Sto Timoni

To ηλεκτρικό Fiat 500 by Armani καθαρίζει την ατμόσφαιρα

Η ανάπτυξη των plug-in hybrid και κυρίως των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί την απάντηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ανάπτυξη προϊόντων με πολύ χαμηλό ή μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, τουλάχιστον όσον αφορά στη χρήση τους. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα -ειδικότερα στα αστικά κέντρα- αποτελεί επιτακτική ανάγκη και τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα δίνουν μια απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Η Fiat όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας μια πρόταση που όχι απλά δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, αλλά συμβάλει και στην εξουδετέρωση των ρύπων που προκαλούνται από άλλα αυτοκίνητα ή δραστηριότητες του ανθρώπου.

Με όχημα το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό 500, οι σχεδιαστές αναζήτησαν τα όρια που καθορίζουν ένα απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκίνητο. Οι μηδενικοί ρύποι λόγω της ηλεκτρικής κίνησης, τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και η χρήση προηγμένων ανακυκλωμένων υλικών, όπως το πρωτοποριακό ύφασμα Seaqual, συνδυάστηκαν με μια πραγματικά ρηξικέλευθη ιδέα στο πρωτότυπο Fiat 500 by Armani.

Εφαρμόζοντας τεχνολογία αιχμής, το Fiat 500 by Armani «ντύθηκε» με μια βαφή που περιέχει διοξείδιο του τιτανίου, ένωση που έχει την ιδιότητα να απορροφά ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα οξείδια του αζώτου και να τους μετατρέπει σε ακίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ενώσεις. Η συγκεκριμένη λύση έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε κτήρια, με τη βαφή των εξωτερικών επιφανειών να προσφέρει βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα αστικά κέντα μεγαλουπόλεων της Ν. Αμερικής.

Το Fiat 500 by Armani είναι ένα πρωτότυπο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον διάσημο οίκο μόδας και αποτελεί απαράμιλλο δείγμα στιλ και φινέτσας. Το εντυπωσιακό πράσινο χρώμα του αμαξώματος με το ματ φινίρισμα περιέχει διοξείδιο του τιτανίου, αλλά η καινοτομία της πρότασης δεν σταματάει εκεί. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής οι μηχανικοί κατάφεραν με τη χρήση λέιζερ στο πάνω μέρος του αμαξώματος να «χαράξουν» το χρώμα δίνοντας του την υφή και την όψη ενός ακριβού υφάσματος, αντάξιου του ονόματος Armani. Η όψη «ψαροκόκαλου» εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα συμβάλει και στην αύξηση της συνολικής επιφάνειας που έρχεται σε επαφή το διοξείδιο του τιτανίου της βαφής με τον ατμοσφαιρικό αέρα μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα του Fiat 500 by Armani να καθαρίζει τον αέρα κατά την κίνηση του.

Αυτό το μοναδικό ηλεκτρικό Fiat 500 δημιουργήθηκε εξ αρχής για να διατεθεί μέσω δημοπρασίας με τα έσοδα να δωρίζονται στο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, Earth Alliance, του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Leonardo DiCaprio. Η ιδέα του όμως δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συμβάλει ώστε τα αυτοκίνητο όχι απλά να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά να συμβάλουν ενεργά στην προστασία του. Πιστό στην παράδοση που το ακολουθεί από το 1957, το όνομα Fiat 500, συνεχίζει να φέρνει επανάσταση επαναπροσδιορίζοντας σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον των μετακινήσεων.

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031