Sto Timoni

Η μάχη με το χρόνο, η Πυροσβεστική, τα τροχαία ατυχήματα και η Renault

Σε μία προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών των τροχαίων ατυχημάτων, η Renault έχει προχωρήσει σε μία μοναδική συνεργασία με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες ολόκληρης της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε την ανάπτυξη σημαντικών καινοτομιών, όπως το Fireman Access (η διευκόλυνση της πρόσβαση των πυροσβεστών), το QRescue, και το SD Switch, που αφορούν στην ασφάλεια μετά από ένα τροχαίο με εμπλεκόμενο ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα. Στόχος αυτών των καινοτομιών, είναι να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το χρόνο επέμβασης των σωστικών συνεργείων.

13 χρόνια μαζί με τους πυροσβέστες

Η Renault εκπαιδεύει τους πυροσβέστες σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τους παρέχει τη βοήθεια στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου όταν σπεύδουν για βοήθεια σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, στη μείωση των θυμάτων στην άσφαλτο.

Πρόκειται για μια ουσιαστική προσφορά εκπαίδευσης και καθοδήγησης. Ένα έργο που ανατέθηκε στον Αντιπύραρχο Christophe Lenglos, ο οποίος είναι αποσπασμένος από την Πυροσβεστική Yvelines SDIS, με πλήρη απασχόληση, στη Renault. Με τη βοήθεια της Claire Petit-Boulanger (εμπειρογνώμονας τριτοβάθμιας ασφάλειας της Renault), ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, από την Παραγουάη ως την Τσεχία, διαδίδοντας την τεχνογνωσία της Renault σε θέματα ασφάλειας με:

  • συνέδρια
  • ασκήσεις διάσωσης
  • πραγματικές και εικονικές ασκήσεις απεγκλωβισμού
  • δωρεές αυτοκινήτων Renault για τις ασκήσεις

Εξέλιξη καινοτομιών από κοινού με τους πυροσβέστες

Οι πυροσβέστες εμπλέκονται και στη διαδικασία σχεδιασμού των αυτοκινήτων. Μία συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση πολλών καινοτομιών:

  • Πρόσβαση Πυροσβέστη (Fireman Access):

Ειδικό σημείο πρόσβασης που χρησιμεύει για την τοποθέτηση του σωλήνα πυρόσβεσης, και τη ρίψη νερού κατευθείαν στην καρδιά της μπαταρίας υψηλής τάσεως που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρικά οχήματα. Με αυτό τον τρόπο η κατάσβεση της φωτιάς μπορεί να γίνει σε 10 λεπτά σε αντίθεση με τις 3 ώρες που απαιτούνται συνήθως για τα αντίστοιχα ηλεκτρικά & plug-in υβριδικά άλλων μαρκών.

  • Κωδικός Διάσωσης (QRescue):

όλα τα οχήματα Renault θα διαθέτουν από το 2023, ένα QR code ο οποίος θα παρέχει άμεση πρόσβαση στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου (κινητήρας, θέση μπαταρίας…). Η ακριβής θέση του QR code επιλέχθηκε ειδικά με τη συνεργασία των πυροσβεστών. Αυτό τους βοηθά να γλυτώσουν 15 πολύτιμα λεπτά όταν επεμβαίνουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

  • Διακόπτης SD (SD switch):

Ο SD switch αποσυνδέει την μπαταρία από το ηλεκτρικό κύκλωμα υψηλής τάσεως. Η θέση του στα οχήματα του Renault Group είναι άμεσα προσβάσιμη από τις υπηρεσίες άμεσης επέμβασης, χωρίς τη χρήση ειδικών εργαλείων και χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί η περιοχή της λεκάνης του τραυματία που βρίσκεται ακόμα μέσα στο αυτοκίνητο. Σημαντική δουλειά γίνεται και με άλλες καινοτόμες ιδέες, όπως με τα καθίσματα. “Σκεφτόμαστε έναν τρόπο να τροποποιήσουμε τις πλάτες των καθισμάτων μας, ώστε οι πυροσβέστες να μπορούν εύκολα να τις διπλώσουν για να απεγκλωβίσουν γρήγορα και με ασφάλεια ένα τραυματία από τροχαίο. Έχουμε ήδη συντάξει ένα προσχέδιο για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.” Claire Petit Boulanger.

Αυτές οι καινοτομίες βοηθούν τους πυροσβέστες να γλυτώσουν πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια της «πρώτης κρίσιμης ώρας»: είναι τα πρώτα 60 λεπτά μετά το ατύχημα, στα οποία οι τραυματίες χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλιώς οι πιθανότητες επιβίωσής τους μειώνονται κατά 50%. Η κρίσιμη ώρα είναι το επίκεντρο όλων των προσπαθειών για τη βελτίωση των επιπτώσεων ενός ατυχήματος, τόσο για τους πυροσβέστες όσο και για τη Renault.

 

«Η μάχη με το χρόνο: Κάθε λεπτό μετράει» ένα ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια των αδελφών Naudet

Η Renault και η Publicis Conseil, ξεκίνησαν μια καμπάνια, επενδύοντας στην εμπειρία των αδελφών Jules και Gédéon Naudet (σκηνοθέτες των βραβευμένων ντοκιμαντέρ για τις επιθέσεις της 11ης  Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, και της φωτιάς στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων), για τη δημιουργία ενός φιλμ με τίτλο ‘Η μάχη με το χρόνο: Κάθε λεπτό μετράει’ («TimeFighters: every minute counts»).

Για αρκετές ημέρες, ακολούθησαν κάθε βήμα των πυροσβεστών από τους σταθμούς του Montigny-le-Bretonneux (Yvelines, Γαλλία), καταγράφοντας την εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ του Renault Group και των διασωστών.

Όντας πάντα «γοητευμένοι από τους πυροσβέστες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν για να σώσουν ζωές», οι Αδερφοί Naudet ενθουσιάστηκαν αμέσως με την ιδέα να κινηματογραφήσουν τις καθημερινές και επείγουσες επιχειρήσεις τους, καθώς και το ερευνητικό έργο που κάνουν από πριν, για να βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό μία επιχείρησης επέμβασης σε ένα τροχαίο. «Ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα όταν η Renault επικοινώνησε μαζί μας για να κάνουμε αυτό το ντοκιμαντέρ. Μάθαμε για την αδιάκοπη εκπαίδευση των ανθρώπων που επεμβαίνουν ώστε να κερδίσουν εκείνα τα πολύτιμα λεπτά, όταν φτάνουν αμέσως σε ένα τροχαίο. Η έκπληξή μας ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν μάθαμε ότι η Renault είναι ο μόνος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο, που συμπεριέλαβε πυροσβέστες στη φάση του σχεδιασμού ενός αυτοκινήτου. Αυτό μας έκανε τρομερή εντύπωση!»

Η ταινία συνοδεύεται από καμπάνια που αναδεικνύει τα άτομα που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη συνεργασία.

 

Η Renault μοιράζεται με όλο τον κόσμο, την πρόοδο και τις γνώσεις της

Τα εργαλεία εκπαίδευσης των πυροσβεστών πρόκειται να παρουσιαστούν μέσω της πλατφόρμας  #TimeFighters, και θα είναι προσβάσιμα από όλους τους πυροσβέστες ανά τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακόμη μία καινοτομία του Renault Group, υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κώδικα, για χρήση από όλους τους κατασκευαστές.

Γιατί η διάσωση της ανθρώπινης ζωής, είναι υπόθεση όλων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα  https://www.renault.com.gr/discover/safety.html

Πηγή: Renault

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031