Sto Timoni

Πόσο σημαντική είναι η βαφή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Ακρογωνιαίο λίθο του νέου – υπό επέκταση – εργοστασίου της στην Αριζόνα θεωρεί το τμήμα βαφής η Lucid Motors – η εταιρεία που σκοπεύει να ανταγωνιστεί την Tesla με το εντυπωσιακό πλήρως ηλεκτρικό της μοντέλο Lucid air.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Lucid Motors, η εταιρία έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον του εργοστασίου Lucid AMP-1 στο Casa Grande της Αριζόνα. Και όλα περιστρέφονται γύρω από το καινοτόμο τμήμα βαφής, πού είναι σχεδιασμένο να επεκτείνεται σε φάσεις. Αυτό το τμήμα η Lucid το θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του εργοστασίου, ο οποίος ενσωματώνει τη δέσμευσή της για πολυτέλεια και βιωσιμότητα.

Τι κάνει το τμήμα βαφής τόσο κρίσιμο; Σύμφωνα με τον Mike Boike, Διευθυντή Παραγωγής, «Όταν φτιάχνετε ένα βαφείο, πρέπει να το κατασκευάσετε έχοντας υπόψη τον τελικό όγκο παραγωγής. Την πρώτη χρονιά σχεδιάζουμε μόνο 30.000 αυτοκίνητα, αλλά σε πλήρη δυναμικότητα, το τμήμα βαφής θα υποστηρίζει την παραγωγή 400.000 αυτοκινήτων ετησίως. Πρέπει επίσης να είναι αρκετά μεγάλο για να χωρά όχημα κάθε μεγέθους.” Ο ίδιος συμπληρώνει ότι “Αγωνιζόμαστε με τους καλύτερους στον κόσμο και το γνωρίζουμε. Έτσι, οι διαδικασίες και τα υλικά που χρησιμοποιούμε δεν είναι άλλο από τις καλύτερες στον κόσμο. Έχουμε την καλύτερη και πιο σύγχρονη διαδικασία βαφής. Έχουμε τα καλύτερα και πλέον σύγχρονα υλικά και έχουμε μια ομάδα πολύ δυνατή ομάδα μηχανικών και επαγγελματιών στον τομέα της κατασκευής.”

Τί γίνεται στο τμήμα βαφής

Προεπεξεργασία και ηλεκτροαπόθεση: Καθώς κάθε Lucid Air βγαίνει από το τμήμα αμαξώματος, καθαρίζεται προσεκτικά. Στη συνέχεια εφαρμόζεται μια επίστρωση λεπτής μεμβράνης και μία ακόμα επικάλυψη με ηλεκτροαπόθεση, τα οποία προστατεύουν ολόκληρη τη δομή του σώματος από τη διάβρωση.

Στεγανοποίηση: Στη συνέχεια στεγανοοιείται καλά όλο το όχημα για να αποτραπεί κάθε είδους διείσδυση αέρα ή νερού που θα μπορούσε να προκαλέσει την είσοδο θορύβου του δρόμου ή νερού στο αυτοκίνητο.

Βαφή: Μόλις η μονάδα σφραγιστεί και λειανθεί, αποστέλλεται στο θάλαμο βαφής. Εδώ έχουν ενσωματωθεί οι τελευταίες καινοτόμες τεχνολογίες διεργασιών και υλικών που οδηγούν σε ένα άψογο, πολυτελές φινίρισμα.

Φινίρισμα: Τέλος, μετά το ψήσιμο, το αυτοκίνητο μεταφέρεται στο χώρο φινιρίσματος όπου μια ομάδα το επιθεωρεί και το γυαλίζει  πριν εγκρίνει την αποστολή στον πελάτη.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031