» – του Group PSA (και κατ’ επέκταση της Stellantis) με ηλεκτρoκινητήρα 136 ίππων και αυτονομία που φθάνει τα 360 χιλιόμετρα (WLTP), το οποίο με σύνδεση σε ταχυφορτιστή (DC) 100 kW προσφέρει στη μπαταρία ενέργεια που αντιστοιχεί 10 χιλιόμετρα αυτονομίας ανά λεπτό.

Παράλληλα τα Citroën ë-C4 X και C4 X υπόσχονται ένα νέο επίπεδο συνδεσιμότητας μέσω του MyCitroën Drive Plus, που πρωτοεμφανίστηκε στην «ναυαρχίδα» της γκάμας Citroën C5 X.

Κάποιες λεπτομέρειες επιπλέον μπορούμε να διαβάσουμε στο σχετικό δελτίο τύπου:

“Η Citroën αποκάλυψε τα Νέα ë-C4 X και C4 X, τα οποία προσφέρουν μια μοναδική σχεδιαστική προσέγγιση για πελάτες που αναζητούν μια πολύ ελκυστική και φρέσκια σε σχεδίαση εναλλακτική πρόταση.

Με την αισθητική τους, τα Νέα ë-C4 X και C4 X είναι ξεκάθαρα μέλη της οικογένειας των μοντέλων της Citroën τελευταίας γενιάς, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν κάτι νέο, φρέσκο και μοναδικό για τους πελάτες που αναζητούν μια στιλάτη εναλλακτική. Με μήκος 4,6 μέτρα, τα νέα Citroën ë-C4 X και C4 X τοποθετούνται στη γκάμα της Citroën ανάμεσα στα C4 C-Cross και C5 X. Το μεταξόνιο των 2.670 mm είναι ίδιο με το C4 C-Cross, καθώς και τα δύο βασίζονται στην πλατφόρμα CMP της εταιρείας. Με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,29 Cd, η αεροδυναμική απόδοση έχει βελτιστοποιηθεί, κάτι που προσφέρει όφελος και στην αυτονομία, αλλά και την οικονομία του καυσίμου.

Η διαμόρφωση του πίσω μέρους κρύβει έξυπνα τις διαστάσεις του αμαξώματος και ιδιαίτερα το μήκος, χάρη στο οποίο ο χώρος των αποσκευών είναι 510 λίτρα!

Copyright Alex Rank @ Continental Productions

Στο εσωτερικό των Νέων Citroën ë-C4 X και C4 X, οι οδηγοί και οι επιβάτες θα απολαμβάνουν μια απαράμιλλη αίσθηση ηρεμίας, άνεσης και ευρυχωρίας χάρη στην αναγνωρισμένη ποιότητα του προγράμματος Citroën Advanced Comfort®, με τα Advanced Comfort Καθίσματα και την ανάρτηση με Progressive Hydraulic Cushions. Η κορυφαία άνεση για τους επιβάτες, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή για τους πίσω, που έχουν στη διάθεσή τους εξαιρετικό χώρο για τα γόνατα -198 χιλιοστών- και μεγαλύτερη κλίση στην πλάτη του καθίσματος που είναι πλέον 27 μοίρες. Το εξωτερικό του πλάτος των 1.800 χιλιοστών σημαίνει ότι τρία άτομα μπορούν να κάθονται άνετα πίσω, με αρκετό χώρο και χωρίς παραχωρήσεις.

Τα νέα μοντέλα ë-C4 X και C4 X θα κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ευρώπη, στις εγκαταστάσεις της Stellantis, στο Villaverde της Μαδρίτης στην Ισπανία, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν στις αρχές του 2023. Η ξεχωριστή αισθητική της νέας πρότασης, συνδυάζεται με κορυφαία τεχνολογία για τις ασφαλέστερες μετακινήσεις, σε ένα τεχνολογικό πακέτο που παρουσιάζεται πιο πλήρες από ποτέ.

