Sto Timoni

Υδρογόνο και μπαταρίες στον αέρα, από Rolls-Royce και Hyundai

Η Rolls-Royce και το Hyundai Motor Group ανακοίνωσαν πλάνο συνεργασίας με σκοπό να μεταφέρουν τις τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης και των κυψελών καυσίμου υδρογόνου στην προηγμένη αερο-κινητικότητας (Advanced Air Mobility – AAM).

Η συνεργασία θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες αερομεταφορών και πιστοποίησης της Rolls-Royce καθώς και τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου και την παραγωγική ικανότητα του Ομίλου Hyundai Motor. Και οι δύο εταιρείες μοιράζονται ένα κοινό όραμα: να πρωτοστατήσουν στην αγορά της  προηγμένης αερο-κινητικότητας (AAM) παρέχοντας ηλεκτρικές λύσεις μπαταρίας και κυψελών καυσίμου στις αγορές Αστικής Αερο-κινητικότητας (Urban Air Mobility – UAM) και Περιφερειακής Αερο-κινητικότητας (Regional Air Mobility -RAM) προάγοντας τις βιώσιμες αερομεταφορές.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) μεταξύ Rolls-Royce και Hyundai Motor Group περιλαμβάνει πέντε στρατηγικούς στόχους:

  • Ανάπτυξη τεχνολογίας και απαιτήσεων συστημάτων ισχύος και πρόωσης για το τμήμα Advanced Air Mobility Division της Hyundai.
  • Παραγωγή συστημάτων ισχύος και πρόωσης Rolls-Royce για την αγορά της Advanced Air Mobility (AAM).
  • Ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρικής πρόωσης που βασίζονται σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ως πηγή ενέργειας για τις πλατφόρμες RAM της Hyundai.
  • Εισαγωγή στην αγορά ενός κοινού συστήματος ηλεκτρικής πρόωσης κυψελών καυσίμου στην ευρύτερη αγορά της προηγμένης αερο-κινητικότητας (AAM).
  • Διάθεση και κοινή επίδειξη ηλεκτρικών αεροσκαφών με κυψέλες καυσίμου έως το 2025.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Supernal στο Farnborough Airshow και παρευρέθηκαν ο κ. Warren East, Διευθύνων Σύμβουλος της Rolls-Royce, η κα Grazia Vittadini, Chief Technology and Strategy Officer και ο κ. Rob Watson, Πρόεδρος της Rolls-Royce Electrical καθώς και ο κ. Euisun Chung, Executive Chair του Ομίλου Hyundai Motor, ο κ. Jaiwon Shin, Πρόεδρος και Επικεφαλής του Τμήματος AAM του Ομίλου Hyundai Motor και ο κ. Jaeyong Song, Αντιπρόεδρος του Τμήματος AAM του Ομίλου Hyundai Motor.

Ο κ. Jaiwon Shin, Πρόεδρος του Τμήματος ΑΜΜ του Ομίλου Hyundai Motor δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την Rolls-Royce για να αξιοποιήσουμε την πείρα τους στον τομέα των αερομεταφορών και της πιστοποίησης επιταχύνοντας την ανάπτυξη συστημάτων πρόωσης κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η Hyundai έχει διαθέσει με επιτυχία συστήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου και τώρα διερευνά τη σκοπιμότητα τεχνολογιών ηλεκτρικής πρόωσης καθώς και υδρογόνου για ενσωμάτωση τους στην αεροδιαστημική. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η βασική τεχνολογία για την υποστήριξη του στόχου της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας να πετάει με μηδενικό άνθρακα έως το 2050».

