Sto Timoni

70 χρόνια Seat: από το μικρό “600” στην κινητικότητα του μέλλοντος

Τα εβδομήντα της χρόνια κλείνει φέτος η SEAT. Με τα γενέθλιά της – 9 Μαΐου – να συμπίπτουν με την “Ημέρα της Νίκης” κατά του φασισμού – πράγμα το οποίο θα λέγαμε ότι αποτελεί μία “σατανική” σύμπτωση, καθώς το 1950 που ιδρύθηκε η Seat η μεγάλη και όμορφη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου βίωνε το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο – η μεγάλη πλέον αυτή αυτοκινητοβιομηχανία πέρασε από διάφορες φάσεις εξέλιξης, για να καταλήξει, ενταγμένη στο VW Group, να ζει μία από τις πλέον ανθηρές περιόδους της ύπαρξής της.

Η Seat είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που σχεδιάζει, εξελίσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται οχήματα στην Ισπανία. Με 15.000 εργαζόμενους, είναι πλέον ο κορυφαίος βιομηχανικός επενδυτής R&D στην Ισπανία, αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ και είναι ηγέτης στις εξαγωγές, καθώς εξάγει το 80% των οχημάτων της. Ενώ όπως λέει ο αντιπρόεδρός της (Vice-president for Finance and IT), Carsten Isensee:«καθ’ όλη τη διάρκεια της 70ετούς ιστορίας της, η Seat έχει αποδείξει την ικανότητά της να αναδημιουργείται εκ νέου και να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις που προκύπτουν». Και η αλήθεια είναι ότι η πορεία της ισπανικής εταιρίας υπήρξε πολυτάραχη…

Αφετηρία: η Βαρκελώνη

H Seat άνοιξε τις πόρτες του εργοστασίου στη Zona Franca το 1953 με καθημερινή παραγωγή πέντε οχημάτων Seat 1400. Μετά από 40 χρόνια παραγωγής εμβληματικών μοντέλων στην ιστορία της μάρκας, όπως το Seat 600 και το Seat 127, η εταιρεία αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο, μεγαλύτερο, πιο μοντέρνο εργοστάσιο, μετατοπίζοντας έτσι την παραγωγή από τη Βαρκελώνη στο Martorell από το 1993. Το εργοστάσιο αυτό, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του με μία αρχική επένδυση 244,5 δισεκατομμυρίων πεσέτων (1,47 δις ευρώ), εγκαινιάστηκε με το λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς Seat Ibiza και του νέου τότε Seat Cordoba, με ημερήσια παραγωγή 1.500 οχημάτων.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει τρία κέντρα παραγωγής: Βαρκελώνη, El Prat de Llobregat και Martorell, όπου κατασκευάζονται τα Ibiza, Arona και Leon. Επιπλέον, σε “αδελφά” εργοστάσια του VW Group κατασκευάζονται το Ateca (Τσεχία), το Tarraco (Γερμανία), το Alhambra (Πορτογαλία) και το Mii electric, το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της Seat, στη Σλοβακία. Μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί συνολικά περισσότερα από 19 εκατομμύρια οχήματα Seat.

Από τότε που η Seat πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγική της πώληση το 1965, με προορισμό την Κολομβία, καθιερώθηκε ως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός εξαγωγέας της Ισπανίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 3% των συνολικών εξαγωγών της Ισπανικής οικονομίας. Σήμερα, τα αυτοκίνητα Seat φτάνουν σε διάφορες τοποθεσίες όπως η Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και η Γαλλική Γουιάνα.

Martorell

Η εξέλιξη της Seat τα τελευταία 70 χρόνια ήταν ραγδαία, από τη σχεδίαση των αυτοκινήτων έως τoν όγκο των εξαγωγών. Σήμερα, ο ίδιος αριθμός αυτοκινήτων παράγεται μέσα σε τρία λεπτά αντί για μια ολόκληρη μέρα και σε σύγκριση με τη διετή αναμονή στη δεκαετία του 1950 για ένα Seat 600, σήμερα μπορεί με το Fast Lane service, σε επιλεγμένες αγορές, κάποιος να αγοράσει ένα αυτοκίνητο μέσα σε 10 μόλις λεπτά με 5 κλικ του ποντικιού του υπολογιστή του και να το παραλάβει σε λιγότερο από 21 ημέρες.

Ευρεία και ανταγωνιστική γκάμα προϊόντων

Τα 70 χρόνια της ύπαρξής της, η Seat λάνσαρε συνολικά 75 μοντέλα, κάποια από τα οποία σηματοδότησαν την εξέλιξή της, όπως το 1953 με το Seat 1400, το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την εταιρεία ή το θρυλικό Seat 600, το οποίο παρουσιάστηκε το 1957 και σύντομα έγινε σύμβολο ελευθερίας. Το 1984 παρουσιάστηκε το πρώτο Seat Ibiza και το 1999 το Seat Leon, με επιτυχημένη πορεία αμέσως με το λανσάρισμα του.

Seat Ibiza

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2016 η εταιρεία μεγάλωσε τη γκάμα προϊόντων της με την εισαγωγή της στην κατηγορία SUV με τα Seat Ateca, Seat Arona και Seat Tarraco ενώ το 2019 παρουσίασε το SEAT Mii electric, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της μάρκας.

Τώρα η Seat ετοιμάζεται να λανσάρει νέα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα, το 2020 και το 2021, τα οποία θα προστεθούν στη διαθέσιμη ηλεκτρική έκδοση του SEAT Mii. Πρόκειται για το Tarraco PHEV και το CUPRA Formentor που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το οποίο θα διαθέτει επίσης ηλεκτρική υβριδική έκδοση plug-in, ενώ η οικογένεια του νέου Leon θα διαθέτει έκδοση PHEV. Τέλος, το el-Born, μετά το Mii electric θα είναι το δεύτερο 100% ηλεκτρικό όχημα της SEAT.

