Sto Timoni

Ford eCall: Όταν η Ford καλεί την Πολιτική Προστασία

Ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος εξασφαλίζει η προηγμένη τεχνολογία eCall της Ford, η οποία ειδοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να σπεύσουν επί τόπου για την παροχή βοήθειας. Το Ford eCall συνδυάζεται τώρα με σημαντικές αναβαθμίσεις στις λειτουργίες και δυνατότητες του πανευρωπαϊκού αριθμού κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112.

Πριν λίγες μέρες η Ford Motor Ελλάς πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία μία σειρά εκτεταμένων δοκιμών του συστήματος eCall στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Έτσι, σε όλα τα νέα μοντέλα Ford μπορεί να αισθάνεται πλέον κανείς σίγουρος και ασφαλής σε περίπτωση ατυχήματος, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία eCall. Το σύστημα Ford eCall συνδυάζεται τώρα με σημαντικές αναβαθμίσεις, καλώντας τον πανευρωπαϊκό αριθμό κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112 και προωθώντας παράλληλα επιπλέον στοιχεία.

Αποστολή στοιχείων σε περίπτωση ατυχήματος

Τα οχήματα Ford που διαθέτουν τη προηγμένη τεχνολογία eCall ενημερώνουν αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος το πλησιέστερο κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μέσω του αριθμού 112, για τα στοιχεία και την ακριβή θέση του οχήματος. Πλέον, χάρη στις πρόσφατες αναβαθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν, με κάθε κλήση προς τον αριθμό 112 αποστέλλονται αυτόματα περισσότερα στοιχεία από τα οχήματα Ford, όπως η μάρκα του αυτοκινήτου, το χρώμα του, ο τύπος του καυσίμου που χρησιμοποιεί κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία eCall ενεργοποιείται αυτόματα μόνο σε περίπτωση ατυχήματος που χρειάζεται η παροχή βοήθειας – στις υπόλοιπες περιπτώσεις παραμένει ανενεργή – και δεν περιλαμβάνει την αποστολή προσωπικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Στην πράξη, όλα τα μοντέλα Ford με σύστημα SYNC και ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Connect έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν συνεχώς συνδεδεμένα και σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης του κινητού του πελάτη, να ενεργοποιούν αυτόματα μία κλήση προς το 112, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στοιχεία που βοηθούν στον εντοπισμό του οχήματος και την άμεση αποστολή βοήθειας. Η κλήση προς τον αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί και με πρωτοβουλία του οδηγού πατώντας το σχετικό κουμπί, σε περίπτωση που έχει χάσει τον προσανατολισμό του ή έχει ανάγκη βοήθειας.

Οι δοκιμές της Ford – σε συνεργασία με την πολιτική Προστασία – στην Ελλάδα

Θέλοντας να δοκιμάσει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος eCall στη χώρα μας, η Ford σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία διεξήγαγε πρόσφατα στην Ελλάδα μια σειρά εκτεταμένων δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες. Από αυτές διαπιστώθηκε στην πράξη η αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας eCall των μοντέλων Ford να εντοπίζει το όχημα, καθώς και τη δυνατότητα επικοινωνίας του διαχειριστή της κλήσης έκτακτης ανάγκης με τον οδηγό του οχήματος.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τον υψηλό δείκτη ασφάλειας που προσφέρουν σήμερα όλα τα μοντέλα Ford – και ειδικότερα για την σιγουριά που προσφέρει σε όλους τους επιβάτες των αυτοκινήτων μας το σύστημα eCall. Οι δοκιμές του συστήματος που πραγματοποιήσαμε πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία απέδειξαν περίτρανα ότι το eCall λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά αποτελώντας στην πράξη ένα ακόμα σημαντικό “δίχτυ ασφάλειας” στα αυτοκίνητά μας σε περίπτωση ατυχήματος», δήλωσε ο Διευθυντής Υπηρεσιών μετά την Πώληση της Ford Motor Ελλάς, Βασίλης Παπαναστασίου.

Η υπηρεσία eCall προσφέρεται σε όλα τα μοντέλα Ford που διαθέτουν το σύστημα SYNC σε συνδυασμό με το προηγμένο μόντεμ FordPass Connect.

Η Ford μοιράζεται δεδομένα και με διασυνδεδεμένα οχήματα άλλων εταιρειών προς όφελος της ασφάλειας

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας-ορόσημο για το διαμοιρασμό δεδομένων οδικής ασφάλειας, η Ford θα προειδοποιεί τώρα τους οδηγούς των διασυνδεδεμένων οχημάτων της, καθώς και εκείνους άλλων μαρκών, για δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες, προετοιμάζοντάς τους για το απροσδόκητο.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας διεταιρικής συμφωνίας, οχήματα άλλων κατασκευαστών θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να διαμοιράζονται πληροφορίες για επικείμενους κινδύνους, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και επιτρέποντας σε περισσότερους οδηγούς να προετοιμάζονται ανάλογα. Σημειώνουμε, δε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη Ford να ασχολείται με το ζήτημα της συνδεσιμότητας των οχημάτων (με άλλα οχήματα και τις υποδομές) στον τομέα της ασφάλειας.

Μετά τη συμφωνία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Data for Road Safety που έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί μία 16μηνη περίοδος απόδειξης του εφικτού της ιδέας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεκάδες εκατομμύρια μηνύματα Safety Related Traffic Information (SRTI) – όπως ακινητοποιημένα οχήματα, ολισθηροί δρόμοι ή μειωμένη ορατότητα – διαμοιράστηκαν μεταξύ διαφορετικών οχημάτων. Ανάμεσα στους εταίρους που πλαισιώνουν την Ford είναι οι BMW, Mercedes-Benz και Volvo, ενώ το οικοσύστημα διαμοιρασμού δεδομένων είναι τώρα ανοιχτό σε νέους συμμετέχοντες.

Ανώνυμα δεδομένα από το αυτοκίνητο, όπως χρήση φώτων ομίχλης, φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης ή ενεργοποίηση αερόσακου, αναλύονται εντός αυτού προκειμένου να προσδιοριστεί εάν πράγματι και πού ακριβώς ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος. Τα προειδοποιητικά μηνύματα αποστέλλονται, μέσω του μόντεμ FordPass Connect, σε ένα ασφαλή server της Ford από όπου τα δεδομένα διανέμονται στους εταίρους της SRTI για αντιπαραβολή των μηνυμάτων κινδύνου από διάφορες πηγές και – στη συνέχεια – για διαμοιρασμό σε οχήματα διαφόρων κατασκευαστών.

Τα όποια σχετικά μηνύματα SRTI στέλνονται άμεσα – και πάλι μέσω κινητού δικτύου – σε οχήματα που βρίσκονται κοντά στο σημείο του κινδύνου και εμφανίζονται στην οθόνη του οδηγού. Πέρα από την προειδοποίηση των άλλων οδηγών, οι πληροφορίες αποδεικνύονται χρήσιμες και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς προσφέρουν ακριβή δεδομένα τοποθεσίας μέσα σε δευτερόλεπτα επισπεύδοντας έτσι τη βοήθεια.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930