Sto Timoni

Όταν η Porsche τόλμησε να φτιάξει ένα βαν…

To Vision Renndienst της Porsche φτιάχτηκε πριν δυο χρόνια, το 2018, αλλά δεν το είδαμε ποτέ, ούτε πήρε ποτέ τη μορφή πρωτοτύπου που μπορεί να κινηθεί κανονικά στο δρόμο. Όμως η ύπαρξή του φανερώνει ότι η Porsche σκέφτηκε σοβαρά ότι θα μπορούσε – μετά την προ πολλού είσοδό της στο χώρο των SUV – να παράγει και ένα ηλεκτρικό βαν!  

Την ύπαρξη αυτού του μοντέρνου βαν τη μάθαμε χάρη στην παρουσίαση του βιβλίου “Porsche Unseen” στο οποίο μπορεί κανείς να δει μια σειρά από πρωτότυπα μοντέλα που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, όπως ένα supercar εμπνευσμένo από την αγωνιστική Porsche 919 Hybrid και μια σύγχρονη ερμηνεία του κλασικού 550 Spyder.

 

Το Porsche Vision Renndienst είχε καθίσματα για έξι άτομα, σε δύο σειρές, με το κάθισμα του οδηγού να είναι τοποθετημένο στη μέση της πρώτης σειράς – όπως στη McLaren F1 – και τα διάφορα μέρη του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Porsche. Και κάπου εδώ τελειώνουν οι λεπτομέρειες που γνωρίζουμε σχετικά με το συγκεκριμένο βαν, αφού η Porsche δεν θέλησε να δώσει επιπλέον πληροφοριακά στοιχεία.

Αυτό πάντως που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού είναι οι περιορισμένες γυάλινες επιφάνειες στο πλάι, τα μινιμαλιστικά φώτα εμπρός και οι μικροσκοπικές κάμερες που αντικαθιστούν τους πλευρικούς εξωτερικούς καθρέπτες.

Το Porsche Vision Renndienst αναφέρεται στο βιβλίο ως μοντέλο κλίμακας 1: 1, κάτι που σημαίνει ότι ποτέ δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο ενός πραγματικού πρωτότυπου, αλλά ότι ήταν ένα όχημα πραγματικού μεγέθους που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κάνει την εμφάνισή του σε μια από τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου. Όμως, εντέλει, το μοντέρνο αυτό βαν δεν το είδαμε ποτέ…

Στόχος της δημιουργίας του Vision Renndienst ήταν να διερευνηθεί το πώς η σχεδιαστική γλώσσα της Porsche θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια εντελώς διαφορετική – και ανεξερεύνητη για τη φημισμένη μάρκα – κατηγορία οχημάτων.

Ένα ηλεκτρικό βαν/πολυμορφικό μοντέλο παραγωγής θα μπορούσε να έχει ενισχύσει την υπάρχουσα γκάμα της εταιρίας, έχοντας παραταχθεί δίπλα στην τρέχουσα Porsche Taycan και το επερχόμενο ηλεκτρικό crossover Macan, που αναμένεται έως το 2022. Κάτι που τώρα φαίνεται παράδοξο θα μπορούσε να είχε καθιερωθεί αν δοκίμαζε την τύχη του στην αγορά. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο παράδοξο φαινόμενο μπορεί να φαίνονταν αρχικά τα σπορ SUV όταν εταιρίες-κατασκευαστές μοντέλων επιδόσεων (και όχι μόνον η Porsche) αποφάσιζαν να κάνουν το βήμα…

Στο μεταξύ, το γνωστό ρετρό – εμπνευσμένο από το κλασικό VW Microbus και βασισμένο στην πλατφόρμα MEB για συμπαγή ηλεκτρικά αυτοκίνητα της VW – concepr car της μητρικής εταιρίας της Porsche, το Volkswagen ID Buzz, πρόκειται να μπει στην παραγωγή το 2022.

 

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

1 comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031