Sto Timoni

Η ψηφιακή ανανέωση του Mazda 3

Μία αναμφισβήτητα «πρωτότυπη» ανανέωση είναι αυτή που υπέστη το μικρομεσαίο μοντέλο της Mazda, το Mazda 3 προσφέρει πλέον νέες δυνατότητες που αφορούν μία σειρά ψηφιακά συστήματα του αυτοκινήτου, καθώς επίσης και την επικοινωνία του με κάθε τύπο smartphone. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ενεργητική ασφάλεια αλλά και η ευκολία χρήσης των συστημάτων Ιnfotainment (ενημέρωσης και ψυχαγωγίας) Mazda Connect.

To Mazda 3 μπαίνει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή με την ανανεωμένη του εκδοχή (μοντέλο 2024) να επιχειρεί να ενισχύσει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, αλλά και να εμφανίζεται αναβαθμισμένη στον τομέα των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Συναντάμε λοιπόν, στο εσωτερικό του ανανεωμένου μοντέλο μια σειρά παρεμβάσεις εργονομικού χαρακτήρα, οι οποίες αφορούν την οθόνη και το λογισμικό ψυχαγωγίας με στόχο τη βελτίωση της ευκολίας χρήσης των ψηφιακών ευκολιών, ενώ εμφανής είναι και η αντικατάσταση των υπαρχουσών θυρών USB-A με θύρες USB-C καθώς και η αναδιάταξη των διαφόρων χειριστηρίων.

Καθώς δε το Mazda Connect συνδυάζεται με βελτιωμένη λειτουργικότητα για τα smartphone, το ανανεωμένο Mazda3 δίνει στον οδηγό του τη δυνατότητα να αξιοποιήσει με σαφώς πιο πλήρη και αποτελεσματικό τρόπο το κινητό του τηλέφωνο. Οι οδηγίες πλοήγησης από το Apple CarPlay και το Android Auto μπορούν πλέον να εμφανίζονται στην Active Driving Display, για πρώτη φορά για τη Mazda: είναι η λειτουργία που ενισχύει την ασφάλεια και την άνεση των οδηγών, επιτρέποντάς τους να κρατούν τα μάτια τους στο δρόμο ενώ λαμβάνουν βασικές πληροφορίες πλοήγησης.

Οι ασύρματες εκδόσεις τόσο του Apple CarPlay όσο και του Android Auto είναι πλέον διαθέσιμες, καθιστώντας ευκολότερη από ποτέ τη σύνδεση του τηλεφώνου με το αυτοκίνητο. Το ανανεωμένο Mazda 3 περιλαμβάνει επίσης και μία θέση επαγωγικής (ασύρματης) φόρτισης, διασφαλίζοντας ότι η συσκευή του κινητού σας παραμένει πλήρως φορτισμένη σε μεγάλα ταξίδια χωρίς να χρειάζονται καλώδια φόρτισης.

Μια βελτιωμένη κεντρική οθόνη 10,25 ιντσών επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν εύκολα πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ενώ η προβολή του χάρτη πλοήγησης επεκτείνεται χάρη στη μεγαλύτερη και χωρίς πλαίσιο οθόνη. Επιπλέον, το ενημερωμένο σύστημα πλοήγησης διαθέτει διαδικτυακή λειτουργία αναζήτησης σημείων ενδιαφέροντος, κάνοντας τα αποτελέσματα της αναζήτησης πιο ακριβή, συναφή και χρήσιμα. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν επίσης τη λειτουργία χαρτογράφησης εκτός δρόμου, που λειτουργούν σε συνδυασμό με έναν τρισδιάστατο γυροσκοπικό αισθητήρα για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του οχήματος, ακόμη και σε περιοχές όπου η λήψη GPS είναι δύσκολη.

Ενδιαφέροντα νέα έχουμε και στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, με τέσσερα αναβαθμισμένα συστήματα, που λειτουργούν παράλληλα για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη προστασία των επιβατών μπαίνει στην ελληνική αγορά το ανανεωμένο (μοντέλο 2024) Mazda 3. Πρόκειται για το σύστημα προειδοποίησης προσοχής του οδηγού (Distracted Driver Alert), το βελτιωμένο αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της νύχτας (AEB: Autonomous Emergency Braking), το βελτιωμένης ακρίβειας Intelligent Speed Assist (ISA) που επιτρέπει στο όχημα να παραμένει στο προκαθορισμένο όριο ταχύτητας και το βελτιωμένο σύστημα Cruising & Traffic Support (CTS) για διατήρηση της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα.

Υπενθυμίζουμε ότι η τέταρτη γενιά Mazda 3 παρουσιάστηκε το 2019 και έχει καταγράψει σημαντικές διακρίσεις: Κέρδισε τον τίτλο του πιο όμορφου οχήματος στον κόσμο από το World Car Awards για το 2020 ενώ την ίδια χρονιά οι γυναίκες δημοσιογράφοι το ανέδειξαν ως το καλύτερο όχημα στον κόσμο. Με την ασφάλεια να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία για τα οχήματα της Mazda, το 2019 το Mazda3 κατακτά 5 αστέρια στο EURO NCAP και επιτυγχάνει το εκπληκτικό αποτέλεσμα 98% για την ασφάλεια του οδηγού, ένα αποτέλεσμα που κανένα άλλο αυτοκίνητο στην κατηγορία Small Family Car δεν έχει επιτύχει μέχρι σήμερα!

Το Mazda 3 κατασκευάζεται στην Ιαπωνία και είναι διαθέσιμο σε 2 τύπους αμαξώματος, hatchback & sedan. Προσφέρεται με κινητήρες e-SKYACTIV G122ps, e-SKYACTIV G150ps & τον επαναστατικό κινητήρα e-SKYACTIV X 186ps σε μηχανικό και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Όπως όλα τα μοντέλα της MAZDA, έτσι και το Mazda3 προσφέρεται με 6 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031