Με έως και 20 προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης κάτω από την «ομπρέλα» του ADAS, του συστήματος που εξελίχθηκε για τη βελτίωση της ασφάλειας κατά την οδήγηση, τα νέα ë-C4 X και C4 X έρχονται με: Αυτόματο φρενάρισμα και ειδοποίηση κινδύνου, αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2 με Adaptive Cruise Control που αναλαμβάνει και τη στάση, αλλά και την επανεκκίνηση του αυτοκινήτου στο μποτιλιάρισμα, σύστημα παρακολούθησης της κόπωσης του οδηγού, προειδοποίηση για την ακούσια αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, έξυπνους προβολείς αυτόματης ενεργοποίησης και όλα όσα περιμένει κανείς από ένα πολυτελές αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.

Για πρόσθετη άνεση και ασφάλεια, στα Νέα Citroën ë-C4 X και C4 X, διατίθεται και το πακέτο διασυνδεδεμένων υπηρεσιών Citroën Connect που συμπληρώνουν το MyCitroën Drive Plus*.

Για το αμιγώς ηλεκτρικό ë-C4 X, η Citroën έχει προβλέψει να το εφοδιάσει με κορυφαία τεχνολογία σε ότι έχει να κάνει με τη φόρτιση. Επισφραγίζοντας την ανωτερότητα σε τεχνολογικό επίπεδο, η Citroën προσφέρει 8ετή εγγύηση (ή 160.000 χιλιόμετρα) για την καλή λειτουργία της μπαταρίας του αυτοκινήτου, διασφαλίζοντας το 70% της χωρητικότητας των 50kWh της. Χάρη στην τεχνολογία των 400V που εξασφαλίζει η προηγμένη πλατφόρμα του μοντέλου, η γρήγορη φόρτιση είναι πραγματικά κορυφαίου επιπέδου. Στο 80% η φόρτιση της μπαταρίας φτάνει μόλις σε 30 λεπτά της ώρας, χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή DC 100 kW, κάτι που σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει πως κάθε λεπτό σύνδεσης στον ταχυφορτιστή, το Νέο ë-C4 X «κερδίζει» 10 χιλιόμετρα αυτονομίας, συμπληρώνοντας ιδανικά τα πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου που μπορεί να κυκλοφορεί καθημερινά στα αστικά κέντρα, χωρίς κυκλοφοριακούς περιορισμούς.

Copyright Alex Rank @ Continental Productions

Το Νέο C4 X θα είναι διαθέσιμο με κινητήρες βενζίνης και diesel που εμφανίζουν κορυφαία τεχνολογία και ιδιαίτερα υψηλή φιλικότητα προς το περιβάλλον. Τα υπερτροφοδοτούμενα PureTech και BlueHDi σύνολα, με απόδοση ισχύος από 100 έως 130 ίππους και μετάδοση με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων ή αυτόματο 8 σχέσεων, δίνουν τη βάση για μια πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα εκδόσεων του Νέου C4 X, η οποία θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο εύρος αναγκών και απαιτήσεων από το αγοραστικό κοινό της κατηγορίας.”

* My Citroën: Μια εφαρμογή για σύνδεση του αυτοκινήτου μέσω του smartphone που επιτρέπει για παράδειγμα τον έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας του αυτοκινήτου, αλλά και της διαθέσιμης αυτονομίας ανά πάσα στιγμή. Επίσης, επιτρέπει τον προγραμματισμό της φόρτισης, αλλά και τον έλεγχο της θερμοκρασίας στην καμπίνα του αυτοκινήτου, με την απομακρυσμένη ενεργοποίηση του συστήματος κλιματισμού ή θέρμανσης αντίστοιχα.

MyCitroën Assist: Παρέχει δωρεάν κλήσεις έκτακτης ανάγκης με αυτόματη ενημέρωση της γεωγραφικής τοποθεσίας του αυτοκινήτου και μια υπηρεσία βοήθειας στην οποία οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση καθημερινά, 24 ώρες και 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς συνδρομή.

MyCitroën Drive: προσφέρει πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο μέσω του TomTom Traffic, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας των σημείων ενδιαφέροντος, των πληροφοριών καιρού και της τοποθεσίας και των τιμών σε πρατήρια καυσίμων και χώρους στάθμευσης.

MyCitroën Play: επιτρέπει στους οδηγούς και τους επιβάτες να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους εφαρμογές smartphone με ασφαλή τρόπο. Η υπηρεσία προσφέρει ασύρματη συνδεσιμότητα και είναι συμβατή με το Apple CarPlay και το Android Auto.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031