CUPRA: μια νέα μάρκα

Το 2018, η Seat απέδειξε και πάλι την ικανότητά της για αναδημιουργία και λάνσαρε τη σπορ μάρκα CUPRA, που παρέχει στη Seat δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές και νέους πελάτες, οι οποίοι αναζητούν ένα πιο ιδιαίτερο προϊόν. Η νέα μάρκα σχεδιάστηκε για να γοητεύει τους λάτρεις του αυτοκινήτου και χαρακτηρίζεται από σύγχρονη σχεδίαση και δυναμικές επιδόσεις.

Εταιρεία τεχνολογίας κινητικότητας

Τα τελευταία χρόνια η Seat έχει κάνει τεράστια βήματα για να καταστεί πάροχος υπηρεσιών κινητικότητας πέρα από την κατασκευή οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια από τις μεγάλες τάσεις του μέλλοντος: τη συνεργατική, κοινή και βιώσιμη οικονομία. Υπό αυτήν την έννοια, το 2019 η Seat ορίστηκε ως υπεύθυνη για ολόκληρο τον Όμιλο Volkswagen στη μικροκινητικότητα και θα ηγηθεί της στρατηγικής για νέα προϊόντα και υπηρεσίες για την αστική κινητικότητα. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία λάνσαρε τη Seat Urban Mobility, μια στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αστικής κινητικότητας και παρουσίασε το eScooter Concept, την πρώτη μοτοσικλέτα της Seat και το eKickscooter Concept, προϊόντα που προστίθενται στο υπάρχον ηλεκτρικό Kickscooter eXS.

Kickscooter eXS

Επιπλέον, το 2019 δημιούργησε το SEAT:CODE, ένα κέντρο αριστείας στην ανάπτυξη λογισμικού. Το νέο εργαστήριο λειτουργεί για να εφαρμόσει δύο μεγάλες διαστάσεις στη SEAT. Από τη μία πλευρά, επιδιώκει να συνεχίσει να προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας. Από την άλλη, στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρηματικών μοντέλων γύρω από τις νέες έννοιες της κινητικότητας, της συνδεσιμότητας και της ψηφιοποίησης αυτοκινήτων.

Επιπλέον, το 2020 η εταιρεία πρόκειται να εγκαινιάσει το νέο CASA SEAT, έναν χώρο στην καρδιά της πόλης της Βαρκελώνης, που θα είναι το μέρος όπου κάποιος θα μπορεί να ανακαλύψει την κινητικότητα του μέλλοντος και θα φιλοξενήσει πολλές δραστηριότητες ώστε να γίνει αναφορά στην πολιτιστική ατζέντα της Βαρκελώνης.

Το παρόν και το μέλλον της βιομηχανίας στην Ισπανία

Στην 70ετή ιστορία της, η SEAT βρίσκεται σε σταθερή πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ισπανία. Από όταν ξεκίνησε η παραγωγή οχημάτων το 1953 με εργατικό δυναμικό 925 ατόμων, σήμερα περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι εργάζονται στη SEAT με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην επικουρική βιομηχανία, δημιουργώντας περίπου 100.000 θέσεις εργασίας συνολικά.

Με κύκλο εργασιών 11.157 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019 και εξαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών που αντιπροσωπεύουν το 81% του κύκλου εργασιών (9,041 δισεκατομμύρια ευρώ), η SEAT είναι ο κορυφαίος βιομηχανικός εξαγωγέας της Ισπανίας. Το εργοστάσιο της SEAT στο Martorell παράγει τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ισπανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής οχημάτων στην Ευρώπη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Seat διέθεσε 1,259 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και έξοδα R&D το 2019, εκ των οποίων 27 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν άμεσα σε βιώσιμες πρωτοβουλίες στις εγκαταστάσεις στο Martorell με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, ενώ χάρη σε μια φιλόδοξη περιβαλλοντική στρατηγική, σκοπεύει να καταστεί το εργοστάσιο της μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα έως το 2030.

Η εταιρεία έχει επίσης γίνει σημείο αναφοράς στην επαγγελματική υγεία στο εργασιακό περιβάλλον, μετά το άνοιγμα του CARS Healthcare and Rehabilitation Centre το 2017. Πρόκειται για ένα μοναδικό ιατρικό κέντρο που προσφέρει προληπτική ιατρική και ιατρική περίθαλψη καθώς και περίθαλψη αποκατάστασης όπου πραγματoποιούνται περισσότερες από 70.000 ιατρικές εξετάσεις ετησίως.

Από το Seat 600 στους αναπνευστήρες

Η SEAT ως μέρος της ζωής των ανθρώπων εδώ και 70 χρόνια, θέλησε επίσης να δείξει τη δέσμευσή της στην κοινωνία και τις ανάγκες της σε μια δύσκολη στιγμή όπως η κρίση του COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, η SEAT ξεκίνησε διάφορες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ιού. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην παραγωγή του εξοπλισμού με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τα νοσοκομεία, τους αναπνευστήρες.

Μια ομάδα 150 επαγγελματιών εργάστηκε για εβδομάδες ώστε να αναπτύξει ένα πρωτότυπο, χρησιμοποιώντας ανταλλακτικά και εξαρτήματα του νέου SEAT Leon. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 600 αναπνευστήρες έκτακτης ανάγκης παρήχθησαν και στάλθηκαν σε νοσοκομεία σε όλη την Ισπανία. Μία μικρή συνεισφορά της SEAT και αναγκαία ελπίδα για το μέλλον, για να βγούμε ξανά στους δρόμους και να ζήσουμε την ελευθερία, σιγά σιγά και με ασφάλεια.

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031