Ο κ. Rob Watson, Πρόεδρος της Rolls-Royce Electrical, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με το Hyundai Motor Group, γεγονός που παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει κάθε εταιρεία από τους τομείς της αεροδιαστημικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αγορά Advanced Air Mobility προσφέρει μεγάλες εμπορικές δυνατότητες και αυτή η συνεργασία υποστηρίζει τις κοινές μας φιλοδοξίες να πρωτοστατήσουμε στην αγορά Advanced Air Mobility. Είναι επίσης μια άλλη πτυχή του ρόλου της Rolls-Royce στην παροχή λύσεων που θα επιτρέψουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν βιώσιμα και θα βοηθήσουν στην παροχή μηδενικού άνθρακα έως το 2050».

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός συστήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης αεροσκάφους είναι ότι είναι μια ενσωματωμένη πηγή ισχύος με μηδενικές εκπομπές, αθόρυβη και αξιόπιστη που επιτρέπει την κλιμάκωση της ισχύος καθώς και την εμβέλεια πτήσεων μεγάλων αποστάσεων. Η Hyundai θα συνεργαστεί με τη Rolls-Royce για να φέρει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, συστήματα αποθήκευσης και υποδομές στις αγορές προωθώντας παράλληλα αυτή την τεχνολογία στα οχήματα RAM της Hyundai και τα πλήρως ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα πρόωσης της Rolls-Royce.

Η Rolls-Royce έχει δεσμευτεί ότι τα νέα προϊόντα της θα είναι συμβατά με λειτουργία μηδενικού άνθρακα έως το 2030 και όλα τα προϊόντα της θα είναι συμβατά με καθαρό μηδενικό άνθρακα έως το 2050.

Ο Όμιλος Hyundai Motor νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε τον επιχειρηματικό του χάρτη για την προηγμένη αερομετακίνηση, ώστε να προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον λύσης αερομεταφορών τόσο εντός αστικού ιστού, όσο και σε περιφερειακή κλίμακα μετακίνησης από πόλη σε πόλη. Η εταιρία Supernal του Hyundai Motor Group με έδρα τις ΗΠΑ στοχεύει να ξεκινήσει εμπορικές υπηρεσίες Αστικής Αερο-κινητικότητας (UAM) στις ΗΠΑ το 2028, ενώ το Hyundai Motor Group σχεδιάζει να λανσάρει υπηρεσίες Περιφερειακής Αερο-κινητικότητας (RAM) τη δεκαετία του 2030.

Σχετικά με τη Rolls-Royce Holdings plc

Η Rolls-Royce έχει πελάτες σε περισσότερες από 150 χώρες, που περιλαμβάνουν περισσότερες από 400 αεροπορικές εταιρείες και πελάτες χρηματοδοτικής μίσθωσης, ένοπλες δυνάμεις, και περισσότερους από 5.000 πελάτες ηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας. Τα ετήσια έσοδα ήταν 10,95 δισεκατομμύρια £ το 2021, τα λειτουργικά κέρδη ήταν 414 εκατομμύρια £ και επενδύσαμε 1,18 δισεκατομμύρια £ σε έρευνα και ανάπτυξη. Υποστηρίζουμε επίσης ένα παγκόσμιο δίκτυο 28 Πανεπιστημιακών Τεχνολογικών Κέντρων, τα οποία τοποθετούν τους μηχανικούς της Rolls-Royce στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας. Η Rolls-Royce Holdings plc είναι εισηγμένη εταιρεία (LSE: RR., ADR: RYCEY, LEI: 213800EC7997ZBLZJH69)

Σχετικά με το Hyundai Motor Group

Το Hyundai Motor Group είναι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται παγκοσμίως και έχει δημιουργήσει μια αξιακή αλυσίδα που βασίζεται στην κινητικότητα, τον χάλυβα και τις κατασκευές, καθώς και τα logistics, τα οικονομικά, την πληροφορική και τις υπηρεσίες. Με περίπου 250.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, οι μάρκες αυτοκίνητου του Ομίλου περιλαμβάνουν τις Hyundai, Kia και Genesis. Οπλισμένοι με δημιουργική σκέψη, συνεργατική επικοινωνία και θέληση να ανταποκριθούμε σε οποιεσδήποτε προκλήσεις, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Πηγή: Hyundai

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031