Sto Timoni

Θολώνει το παρμπρίζ στο κρύο; H τεχνολογία έχει τη λύση

Το Windscreen Weather Station της Ford σας απαλλάσει από το άγχος, παίρνοντας πρωτοβουλίες απλές, αλλά αποτελεσματικές. Το καινοτόμο σύστημα της Ford έχει την ικανότητα να ανιχνεύει την υγρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά και τις αλλαγές θερμοκρασίας στο παρμπρίζ μέσω των κατάλληλων αισθητήρων, και να ενεργοποιεί στη συνέχεια – αυτόματα – τον κλιματισμό, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Μην ξεχνάτε η εκ πρώτης όψεως παράδοξη ενεργοποίηση του Air Condition είναι η «χειροκίνητη» ενδεδειγμένη λύση για το ξεθόλωμα του παρμπρίζ.

Εξελίσσοντας τεχνολογίες που καθιστούν τις μετακινήσεις όλων ακόμα πιο άνετες και ασφαλείς, η Ford εξέλιξε ένα πρωτοποριακό σύστημα με την ονομασία Windscreen Weather Station το οποίο εμποδίζει τη συγκέντρωση υδρατμών στο εσωτερικό του παρμπρίζ.

To Ford Windscreen Weather Station καθαρίζει από τους υδρατμούς, προσφέροντας απρόσκοπτη θέα.

Οι εκκρίσεις ιδρώτα μερικές φορές προκαλούν συγκέντρωση υδρατμών στο εσωτερικό του παρμπρίζ – καθυστερώντας έτσι την επιστροφή μας στο σπίτι, αν μη τι άλλο κατά μερικά λεπτά.

Το Windscreen Weather Station της Ford αποτρέπει αυτό το φαινόμενο ανιχνεύοντας την υγρασία στον αέρα και τις αλλαγές θερμοκρασίας στο κρύσταλλο, ενεργοποιώντας στη συνέχεια αυτόματα το σύστημα κλιματισμού, εάν χρειαστεί, ενώ επιλέγει και την κατάλληλη ρύθμιση ροής αέρα. *

«Η αναμονή για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ που έχει θολώσει λόγω του ιδρώτα μετά από σωματική άσκηση ελάχιστη σημασία έχει – αλλά η οδήγηση με μειωμένη ορατότητα εξ αιτίας ενός θαμπωμένου παρμπρίζ μπορεί να είναι ολέθρια. Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί προνοητικά και διαχειρίζεται το πρόβλημα χωρίς καν να το γνωρίζει ο οδηγός.»

Ingo Krolewski, supervisor, Climate Controls and Attributes, Ford Ευρώπης

Καθώς οι επιλογές σωματικής άσκησης σε εσωτερικό χώρο έχουν περιοριστεί λόγω COVID-19, τις περισσότερες φορές οι αθλούμενοι αδυνατούν να κάνουν ντους μετά την προπόνηση. Πέρσι, από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, η Sport England ανέφερε 731.000 περισσότερους δρομείς και 1,2 εκατομμύριο περισσότερους ποδηλάτες από πριν, ενώ στη Γερμανία παρατηρήθηκε αύξηση 42% στους δρομείς, καθώς ο κόσμος προσπάθησε να κάνει κάποια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ford Windscreen Weather Station

Το Windscreen Weather Station τοποθετείται στο κρύσταλλο δίπλα στον εσωτερικό καθρέπτη που βρίσκεται στο παρμπρίζ. Το σύστημα έχει διαστάσεις 5,0 x 3,0 cm και περιλαμβάνει αρκετούς αισθητήρες. Η τελευταία έκδοση, που ήδη λανσαρίστηκε με τα Ford Kuga και Explorer, βοηθά επίσης στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 μειώνοντας τη χρήση του συμπιεστή του A/C.

Η Ford πρόσφατα συνεργάστηκε με τους ειδικούς της komoot σε θέματα υπαίθριων δραστηριοτήτων για να προσφέρει στους οδηγούς τη δυνατότητα να προγραμματίζουν, να πραγματοποιούν και να απολαμβάνουν μία περιπέτεια στην άγρια φύση. Επίσης, οι οδηγοί ορισμένων ηλεκτροκίνητων μοντέλων Ford μπορούν να χρησιμοποιούν το FordPass για να ξεπαγώνουν το παρμπρίζ και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία της καμπίνας πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. **

Για το εξωτερικό των κρυστάλλων, η τεχνολογία QuickClear της Ford που είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ξεπαγώνει το παρμπρίζ μέσα σε δευτερόλεπτα πιέζοντας απλά ένα μπουτόν.

Σημειώσεις

* Το σύστημα αισθητήρων περιλαμβάνεται σε οχήματα με Dual Electric Automatic Temperature Control.

** Σε περιοχές όπου επιτρέπεται από το Νόμο.

Πηγή: Ford Motor Hellas

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031